avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia de indemnizatie de somaj?

O persoana care a lucrat un an de zile, apoi a avut o intrerupere de 2 luni (fiind desfiintat postul). In acest timp persoana a absolvit la fara frecventa un master. Examenul de absolvire a masterului la ID a fost in perioada in care nu a lucrat.
Apoi a fost angajata la alta firma si a lucrat 3 luni dupa care (Acum) firma s-a desfiintat.
Acum persoana nu gaseste de lucru.
Persoana care se confrunta cu aceasta situatie mai are dreptul al somaj?
Ce ar trebui sa faca pentru a lua somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 07:14, 25 Martie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile ei;
- in ultimele 24 de luni, incepand cu data inregistrarii la Agentia de Somaj, sa aiba 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. - Daca se inregistreaza la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data incetarii CIM va beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM;
- Daca se inregistreaza mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni de la data incetarii CIM) va beneficia de indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.
Multumesc pentru raspuns!
Problema este ca persoana in cauza, mi-a spus astazi ac de la forteel de munca i s-a spus sa vina sa se inregistreze abia dupa 10 mai pentru a lua somaj.
I s-a spus ca daca a terminat masterul, chiar si la distanta va lua in jur de 200 ron somaj, dar nu se poate inscrie pt somaj mai devreme de 2 luni de la finalizarea studiilor.
Este adavarat?
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, in calitate de absolvent al unei institutii de invatamant, trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la data absolvirii.
- Dupa aceste 60 de zile va primi, timp de 6 luni, o indemnizatie de somaj de 250 lei lunar.

2. Daca indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie de somaj in calitate de fost salariat va primi o indemnizatie mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru absolvent de master Loredana_84 Loredana_84 Poate un absolvent de master sa beneficieze de indemnizatie de somer (daca depune actele in termen de 60 zile de la absolvirea formei de invatamant), atata ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa master in strainatate diana45 diana45 Buna ziua, Se poate cere somaj dupa master realizat in strainatate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? jojo2 jojo2 pe cartea de munca am o perioada de 10 luni, la 2 firme diferite, perioada cumulata in perioada 2008-2009. momentan sunt student la master zi, cu taxa. in ... (vezi toată discuția)