avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de exclusivitate la cumpararea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de exclusivitate la cumpararea unui apartament

Buna ziua,
Am semnat un contract de exclusivitate cu o agentie imobiliara (vreau sa metionez ca semnarea s-a facut pe strada, in fata blocului, fara a avea posibilitatea sa citesc cu atentie continutul contractului) apoi firma mi-a spus ca apartamentul nu se mai vinde. Ulterior am fost contactati direct de vanzatori si s-a incheiat tranzactia fara participarea firmei imobiliare. Acum, dupa ce au trecut 6 luni de la cumparare sunt chemat la un birou al unui avocat pentru a plati comisionul de 2% pt serviciile imobiliare oferite de firma respectiva plus penalizari pt fiecare zi in care s-a depasit termenul. Accentuez, firma imobiliara nu a participat la vanzare-cumparare. Trebuie platit acel comision?
Cel mai recent răspuns: ContSters246980 , utilizator 15:53, 26 Martie 2012
Art. 99.din OUG nr. 174/2008 prevede, - Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b) cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.

O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
Va multumsc pentru raspuns. Problema este ca eu nu am o copie a acelui contract de intermediere, deci nu pot sti daca are stipulata clauza de exclusivitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract intermediere imobiliara Horimarian Horimarian Bună ziua, Vă rog să îmi spuneți dacă un agent imobiliar poate să profite cumva de următoarea clauză din contractul de intermediere, sau să ... (vezi toată discuția)
Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)