avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.

Mi-se pare corect si de bun simt cat au platit cei cu centrala. La noi in bloc au platit undeva intre 15-25 lei. Administrarorul mi-a spus ca le-a pus numai cat le revenea pentru partiile comune si mi-a ingalbenit coloana cu suprafata comuna din anexa unde scrie 5,12 metri patrati. Va asigur ca daca vecina mea ar fi fost locatara dumneavoastra s-ar crea discutii si acolo in asociatie pentru ca acestei doamne i-se pare corect sa nu plateasca nimic. Aceasta doamna poate sa se mute la casa unde intradevar nu le platesti vecinilor caldura, dar nici nu are 18 grade in casa fara ca ea sa isi porneasca centrala,si asta cand afara sunt 6 grade.
Pot sa consider ca ma fura? Ma duc sa intreb si un procuror.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
elga50, moderator
Pai si in blocul acesta despre care am scris, unul dintre cei 3 proprietari ne-a facut zile fripte ani de zile. De fiecare data il trimiteam la firma care face calculul deoarece ne facea pe noi hoti, i-am aratat si Ordinul 343/2010. Pana la urma s-a linistit si a inteles ca era un program de calcul si ca nimeni nu-l incarca pe el in mod special.
Cei cu CT trebuie sa plateasca si pentru caldura de la coloanele verticale.
Consumul de pt instalatiile comune este cam mult 30-35% intr-un bloc necontorizat. Prin aplicarea in mod mecanic a unor procente, se pierde din vedere un aspect esential, puterea termica cedata de SET -ul instalatiei comune, pt care nu se aplica factori de corectie.

Pt instalatia comuna dintr-un bloc fara modificari la instalatie, costul consumului trebuie sa fie dat de puterea termica a instalatiei, procentul SET comun din SET total.

Pt instalatia comuna dintr-un bloc cu modificari la instalatie, prin debransari, se modifica proportia SET initiala. Apare fenomenul de dezechilibru hidraulic, adica surplus de agent termic in instalatia in functiune. Nu va creste caldura cedata de calorifere sau tevi, dar se va inregistra pe contorul de bloc mai mult agent termic decat necesar, care se va imparti doar la SET in functiune.
De aceea, este de inteles reactia celor care contesta costul aferent instalatiei comune, ca mare fata de caldura cedata, pe care o percep.

Exista o confuzie intre costul caldurii cedate de instalatia comuna, costul surplusului de agent termic si costul incalzirii indirecte (transferul de caldura intre apartamente).
1. Costul caldurii cedate de instalatia comuna, caldura cedata perceputa de locatari este data de functionarea instalatiei la parametrii de proiectare.
2. Costul surplusului de agent termic ce apare prin debransare. Contorul de energie termica inregistreaza consumul dat de un debit de agent termic mai mare decat cel proiectat, care se imparte SET in functiune. De ex, nu e totuna sa imparti caldura cedata de 100 m.c de agent termic sau de 200 m.c. de agent termic (dezechilibru hidraulic) la o SET identica.
Aceasta situatie este valabila si in situatia montariii de repartitoare si inchiderii robinetelor termostatate. In contractul incheiat cu firma prestatoare se prevede la obiect: "impartirea consumului inregistrat de contorul de bransamet".
3. Incalzirea indirecta se refera la transferul de caldura dintre apartamente, adica din caldura efectiv cedata de calorifer, o parte trece catre apartamentul neincalzit.
A nu se confunda cu incalzirea comuna, cedata de instalatia comuna.
Se invoca problema incalzirii indirecte, dar se considera, in mod gresit, ca si consum inclus al instalatiei comune.
Si in ipoteza efectuarii echilibrarii hidraulice, acest fenomen ramane. Se va reduce consumul la strictul necesar, dar va trebui aplicat un factor de corectie distinct privind incalzirea indirecta.
Hai sa va scriu cat i-a calculat administratorul doamnei care este debransata ;
eu am platit in ianuarie2012- 218 lei ea debransata a platit 36 lei,
febroarie2012- 238lei cea debransata a platit 39,92 lei
martie 2012 -183lei cea debransata a platit 30 lei
Aceasta doamna, ia impus administratorului, cu ajutorul presedintei care este si vecina de apartament si viitoare debrasata, sa modifice procentul pe care trebuie sa il pateasca debransati, adica daca eu platesc 238 lei ea sa plateasca 24 lei, asta in conditiile in care nu mai sunt 4 apartamente debransate total si unul partial,ci 6 apartamente total si unul partial. Va intreb este corect ce vrea doamna?
Va dati seama ca pe mine imcepe sa ma obsedeze factura de caldura.
La dumneavoastra cel debransat plateste 54 lei si cel bransat 181 lei . Doamna debransata pentru ca administratorul nu a fost deacord sa ii puna ZERO si i-a pus 19 lei vrea sa schimbe administratorul.....Nu e halucinant? Pot sa consider ca sunt furata? V-am spus am masurat caldura pe casa scari si termometrul mi-a aratat sanbata 18 grade iar afara erau 6 grade, pe coridorul nostru ne fiind incalzit de nici o sursa de caldura, nu avem tevi si nici calorifere. Doamna poate sa nici nu isi porneasca centrala daca vrea sa faca economie si daca ii da drumul isi ridica temperatura din apartament de la 18 grade. Imi poate spune cineva care locuieste la casa si se incalzeste cu gaz, daca incalzeste 50 metri patrati la 18 grade plateste 40 lei cum i-a calculat administratorul sau 20 lei cum vrea ea?
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
elga50, moderator
Pana cand nu faceti inventarul instalatiei de caldura, suma pe care i-o pune vecineideconectata poate sa fie oricat, ca tot arbitrar este si nu se bazeaza pe nimic, pe nicio norma legala. Sunt niste sume "aruncate pe liste" mai mult de dragul aparentelor.nnLasati obsesia, nu mai masurati temperaturi pe holuri pentru ca asta nu inseamna nimic si nici nu va lamureste pentru cat ar trebui sa fie aceste sume ale caldurii la comun.nnSingura solutie: inventarierea sistemului de incalzire, asa cum v-am spus!

Interventie moderator

Pentru coerenta discutiei va rog sa nu mai citati raspunsuri postate anterior, decat daca vreti sa comentati anumite aspecte extrase din post.
Aici conversam ca intr-un dialog verbal cand nu repetam ce spune celalalt.
.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)