avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul la un proces echitabil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul la un proces echitabil

Vreau sa expun o situatie:

Pe un calculator se efectueaza o perchezitie informatica datele colectate sunt trimise de catre parchet partii vatamate care le studiaza si formuleaza o plangere,parchetul preia concluziile partii vatamate si le expune intr-un rechizitoriu fara sa fie verificate, validate sau confirmate de catre o analiza si evaluare stiintifica a datelor informatice extrase si copiate sau o expertiza efectuata in conformitate cu cerintele procedurale in astfel de cazuri ”evident ca partea vatamata avea interesul sa interpreteze datele total in defavoarea inculpatului..doar era parte vatamata” prima instanta respinge o expertiza informatica ceruta ca proba in aparare si da o sentinta de condamnare , la curtea de apel se aproba expertiza informatica dar expertul nu expertizeaza,analizeaza datele extrase din calculator aceleasi date care le-a analizat partea vatamata si a efectuat plangerea ...si ulterior fiind expuse in rechizitoriu de catre parchet .. el doar confirma o interpretare a datelor de catre parchet.. si asta a fost expertiza care a fost luata de buna de catre instanta judecat dosaru repede pe fond si dat mai departe tot cu condamnare.

Eu am incercat sa aduc ca proba in aparare o expertiza tehnica efectuata de catre un expert impartial care sa analizeze aceleasi date extrase din calculator si sa raspunda obiectivelor aprobate de catre instanta,obiective formulate sa combata acuzatiile parchetului (concluziile partii vatamate) care nici macar nu are o calificare in domeniu informaticii.

Acum eu intreb daca situatia ar sta exact cum am prezentat eu mai sus nu s-ar incalca dreptul la aparare?si anume dreptul la un proces echitabil ?principiul egalităţii armelor?

”Părţile trebuie să aibă posibilitatea de a prezenta în mod egal mijloacele de probă de care dispun.”



Cel mai recent răspuns: reflexleg , utilizator 19:43, 6 Martie 2012
in ce stadiul procesual se afla astazi dosarul?
recurs
De invocat se poate invoca insa depinde de relevanta probei solicitate.

Va trebui dovedit ca proba ajuta efectiv in aparare pentru ca altfel nu se mai poate discuta despre incalcarea dreptului la aparare sau a dreptului la un proces echitabil prin componenta sa referitoare la principiul egalitatii armelor.
Pai se intelege ca ajuta la aparare din moment ce pe aceleasi date sau formulat acuzatiile nu?
daca spuneau ca din datele alea rezulta ca sunt aliat cu Osama Ben Laden inseamna ca asa era???????????????????? nu trebuie analizate de un expert in domeniu?


Exemplu concret parchetul mi-a pus in carca convorbiri telefonice TOT prin expertiza de voce am dovedit contrariul deci si aceasta proba a ajutat efectiv in aparare nu?

inseamna ca pot fi acuzat de orice si de pedofilie ca am filme cu copii de 5 ani pe hardisk si daca nu am dreptul sa combat probele prin expertizarea PROPRIILOR DATE ridicate din calculator inseamna ca sunt pedofil??????????

nu imi vine sa cred



tot exemplu concret parchetul a spus ca sau deschis conturi bancare si .. si aici am cerut expertiza de scris si a iesit ca nu este scrisul meu deci si aceasta proba administrata a ajutat efectiv in aparare nu????????????????


DECI O EXPERTIZA PE ACELE DATE NU E LOGIC CA AJUTA EFECTIV IN APARARE????

ca un procuror si o parte vatamata poate sa zica orice vrute si nevrute ca nu-i opreste absolut nimeni..dar nu e dreptul meu garantat de constitutie sa ma pot apara?????
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
reflexleg, utilizator
Depinde ce anume vreti sa dovediti.
Praba trebuie sa fie concludenta,pertinenta si utila solutionarii cauzei.
La acest aspect ma refeream.

Referitor la aspectele invocate de dvs. in mesajul precedent este evident ca trebuia administrata proba respectiva.

Referitor la expertul dvs. impartial puteti avea probleme.
Aveti dreptul la expert parte.
Adica nu expertul dvs. va face expertiza, ci vor fi mai multi experti, printre care si expertul dvs..

Alte discuții în legătură

Expertiza gresita considerata expertiza reflexleg reflexleg Buna seara, Intr-un dosar penal plin de povesti inventate de diicot reusesc prin doua expertize (expertiza vocala , expertiza grafologica sau grafoscopica ... (vezi toată discuția)
Buna, parere despre expertiza. reflexleg reflexleg Buna, Sunt judecat intr-un dosar.. acuma a fost in faza de apel si doar ce s-au dat pronuntarile.. ce ma intereseaza am cerut niste expertize ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara proba inscris in proces penal reflexleg reflexleg Daca efectuez o expertiza extrajudiciara in care se descopera alte fapte si imprejurari fata de ce sa descoperit in expertiza judiciara se admite ca proba ... (vezi toată discuția)