avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda pentru munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda pentru munca la negru

As vrea sa stiu cat este amenda (atat pentru angajator cat si pentru angajat) daca un angajat lucreaza la negru dar el este in concediu crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 4 Aprilie 2012
Este o interpretare eronata ... nu cred ca acela este sensul dat de raspunsul Inspectiei Muncii ...este de notorietate publica ca ITM-ul da amenzi , prin urmare interpretarea data nu are sustinere legala.

In subordinea Inspectiei Muncii functioneaza Inspectorate Teritoriale de Munca - in fiecare judet si in municipiul Bucuresti... asadar , Inspectia Muncii are drept de control asupra ITM-urilor ...
freeelis a scris:

Sunt si alte cai pentru a pune in executare o amenda primita , nu numai poprirea pe salariu ...

Si daca muncitorul face un "contract" de voluntariat, sau ce se face pentru voluntariat, cum demonstreaza cineva ca este si platit, fiindca acel "voluntar" efectiv ia spaga, si atunci dovada trebuie sa fie aceeasi ca in cazul mitei, un flagrant, ceea ce e si mai greu de obtinut chiar decat in cazul mitei fiindca banii circula intre angajator si angajat, nu intre oricine si un functionar care ia spaga
Cititi prevederile Codului de procedura civile , partea cu Executarea silita si vedeti cum se pot pune in executare hotararile judecatoresti , exceptand poprirea pe salariu ...
alinamartinyuk a scris:

As vrea sa stiu cat este amenda (atat pentru angajator cat si pentru angajat) daca un angajat lucreaza la negru dar el este in concediu crestere copil.

lucreaza la aceeasi firma de la care a intrat in CCC sau la alta firma?
Daca lucreaza la acelasi angajator de unde a intrat in CCC, i se va suspenda plata indemnizatiei .

Daca nu lucreaza la acelasi angajator amenda este:
Art.260 (1) C.mun., constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
............
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...............

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara nedeclarata IonutT1 IonutT1 Buna ziua! Imi cer scuze daca nu am incadrat intrebarea in forumul corespunzator. As vrea sa stiu ce risca o firma care conform CIM angajatii ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni lipsa contract de munca Costica33 Costica33 Ce pateste o persoana juridica care are la munca zilnic un angajat fara contract de munca? (vezi toată discuția)