avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
carstea_nicoleta a scris:

Buna ziua. Ma numesc Nicoleta si am o fetita de 9 luni. Vreau sa stiu daca noua lege care intra in vigoare la 1 ianuarie 2009 se acorda retroactiv. Va multumesc
Nu, legea nu are efect retroactiv ... ea se va aplica de la data de 01 ianuarie 2009.
De prevederile acestor noi dispozitii, vor beneficia si persoanele care se afla in plata (este vorba despre plata indemnizatiei pentru CIC) la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,

Am un baietel de 1 an si m-am intors imediat dupa cele 126 de zile la birou. Pot sa optez ca din 1 ianuarie 2009 sa intru in concediu de ingrijire copil pana implineste copilul 2 ani cu indemnizatie de 85% venituri. Daca da care venituri sunt luate in calcul :nete sau brute. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cele 126 zile maternitate nu au relevanta in acest caz.
Da, puteti intra oricand pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (resp. 3 pt copil bolnav) si nu numai atat, puteti reveni la serviciu si apoi reintra in CIC daca aveti nevoie, probl samd pana la termen 2 ani bebe; legea va da acest drept.
Ref. venituri brute sau nete -inca nu au aparut normele, am inteles ca sunt in lucru. In afara continut dosar actual (de depus pt CIC la directiile de asistenta, locale) se vor cere: cerere cu optiune solicitant (600lei sau 85%), adeverinta angajator venituri 12 luni anterioare datei nastere copil si, din ce am aflat recent, copie carte de munca; reincepe probl dovedirii veniturilor, teama de fals in adeverinte (ca si acum catva timp la banci, pt credite).
:O Mie nu mi se par deloc clar ca ar fi vorba de venitul mediu realizat cu 12 luni inainte de nasterea copilului.
De exemplu, daca, sa zicem, sta mama in concediu cu copilul pana la varsta de 1 an, iar de la varsta de 1 an a copilului vrea sa intre in concediu tatal, ce venituri se vor lua in calcul?

Legea spune: "Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau ,opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Din cele subliniate eu inteleg urmatoarele:
1 conditia sa beneficiezi de concediu este sa fi lucrat 12 luni anterior nasterii
Din cele cu bold reiese:
2 indemnizatia se calculeaza din media veniturilor din ultimele 12 luni lucrate(nu scrie si aici anterior nasterii) !!!

Nu am dreptate?:hm:
Sa reluam exemplul de mai sus: sa zicem ca tatal nu mai lucreaza in anul in care sta mama acasa; ulterior are dreptul sa intre el in concediu si sa fie platit dupa ultimele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului? Mi se pare absurd!:-/

Sau, urmatoarea situatie: Sarcina cu risc. Si sta mama in concediu aproape toata sarcina. Care e baza de calcul pentru indemnizatie ? Nu cele 12 luni LUCRATE, anterior intrarii in concediu de boala? Ca doar nu se vor lua in calcul cele 3 luni lucrate + 9 de concediu de boala din timpul sarcinii ? #-o

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)