avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate dovedi politia ca un autovehicul depasit este ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate dovedi politia ca un autovehicul depasit este in miscare sau stationeaza?!

O Judecatoria a decis, in 2011, anularea unei amenzi de circulatie primita de petent, acuzat ca a depasit un autoturism pe linie continua, nerespectand indicatorul „depasirea interzisa”.
Politistii au pierdut lupta in instanta pentru ca nu au reusit sa demonstreze ca masina depasita de petent era in miscare, astfel ca instanta a ajuns la concluzia ca petentul a incalcat linia continua, insa numai din cauza faptului ca masina aflata in fata sa era stationata, si bloca drumul, ca atare, nu avea cum sa isi continue drumul decat daca soferul calca pe linia continua.

Politia a depus la dosar fotografii realizate cu aparatul Radar, care aratau masina petentului incalcand linia continua in depasirea unui autoturism, insa important este ca filmarea care arata daca masina era in miscare nu a fost depusa la dosar.

Sub aspectul temeiniciei, instanta constata ca probatoriul testimonial administrat in cauza, precum si plansele foto realizate de aparatul radar au relevat faptul ca petentul a efectuat manevra de depasire a unui autovehicul insa acesta se afla stationat pe partea carosabila, astfel incat petentul a fost nevoit sa efectueze aceasta manevra pentru a-si putea continua deplasarea.
In aceste conditii, instanta apreciaza ca faptei retinute in sarcina petentului ii lipseste latura subiectiva, respectiv vinovatia, ca atitudine psihica fata de fapta comisa si urmarile acesteia.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 19:11, 20 Martie 2012
Foarte interesant. Multumesc.
multumim pt informatie :)
Parerea mea e ca politia nu a stiut sa gestioneze bine cauza,aparatele politiei sant aparate video si inregistreaza pe format cd,daca ar fi depus 3-4 fotografi inlantuite atunci cred ca ar fi rezolvat problema miscarii autovehiculului.Pot afirma ca a avut noroc petentul,oricum interesanta motivarea instantei.
Multumim! Nu cred ca este relevanta simpla noastra discutie...Cel mai bine ar fi sa ne atasati cumva motivarea instantei...
Cu stima,
Fata de probele existente in dosarul cauzei instanta a dat o hotarare corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 amenzi pentru depasirea vitezei legale in localitate in decurs de un minut stefaroiflorin stefaroiflorin In ziua de 10:05:2013 la ora 15:42 am fost detectat de radar cu viteza de 81 km in localitate si la 15:53 cu viteza de 116 km in aceeasi localitate . Apoi ... (vezi toată discuția)
Legalitatea unui aparat radar intr-o anumita zona wxa wxa Buna seara, Ma confrunt si eu cu o problema: Acum cateva luni ma indreptam cu sotia mea spre Pascani/Iasi. In Comuna(cred) Motca(noi fiind din Brasov), la ... (vezi toată discuția)
Amplasarea radarelor mobile victor.tudor victor.tudor Buna seara Imi poate spune cineva ce obligatii trebuie sa respecte politia rutiera la amplasarea radarelor mobile? Mai exact au voie sa efectueze pande ... (vezi toată discuția)