In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o excursie?
Va multumesc.
Tatal nu poate interzice iesirea din tara cu copilul, atata timp cat mama are o hotarare definitiva si irevocabila prin care i s-a incredintat copilul minor. Minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
El se poate prevala de programul de vizita stabilit de catre instanta, dar in conditiile in care acesta nu este respectat de catre mama.
Art. 30 alin.1 lit.c din Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, legea nr. 248/2005
Codul penal - Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
Art. 307. - Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
In urma divortului, copilul imi este incredintat mie. Daca ma casatoresc cu un cetatean american si imi stabilesc domiciliul in USA, imi trebuie acordul tatalui pentru a putea pleca cu copilul?
Sentinta divort
adinu91
bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)