avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?

Buna ziua,
In anul 2004 am infiintat un PFA, care prin anul 2008 l-am schimbat in I.I. ca sa pot sa am angajati. In urma cu o luna am un control de la Primarie si imi zice ca nu am dreptul ca sa functionez cu I.I. numai cu PFA. OK, am zis, schimbam inapoi in PFA. Le cer celor 2 angajati sa isi scrie demisia, urmand ca sa ii reangajez dupa ce imi iasa actele de la Registrul Comertului. In urma cu 8-9 zile din nou control de la primarie.... NU MAI ARE VOIE SA LUCREZE NIMENI PE AUTORIZATIA MEA DECAT EU !!! Stiind ca Ogu 44 din 2008, la art 17 interzice sa am angajati ca PFA, in anul 2011, in luna Mai apare OGU 46, care vine si modifica art 17 din OGU 44/2008. Avand in vedere ca codul CAEN 4932 este sub incidenta LEGII 38 si este o "LEGE SPECIALA" as dorii sa stiu daca este vreo modificare si la legea 265/2007 care a modificat Legea 38/2003.???

#-o#-o#-o

Doresc sa mentionez ca ma intereseaza in mod special modificarile aduse la Art 52, alin.(d) din Legea 265/2007.
Intr-un cuvant... AM sau NU voie sa angajez un sofer ???
ARe sau NU dreptul un taximetrist sa lucreze pe autorizatia mea de Independent?

Sincer am obosit sa intru in legalitate...
Cu respect.. AdrianR.
La data de 22.03.2012 orele 15.00, avem invitatie din partea autoritatilor locale pentru a ne transmite din nou acelasi mesaj....

Cu acordul dumneavoastra voi face public... , pe plan local ....
ceea ce mi-ati adus la cunostiinta.
Va multumesc.
Va multumesc. Voi scrie la PMB chiar maine, si va voi transmite raspunsul, de obicei imi transmit raspuns in scris in circa 2 saptamani de la transmitere.

Va rog sa postati cele discutate, si sper ca totul sa se rezolve cu bine, ma bucur daca pot sa va ofer sprijin!

Cu stima,

Luisa Mitroi
D-nul Adrian, daca aveti actele la indemina puteti citi de pe rezolutia primita de la registrul comertului pe ce lege va functioneaza PFA-ul ... Daca taximetria este reglementata de o lege speciala OUG 44 / 2008 spune clar ca nu se aplica legilor spciale, deci nu puteti avea angajati pe baza acestei OUG.

Deci este ceva in rezolutia primita de la registrul comertului prin care sa se spuna "In baza prevederilor art xx al O.U.G. 44 / 2008" ... sau scrie doar de Legea 38/2003 / Legea 265/2007 in actele primite de la registrul comertului?
CITEZ
"Constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art.8 si art. 9 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, ale Legii 26/1990, ale Legii 359/2004, vizand actele depuse la dosar ...... etc etc " incheiat citat
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
adrianr, utilizator
Art 52 a fost modificat prin L 265 din 2007 si scrie (citez)
1) In vederea realizarii transportului de persoane, marfuri sau bunuri in regim de taxi, in conditii de siguranta, calitate si legalitate, transportatorii autorizati, dispeceratele taxi, taximetristii si clientii trebuie sa respecte obligatiile prevazute in prezenta lege, obligatiile prevazute in regulamentele de organizare si functionare a serviciului de transport local, precum si cele prevazute in contractele de atribuire a gestiunii serviciului
2) Principalele obligatii ale transportatorilor autorizati sunt urmatoarele
[...]
c) sa nu utilizeze ca taximetristi conducatori auto care nu detin certificate de atestare a pregatirii profesionale si care nu corespund prevederilor Standardului ocupational al taximetristului, inregistrand abateri grave in cazierul de conduita profesionala;

Altfel spus: daca soferii angajati de dv nu sunt atestati ca soferi de taxi nu aveti dreptul sa ii angajati sau sa colaborati cu ei.

In OUG 44 din 2008 scrie, in art 24 (citez)
Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii [...]

Sintagma ”potrivit legii” face trimitere - sa zic asa - in acest caz, (si) la legea 38 din 2003 al carei art 52 a fost modificat prin L 265 din 2007

Lit d) art 52 - sa nu incredinteze, sub nicio forma, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, in cazul transportatorului autorizat care este persoana fizica sau asociatie familiala;

Altfel spus: un contract de acest gen se incheie in nume propriu si astfel nu puteti incredinta transportul altei persoane. Dv (ca pfa) , in nume propriu, sunteti transportatorul, nu alta persoana - autorizata sau nu.

Dar, conform acestei dispozitii se interzice aceasta numai la pfa si asociatii familiale, nu si intreprinderilor individuale... Iar ca i.i. pare ca se interzice prin alte dispozitii (asa cum le-am scris mai sus)
E o nebunie :rofl: dar pare ca oricum o invartim tot nu aveti voie sa angajati.



Cat despre pfa...
In art 16 din OUG 44 / 2008 scrie (citez)
În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

In acest sens puteti doar sa colaborati cu alte persoane care au aceeasi calificare si sunt autorizate.

In art 17 al 1) aceeasi OUG scrie (citez)
PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă

Altfel spus: pfa nu poate angaja persoane care sa exercite activitatea pentru care pfa a fost autorizata. Puteti angaja contabil, mecanic auto, o secretara etc dar nu un sofer de taxi. Puteti doar colabora cu alt sofer tax constituit ca pfa sau intreprindere individuala.

In logica acestor dispozitii nu aveti dreptul sa angajati sofer - doar sa colaborati cu pfa sau i.i. autorizate in acest sens.


**
E doar o parere, formata prin citirea legilor la care dv ati facut trimitere.






Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sau nu pot ca pfa taxi sa angajez terte persoane mociandor mociandor DORESC SA STIU DACA POT SAU NU CA TAXIMETRIST pfa ,SA ANGAJEZ PERSOANE CU CARTE DE MUNCA . (vezi toată discuția)
Se poate vinde o licenta de taxi daca este pfa? StingaciuF StingaciuF Buna seara!Avem si noi o dilema.Vrem sa cumparam o licenta de taxi de la un vecin insa licenta este pfa.Este posibila cumpararea?Si cum se procedeaza?Ce acte ... (vezi toată discuția)
Pfa taxi poate angaja? banu20 banu20 Buna ziua, as dori sa intreb daca PFA cu autorizatie pentru taximetrie poate face angajari. Conform OUG 46/2011 publicata in M. OF 350/2011 eu am inteles ca ... (vezi toată discuția)