Cum se face repartizarea cheltuielilor unei asociatii de proprietari formata din mai multe scari de blocuri?Exista posibilitatea repartizarii cheltuielilor in functie de fiecare scara proportional cu cheltuielile fiecareia si nr de apartamente aferente?
Unde se pot reclama abuzurile conducerii Asociatiei?
Am inteles. Cazul unei as. prop. dintr-un bloc cu mai multe scari este una dintre cele mai des intalnite situatii. Desi la noi, mostenirea este din anii '69-'70 ( 11 blocuri, 19 scari, 504 apt.), pentru a nu incurca marfa cu ambalajul si a tzine in mana toata activitatea, procedam asa cum am spus mai sus. Daca ti se pare o situatie oarecum normala, poti sa-mi dai o adresa privata de e-mail (pe m p ) sa-ti trimit ceva materiale, un centralizator cu cheltuielile pe scari si intreaga asociatie. Si la noi au fost si inca mai sunt discutii: ai batut un cui pe scara A, trosonul 4, apoi cei de-acolo sa suporte cheltuiala, nu toata asociatia...
Sigur ca daca AG nu se tin la vedere, aveti posibilitatea, conf. dispozitiilor L 230/2007 sa convocati o AG extraordinara si sa faceti curatenie pe-acolo. La noi situatia este inversa: desi convocam AG cu 2 saptamani inainte, la prima convocare se prezinta doar 30-40 de membri, iar la reconvocare, la fel. In urma cu 2 ani am inchiriat o sala de spectacole de 500 de locuri, credeam ca o sa stea lumea in picioare... au venit vre-o 40! Va dati seama de situatie.
Parerea mea este sa va ganditi oricum sa schimbati componenta com. ex. din care sa faca parte cel putin cate un membru al as. prop. din fiecare scara - dar care sa vrea sa se implice, adica sa faca treaba - astfel vor dispare acele dirijari preferentiale de reparatii si dotari despre care vorbeai.
Succes!
Mesaj pt Adam Grecu: am trimis adresa mea de email.Multumesc foarte mult inca o data.
Mai am o intrebare:am inteles ca trebuie sa existe la Asociatie anumite registre obligatorii printre care si Registrul pt fd de rulment,exista aceasta prevedere in legislatie?in Legea 230 nu am gasit.
Ma intereseaza in mod deosebit pt la noi fd de rulment acumulat este destul de mare si vreau sa stiu ce se intampla cu sumele respective(din punctul meu de vedere ar trebui doar sa il foloseasca la plata utilitatilor in cazul in care apar decalaje intre data incasarii cotelor de intretinere si scadenta facturilor de utilitati,gresesc?
@Max22, am primit, am confirmat.
Da, as. prop. trebuie sa aiba si sa completeze (admin-ul, contabilul) mai multe registre, astfel:
- rgistrul jurnal,
- registrul inventar,
- registrul pentru evidenta fondului de reparatii (noi il tinem pe scari, asa cum am discutat),
- registrul pentru evidenta fondului de rulment,
- registrul pentru evidenta sumelor speciale,
- registrul pentru evidenta fondului de penalizari,
- alte formulare specifice ativitatii financiar-contabile impuse de legislatie.
Am rugamintea sa lecturezi si HG nr. 1588/2007 - Normele de aplicare a L 230/2007 - aici gasesti mult mai multe informatii.