avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Nu vreau sa ma debransez. Coltermul da caldura, nu este ca pe vremea lui Ceausescu iar pretul pentru serviciul oferit de ei este rezonabil in conditiile in care nu exista furturi intre vecini si debransari ilegale. Eu sunt constienta ca indiferent ca te incalzesti cu lemne,carbune sau gaz, caldura are pretul ei si nu este ieftina. Daca legea spune ca trebuie sa faci echilibrarea hidraulica a instalatiei cand te debransezi pai atunci hai sa o respectam. Daca legea spune cum sa calculam factura de caldura pentru cei debransati, pai atunci hai sa respectam si legea asta si cei care se debranseaza sa plateasca un pret corect, nu sa ii platesc eu caldura. Eu cred ca legea este facuta ca sa ma apere si pe mine care raman in sistem si factura mea sa nu creasca in functie de ce fac vecini mei. Daca legea cere sa aibe acordul celor de la Colterm si cei de acolo sa ii radieze din suprafata de incalzire a blocului, atunici sa respectam si legea asta.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Adriantot, moderator
Nu vreti sa va debransati si aveti ceva argumente. Dar, chiar in conditiile in care pretul pe care-l platiti in sistemul centralizat este "rezonabil", eu sunt sigur ca este totusi mai mare decat pretul platit de cei cu centrala de apartament. Si aceasta o puteti constata analizand cheltuielile unor apartamente pentru caldura si apa calda din blocurile care sunt bransate in totalitate si comparandu-le cu costurile unor apartamente ce au centrale proprii din blocuri debransate total de la sistemul centralizat.
Se ajunge, de exemplu, intre 600 si 1000 lei pe luna in sezonul rece pentru caldura in sistemul public pentru un apartament cu 3 camere. Iar in aceeasi localitate cheltuiala cu apa calda, caldura, gazul ajunge la maxim 400 lei in aceleasi luni de iarna.
Apoi cu centrala proprie nu se ramane fara apa calda cateva saptamani in fiecare vara pentru revizia tehnica. Nu trebuie ca proprietarul sa stea 3 zile cu temperaturi de sub 10 grade ca sa aiba caldura. Nu trebuie sa se certe cu vecinii ca au calorifere mai mari, ca fac sau nu aerisirea, ca nu-si achita debitele si se sisteaza caldura pe tot blocul. Nu se deschide robinetul de apa calda si se asteapta cateva minute pana apare, contorizand in acest timp metri cubi de apa rece platiti ca si apa calda.

Proprietarii din bloc pot sa-si asigure un confort mai bun, din toate punctele de vedere, daca treptat isi asigura cat mai multe utilitati sau servicii in mod individual, independent de ceilalti vecini, prin contracte directe cu furnizorii. Aceasta se poate acum realiza pentru telefon, cablu tv si internet, energia electrica, caldura, apa calda, gazul metan. Mai greu este cu apa rece dar sunt cazuri cand se poate separa si acest consum.


Un cost intre 600 si 1000 de lei la incalzire este foarte mult pt un apartament cu 3 camere si in cea mai geroasa iarna. Acolo in mod sigur este vb de blocuri in care exista debransari masive (clasice, prin blindare, urmate sau nu de montarea de centrale termice indicviduale sau prin inchiderea robinetelor termostatate.
Costul real este mult mai mic si in conditii de functionare nonstop.
Va dau costul cel mai mare pe luna noiembrie la caldura al unui apartament cu 3 camere - Bucuresti, bloc cu repartitoare si cu 3 apartamente cu CT din 36 conectate la sistemul centralizat: 181 lei
elga50 a scris:

Va dau costul cel mai mare pe luna noiembrie la caldura al unui apartament cu 3 camere - Bucuresti, bloc cu repartitoare si cu 3 apartamente cu CT din 36 conectate la sistemul centralizat: 181 lei


La noi in bloc, nu mai sunt calorifere si nici coloane de caldura pe casa scari, de la intrare si pana la ultimul etaj sunt usi termopane, dar pe coridor este cald. Am fost sa masor astazi la ora 13 , la etajul 4,si am stat pe coridor 20 minute cu termometrul electronic de camera si termometrul mi-a aratat 18 grade.Temperatura de afara fiind de 6 grade. Daca mai pun si coloanele din apartamentele celor debransati, atunci pot sa spun ca platesc caldura in 7 apartamente. Acum daca ai caldura de la coloanele blocului si prin pereti o alta caldura de la vecini, este normal sa ai factura mica la gaz, centrala poti sa o si opresti folosind-o numai pentru a incalzi apa. si daca mai platesti 10 % din factura de caldura (la exemplul dat din 181 lei cei debransati cu centala sau fara platesc18 lei) ......centrala de apartament nici nu mai consuma. Pe mine ma deranjeaza procentul care il platesc cei debransati. Am intrebat-o pe presdinta noastra care sta la et4 daca simte diferenta de caldura dintre afara si casa scari inca nu masuraem temperatura? si mi-a raspuns ca da. Am intrebat-o de unde crede-ti ca vine caldura de aici? Raspunsul ei a fost halucinant; Coridorul este spatiul inchis. I-am spus ca un prieten care are casa deci tot spatiu inchis si iarna trecuta i-sau spart toate tevile de apa din casa si si-a gasit casa inundata pentru ca nu a incalzit cu nici o sursa de caldura, dar a avut numai pereti.I-am cerut sa ma dumireasca de ce respectivului i-au ingetat tevile si nu a putut sa imi explice.Repartitoarele sunt foarte utile in cazul dumneavoastra sigur nu va contrazic dar la noi in bloc nu vor fi niciodata pentru simplul fapt vecini mei nu sunt corecti nici cu apa. In fiecare luna sunt pierderi si la apa rece si la calda. Administratorul a facut un control si a afisat tabel cu cei neinregula, de la inele la sigili rupte si chiar la lipsa ceasului..........cu oameni ca astia nu voi fi niciodata deacord sa imi pun repartitor.

adriantot a scris:

Nu vreti sa va debransati si aveti ceva argumente.





; nu am bani de centrala dar si daca asi avea nu mi-asi pune . Am stat la casa m-am incalzit cu lemne, carbune si gaz. Caldura daca nu o furi este scumpa. Daca vecini mei au avut bani de centrala corect ar fi sa nu ma fure pe mine si pe alti care nu avem bani sa ne punem centrala.

@darida
Am facut rost de anexa contractului COLTERM a blocului si intradevar sunt trecute toate apartamentele debransate cu suprafata si numar de elementi apar ca si mine care sunt abaonata lor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)