avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti !

Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare:

"....Admite in parte petitul I.1 si constata caracterul abuziv al pct. 3 lit d Conditii speciale prin care banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnIficative pe piata monetara si cele referitoare la obligaţia împrumutatului de a achita eventualele sume datorate ca urmare a ajustării dobânzii de către bancă şi modificarea automată a graficului de rambursare ca urmare a ajustării ratei dobânzii - pct.6 alin.2 si 3 / pct 6 lit. b/c alin. 2 şi 3.

- Admite petitul I.2 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la comisionul de risc- pct. 5 lit. a Conditii speciale si art.3.5 Conditii generale .

- Admite in parte petitul I. 3 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la comision administrare garanţii - pct .5 litera c/d Condiţiile speciale si art.3.10 Conditii Generale, comision de rezervă minimă obligatorie pct. 5 litera e/f, Condiţiile speciale ale Convenţiei art.3.11/3.12 comision monitorizare poliţe de asigurare şi de la pct. 11) menţiunea valoarea comisionului monitorizare poliţe de asigurare , pct 5 litera f/g Condiţiile speciale si art.3.9 Conditii Generale , comision de neutilizare - art. 3.8 din Condiţiile Generale ale Convenţiei.

-Admite in parte petitul I.4 si constata caracterul abuziv al clauzelor referitoare la alegerea societăţii de asigurări - art.7.1 lit.d din Conditii Generale si art.7 lit. b din Conditii Speciale, declararea scadenţei anticipate a creditului în situaţia în care reclamanţii nu îşi achită obligaţiile din alte contracte de credit – art.8.1 lit. a liniuta a doua si liniuta a treia Conditii generale , declararea scadenţei anticipate a creditului în cazul încălcării oricărei alte obligaţii din convenţia de credit în afara celei de rambursare a creditului – art.8.1 lit. b Conditii generale, declararea scadenţei anticipate a creditului în cazul apariţiei unor evenimente care în opinia băncii ar putea afecta capacitatea de rambursare a reclamanţilor sau garantarea creditului - art.8.1 lit. c si d Conditii generale , modificarea costurilor creditului potrivit Secţiunii 10 din Condiţiile Generale ale Convenţiilor de credit.

Constata nulitatea absoluta a clauzelor mentionate si obliga societatea parata la restituirea către reclamanţi a sumelor plătite nedatorat în baza clauzelor constatate ca abuzive...."

Cu stima!
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
Roland Mindrila, Avocat
:) Bancile sunt comercianti, privati, cu exceptia CEC. Libertatea comertului este garantata prin Constitutie. Dobanda nu poate fi limitata si nici constatata abuziva atata timp cat este definita clar in contractul de credit, o spune Directiva privind protectia consumatorilor.
Cum si cine ar pute-o cenzura?
Adevarat, ascunderea ei in comisioane este o practica abuziva.
Nu tin artea bancilor. Deja am inceput procesele impotriva lor, pentru clazuze abuzive in contracte de credit.
Nu sunt insa de acord cu absurdizarea ideii ca bancile ar face camatarie. Fac comert cu bani. Cui nu ii convine pretul, sa nu cumpere produsele lor.
banul nu este o marfa ca oricare alta.

"Cui nu ii convine pretul, sa nu cumpere produsele lor" nu e valabil in cazul banilor.

dobanda nu e "la liber", nu poate fi oricat (nu e neplafonata) in europa.

... pentru ca aspectele privitoare la dobândă includ şi problema controlului acesteia, aspect care este în sarcina autorităţilor naţionale, care trebuie sa sancţioneze dobânda considerată prea mare, pentru a nu depăşi o limită maximă, stabilită, fie de autorităţile naţionale, care efectuează controlul obiectiv, în Belgia, Franţa, Olanda şi Italia, fie de către instanţe care efectuează controlul subiectiv, în Germania şi Marea Britanie, care decid, de la caz la caz, dacă o dobândă este abuzivă. A se vedea, în acest sens N. Diez Guardia, op. cit., p. 49-50, ANEXA V. II Reglementară; Tabelul AA 2 din raport. Indicăm, cu titlu de exemplu, câteva din datele acolo cuprinse:

în Germania, controlul subiectiv se efectuează de jurisprudenţă, care a statuat că un contract de credit cu plata în rate este nul şi neavenit pentru atingerea adusă bunelor moravuri dacă, ţinând cont de ioate circumstanţele, există o diferenţă evidentă între dobânda contractuală şi dobânzii practicate pe piaţă. Este, în special, cazul în care dobânda contractuală este superioară dublului dobânzii practicate pe piaţă. Tribunalele au ca referinţă dobânda medie publicată de Banca Naţională.

In Italia, operează controlul obiectiv. Dobânzile şi toate cheltuielile pe care consumatorul trebuie să le plătească în raport cu creditul, precum şi toate costurile de asigurare sau garanţie sunt incluse în calcul. Dobânzile sunt considerate cămătăreşti dacă depăşesc jumătate din valoarea medie a unui procent efectiv global mediu a dobânzilor practicate de bănci şi intermediarii financiari, publicate trimestrial în Gazeta Oficială şi clasate în funcţie de natura lor, obiect, valoare, durată, risc şi garanţi.

In Franţa operează controlul obiectiv; constituie un împrumut cămătăresc orice împrumut convenţional acordat cu o dobândă efectivă globală care depăşeşte, la momentul respectiv, cu mai mult de o treime dobânda efectivă medie practicată în cursul trimestrului precedent de către instituţiile de credit, pentru operaţiuni de aceeaşi natură, comportând riscuri analoage, operaţiuni definite de autoritatea administrativă cu avizul Consiliului Naţional al Creditului.

Jocandi Causa a scris:

Dobanda nu poate fi limitata si nici constatata abuziva atata timp cat este definita clar in contractul de credit...
Cum si cine ar pute-o cenzura?
...
Nu sunt insa de acord cu absurdizarea ideii ca bancile ar face camatarie. Fac comert cu bani. Cui nu ii convine pretul, sa nu cumpere produsele lor.


absurd e sa credem ca bancile (si alte persoane juridice) nu pot face (nu fac) camatarie.

atata timp cat bancile, sau alti "finantatori", dau bani cu imprumut cu dobanda excesiva, peste o limita stabilita prin lege, avem de-a face cu... camatarie...

iar faptul ca exista posibilitatea ca o persoana careia "nu-i convine pretul", "sa nu cumpere produsele lor", nu are nicio relevanta... ca asa putem apara si camatarul- persona fizica... nimeni nu e obligat sa ia bani cu imprumut de la el...

problema e ca statul roman nu limiteaza dobanda...
practic, ce e vazut in toata lumea camatarie-infractiune (depasirea limitei dobanzii)... in romania (numai in romania), nelimitandu-se dobanda ... e "comert liber":))

cu alte cuvinte, imprumutatu' e liber la jupuiala...
nu e permis de lege nicaieri, in europa, asa ceva... chiar daca a "semnat" un astfel de cantract (de credit), sa fie jupuit:))



lege similara cu DECRETUL-LEGE 1700/1938 pentru stabilirea dobânzilor şi înlăturarea cametei (din romania)...
[ link extern ]


... in italia de azi...

Legea privind masurile contra cametei nr. 108/1996

[ link extern ]


"CONTRA CAMATARIEI

Legea 108, 7 martie 1996 privind "Măsurile contra cametei" a introdus in sistemul nostru (e vorba de ITALIA, nn) o limitare pentru ratele dobânzilor practicate de bănci şi intermediari financiari (şi orice altă persoană), pentru operatiunile de creditare;

în cazul depăşirii limitelor, constituie infracţiunea de camata (art. 2, alin. 4).


Ulterior, Legea 24 din 28 februarie 2001 a dat soluţii la problemele relevante de interpretare reprezentate de legea contra cametei..."

[ link extern ]



Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
... ceva irevocabil... iccj... 06.04.2012

... admite în tot acţiunea şi obligă pârâta să încheie actele adiţionale şi în conformitate cu dispoziţiile art. 37 lit. a din OUG nr.50/2010, nemodificată, în sensul că dobânda este formată din EURIBOR la care se adaugă 1,5 PP marjă fixă, pe toată durata derulării contractului. Irevocabilă.

[ link extern ]
Corect. Este just sa fie sanctionate manoperele dolosive ale bancilor, ce ascund in comisioane o dobanda efectiva mare.

Alte discuții în legătură

Ce sanse de castig am pt anulare comision bancar ? Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Am fost salariat intr-o banca si am un credit de nevoi personale, credit obtinut in perioada cand eram salariat. Fiind salariat aveam rata cu 5 ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Comison de risc banca andra68 andra68 Ma alatur celor nemultumiti pe aceasta tema. Am sa punctez nelamuririle si intrebarile mele. 1.Am un credit de nevoi personale pe o perioada de 6 ani, dobanda ... (vezi toată discuția)