avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata femeii de serviciu la asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata femeii de serviciu la asociatii de proprietari

Se repartizeaza pe cota indiviza, pe persoane, sau cum vrem noi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:47, 28 Septembrie 2012
Toate cheltuielile salariale (salarii, indemnizatii, impozite si contributii aferente acestora) se repartzeaza pe cota indiviza (suprafata utila a apartamentului).
Asa prevede legea si este firesc. De ce este firesc? Cand angajam o femeie de serviciu ca si o firma de curatenie, mergem cu aceasta pe fiecare scara si-i aratam ce trebuie sa mature, sa spele, sa curete praful...
Nu dam adunarea sa aliniem toti proprietarii si chiriasii mai grasi, mai slabi mai inalti sau mai scunzi, cu programul lor de lucru si obiceiurile lor...
Explicam viitorului angajat ca trebuie sa spele cele cateva sute de trepte odata pe saptamana, ca trebuie sa spele geamurile odata pe saptamana, ca trebuie sa spele zilic liftul, holul de la intrare, scarile din fata blocului, trotuarul...
Daca observati toate acestea raman permanent acolo, trebuiesc ingrijite permanent indiferent ca sunt mai multi sau mai putini proprietari.
Daca am angaja pe cineva care sa preia gunoiul din fiecare apartament poate am analiza altfel problema.
Dar pentru a mentine curatenia pe niste spatii fixe, este logic sa tinem cont de acele suprafete, acestea fiind proprietatea noastra comuna din care fiecare detinem o cota proportionala cu suprafata utila a apartamentului nostru.
Sper sa sesizati legatura directa si logica.
sigur sunt 2 lucruri diferite: pe de o parte stabilirea responsabilitatilor femeii de servici (ce suiprafete are de spalat, de cate ori pe zi etc - in functie de care o sa i se stabileasca si salariul) si, pe de alta parte stabilirea criteriului dupa care sa fie repartizat salariul femeii de servici in listele de plata; cu alte cuvinte mie nu mi se pare corect ca 1 apt in care locuiesc 5 persoane sa plateasca pt curatenie tot atat cat unul in care locuieste 1 persoana (binenteles am facut comparatia considerand ca ambele apt.au aceeasi cota indiviza); cele 5 persoane sigur ca vor murdari aceeasi suprafata mult mai intens decat 1 singura persoana; aceasta este logica punctului meu de vedere si cred ca e corecta.
iapost a scris:

..... cu alte cuvinte mie nu mi se pare corect ca 1 apt in care locuiesc 5 persoane sa plateasca pt curatenie tot atat cat unul in care locuieste 1 persoana (binenteles am facut comparatia considerand ca ambele apt.au aceeasi cota indiviza); cele 5 persoane sigur ca vor murdari aceeasi suprafata mult mai intens decat 1 singura persoana; aceasta este logica punctului meu de vedere si cred ca e corecta.


Ai zis bine:mie nu mi se pare corect, insa legislatia spune altceva, adica salariile sa fie repartizate proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Si ca sa nu te superi tare, de-a lungul timpului, salariul femeii de servici s-a repartizat in toate modurile posibile. Cine stie ce va urma...
Apoi, nu este obligatoriu ca 5 persoane sa faca murdarie de 5 ori mai mult decat 1 persoana. Pana la urma, in alt topic s-a ajuns la concluzia ca femeia de serviciu curata cote-parti indivize de proprietate, asa ca este ceva logica si in legislatia aceasta - nu bag mana in foc ca este 100% corect...
Este normal ca salariile sa fie pe cota indiviza si sa plateasca chiar si cei care au apartamente si nu locuiesc acolo,curatenia se face si pentru ei se matura si se spala si pe acel palier si in fata usii lor,administratorul achita utilitatile si pentru cei care nu locuiesc acolo (si cei care nu locuiesc au apartamentele incalzite).
Nu este totuna daca la un apartament sunt N persoane care circula ca pe DN1, ca acestea produc mizeria ce trebuie curatata, cu un alt apartament unde nu sta nimeni sau cel mult o persoana (o vaduva sau pensionara) si nu se poate produce murdarie. Referitor la grasimea sau inaltimea locatarilor, atunci ce rost ar mai avea cartea de imobil (doar pentru ai gasi politia mai usor). Daca prin absurd toti locatarii ar pleca la tara sau in tarile calde (cum se intampla de mult) atunci nu mai este nevoie de serviciile femeii de servici si se pune lacatul si gata. Daca din N apartamente mai ramane 1 sau 2 locatari atunci, femeia curata odata pe luna / trimestru / an desigur la alte costuri considerabil reduse intrucat nu este necesar - logic nu. Pacat ca oamenii promoveaza protectia puradimii care se comporta necivilizat cum se vede in unele blocuri din locatii putin frecventabile, in detrimentul amaratilor care abia isi duc zilele dar sunt singuri. Daca stai intr-un loc trebuie sa si platesti ce produci (gunoi, mizerie etc) sau ce consumi (apa, gaze, stc.).

Alte discuții în legătură

Calcul plata indiviza pe scara vionick91 vionick91 Buna seara, Locuiesc pe Bulevardul Tomis in bloc Turn.Pe palier sunt patru tipuri de apartamente cu suprafata locuibila diferita. La avizier cand se afiseaza ... (vezi toată discuția)
Repartizarea claltuielilor cu salariile abeona abeona toate cheltuielile cu salariile se repartizeaza pe cota indiviza? nu se mai repartizeaza nimic pe persoana? multumesc pentru raspuns (vezi toată discuția)
Calcul cote intretinere persoana??? Elena_zr Elena_zr Am citit pe forum nemultumirile locatarilor cu privire la calculul cotelor de intretinere cand ap este gol. Adunarea Generala poate lua o hot in acest sens. ... (vezi toată discuția)