avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti, in cazul in care un angajat este trimis intr-o delegatie care incepe joia si se termina martea, primeste diurna si pentru zilele de sambata si duminica chiar daca nu lucreaza ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:29, 6 Martie 2012
Teoretic i se datoreaza diurna, precum si celelalte drepturi cuvenite timpului suplimentar de munca.
Art 43 CM prevede ca Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art 44 alin. 2) prevede ca Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Parerea mea este ca exista 2 variante:
- angajatului i se deconteaza suplimentar cheltuielile de transport pentru a se intoarce in week-end acasa si a reveni la locul delegarii luni
- perioada intreaga petrecuta in delegatie este considerata timp lucrat si i se datoreaza, pe langa diurna aferenta zilelor de sambata-duminica si drepturile salariale aferente pentru munca in zile libere
Conform art. 10 din HG 1860 / 2006 numarul zilelor calendaristice de delegare sau detasare se socoteste de la data / ora plecarii din localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca, pana la data / ora revenirii, respectiv a inapoierii mijlocului de transport utilizat in deplasare.
In cazul societatilor comerciale, conform art. 21 alin. 3 lit. b Cod fiscal, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatului pentru deplasare se stabileste in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in zilele de simbata si dumineca ? 22.08.2009 22.08.2009 Va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare : O delegatie din cadrul societatii a trebuit sa se deplaseze in interes de serviciu intr-o zi de simbata ... (vezi toată discuția)
Diurna Cumpanasoiu Cumpanasoiu Daca am plecat in delegatie luni la ora 6 iar la ora 14.30 am inceput lucrul fiind schimbul 2 pe aceasta zi am dreptul la diurna? Mentionez cu sunt detasata in ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)