avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ASOCIAT UNIC-ANGAJAT PE FIRMA LUI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ASOCIAT UNIC-ANGAJAT PE FIRMA LUI

Un administrator de firma poate fi angajat pe firma lui ca director general???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 7 Iulie 2015
Am inteles ca se poate asociat unic si salariat dar intrebam dc e posibil sa cumuleze cele trei adica asociat unic-administrator si salariat sau tb sa fie altcineva administrator?
Consider ca este posibil sa cumuleze cele trei functii..... potrivit principiului de drept unde legea nu distinge nici interpretul nu treguie să distingă, acesta semnifica faptul că noi nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi.
Deci cum spuneam si anii trecuti sunt asociat unic, administrator si salariat cu timp prtial de 2ore/zi. Sunt insarcinata si vreau sa stiu dc o sa beneficiez de concediu crestere copil avand doar 2ore/zi, ce venituri intra la calculul indemnizatiei avand in vedere ca iau si salariu si dividende, dc mai pot ramane salariat deoarece venitul pe an este sub 3300, dar ce frac daca incasez si dividende sau mai bine zis daca mai pot incasa in acel an de crestere copil?
1. La calculul indemnizatiei pentru CCC se iau in considerare veniturile din salarii , veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole.

Nu se iau in considerare veniturile din dividende.

Ordinul nr.1474/2011
situatie :
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie :
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

2. Potrivit art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic (3000 lei).

3. Pe durata CCC puteti incasa dividende , dar si venituri supuse impozitului pe venit in cuantum de maxim 3000 lei pe an calaendaristic.
dividende+venituri supuse impozitului pe venit sa nu depaseasca 3000lei sau numai veniturile din salarii? Si alta problema, am inteles ca la primarie iti cere decizia de suspendare a contractului ori atunci cum sa mai realizezi venit? Multumesc mult de tot pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Compatibilitate statut de administrator cu concediul de crestere copil anca332 anca332 Buna ziua, Sunt administrator si asociat unic la unei societati comercile si sunt angajata cu contract de munca in functia de manager. In luna iunie 2016 ... (vezi toată discuția)
Asociat si indemnizatie crestere copil niculaeflorentina niculaeflorentina Buna seara! Va rog, daca puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare. Daca sunt in concediu crestere copil si devin asociat intr-o societate comerciala, mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizație ELA'S ELA'S Buna ziua , Sunt in concediu de creștere copil (CCC) de un an de zile si urmează sa înființez o firma in care vor fi administrator si asociat ... (vezi toată discuția)