avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?

Buna ziua,
In anul 2004 am infiintat un PFA, care prin anul 2008 l-am schimbat in I.I. ca sa pot sa am angajati. In urma cu o luna am un control de la Primarie si imi zice ca nu am dreptul ca sa functionez cu I.I. numai cu PFA. OK, am zis, schimbam inapoi in PFA. Le cer celor 2 angajati sa isi scrie demisia, urmand ca sa ii reangajez dupa ce imi iasa actele de la Registrul Comertului. In urma cu 8-9 zile din nou control de la primarie.... NU MAI ARE VOIE SA LUCREZE NIMENI PE AUTORIZATIA MEA DECAT EU !!! Stiind ca Ogu 44 din 2008, la art 17 interzice sa am angajati ca PFA, in anul 2011, in luna Mai apare OGU 46, care vine si modifica art 17 din OGU 44/2008. Avand in vedere ca codul CAEN 4932 este sub incidenta LEGII 38 si este o "LEGE SPECIALA" as dorii sa stiu daca este vreo modificare si la legea 265/2007 care a modificat Legea 38/2003.???

#-o#-o#-o

Doresc sa mentionez ca ma intereseaza in mod special modificarile aduse la Art 52, alin.(d) din Legea 265/2007.
Intr-un cuvant... AM sau NU voie sa angajez un sofer ???
ARe sau NU dreptul un taximetrist sa lucreze pe autorizatia mea de Independent?

Sincer am obosit sa intru in legalitate...
Cu respect.. AdrianR.
1. Informatia furnizata nu este actuala: PFA are dreptul de a angaja terti, in urma modificarii O.U.G. 44/2008 prin O.U.G. nr. 46 din 11 mai 2011.

Astfel, Art. 17 (1) din O.U.G. 44/2008 modificata prevede ca PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii.

2. Art. 52 al. 1 lit. c) din Legea 38/2003 se refera cazul transportatorilor autorizati persoane juridice, prevedere care nu are legatura cu cazul in discutie, intrucat ne intereseaza dreptul PFA/II de a angaja persoane fizice pentru desfasurarea activitatii, caz care se afla sub incidenta art. 52 al. 1 lit. d) din Legea 38/2003: d) să nu încredinţeze, sub nicio formă, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, în cazul transportatorului autorizat care este persoană fizică sau asociaţie familială.

Am formulat adresa catre Primaria municipiului Bucuresti si va voi transmite raspunsul acestora.

Cu stima,

Luisa Mitroi



Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Dupa alta intalnire cu un reprezentant al corpului de control al Primariei, ni-i s-a propus, neoficial bineinteles... : Sa facem "o cerere" la mai marii din Primarie in care sa specificam ceea ce dorim de fapt. Adica ca PFA sa aiba posibilitatea de a angaja o terta persoana, in cazul de fata un taximetrist, in conditiile legii, specificand faptul ca vor fii aduse contributii suplimentare la bugetul local.
Dar , nu a uitat sa ne avertizeze ca daca v-a depista in trafic o masina autorizata pe PFA cu alt taximetrist decat acela pe numele cui este emisa autorizatia, v-a aplica sanctiunea de 5000 Ron soferului depistat, respectiv v-a ridica Autorizatia pana la clarificarea situatiei.

Sunt curios sa aflu ce cale de mijloc au gasit autoritatile din alte Judete, Municipii etc. deoarece aceasta problema este la nivel national ! Nu doar una pe plan local.
Imi vine greu sa cred ca in alte localitati nu sunt aceleasi probleme...

Aceasta a fost si intrebarea mea :
Exista cadru legal sau nu?

#-o

Va multumesc

Cu stima AdrianR.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
adrianr, utilizator
Astazi am primit Adresa Primariei Municipiului Bucuresti nr. 2478/20.04.2012, prin care opinia Primariei Municipiului Bucuresti este ca "persoanele angajate cu contract individual de munca de catre o persoana fizica autorizata sau de catre o intreprindere individuala pot desfasura activitatea de transport in regim de taxi in cadrul entitatii angajatoare in cazul in care indeplinesc toate conditiile legii pentru a fi taximetristi, respectiv fac dovada detinerii unui certificat de atestare a pregatirii profesionale".

Mai mult, PMB arata, asa cum am sustinut in opinia mea "Consideram ca necorelarea dispozitiilor legale este o scapare a legiuitorului (...). Daca interpretarea dispozitiilor legale s-ar face in sensul in care PFA transportator autorizat nu ar putea sa incredinteze autoturismul persoanei angajate in vederea desfasurarii zctivitatii de transport persoane in regim de taxi, prevederea din art. 24 din OUG 44/2008 [privind dreptul de a angaja] ar ramane lipsita de efecte juridice, ori o norma juridica trebuie sa fie interpretata in sensul in care poate produce efecte juridice".

Va stau la dispozitie cu adresa scanata in cazul in care va este necesara. Sustinerile contrare ale organelor de control sunt abuzive si nelegale.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Buna ziua,

Sotul meu , pfa taxi, incearca sa angajeze cu CIM un sofer. Pentru acest lucru am inteles ca trebuie efectuati urmatorii pasi:

- Redactarea si completarea contractelor individuale de munca (CIM).
- Inregistrarea CIM la Inspectoratul Teritorial de Munca.
- Depunerea declaratiei unice 112 (obligatie intrata in vigoare in ianuarie 2011 pentru toti angajatorii din Romania).
- Plata contributiilor, atat pentru Pfa, cat si pentru angajat.

Mai trebuie facut si altceva?

Se pot face aceste lucruri si fara contabil?
Exista un model contract pe internet special pentru asa ceva?

Puteti sa imi trimiteti si mie adresa scanata de la Primaria Bucuresti despre care se discuta mai sus?

Va multumesc mult de tot si scuze pentru deranj!

O saptamana usoara,
Gabriela Paius

Va rog sa transmiteti adresa de e-mail si voi transmite raspunsul PMB scanat tuturor celor care il solicita.

Cu stima,

Luisa Mitroi

Alte discuții în legătură

Pot sau nu pot ca pfa taxi sa angajez terte persoane mociandor mociandor DORESC SA STIU DACA POT SAU NU CA TAXIMETRIST pfa ,SA ANGAJEZ PERSOANE CU CARTE DE MUNCA . (vezi toată discuția)
Se poate vinde o licenta de taxi daca este pfa? StingaciuF StingaciuF Buna seara!Avem si noi o dilema.Vrem sa cumparam o licenta de taxi de la un vecin insa licenta este pfa.Este posibila cumpararea?Si cum se procedeaza?Ce acte ... (vezi toată discuția)
Pfa taxi poate angaja? banu20 banu20 Buna ziua, as dori sa intreb daca PFA cu autorizatie pentru taximetrie poate face angajari. Conform OUG 46/2011 publicata in M. OF 350/2011 eu am inteles ca ... (vezi toată discuția)