avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011

Buna ziua, sunt un detinator de arma neletala ( pistol cu bile de cauciuc ) procurat legal. Am citit legea armelor si munitiilor din 2011 si am cateva nelamuriri.
Art. 64 spune :

Uzul de armă neletală

(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

(2) Armele neletale prevăzute în categoriile C-E din anexă, destinate colecţiei, pot fi folosite în condiţiile prevăzute la art. 27.

(3) Folosirea armelor neletale în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.

Se omite total faptul daca trebuie sa declari sau nu la politie cand folosesti arma neletala.
In contradictie cu acest articol , articolul 32 din aceeasi lege impreuna cu articolul 33 spun ca daca ai o arma letala trebuie sa declari la politie uzul acesteia in afara poligonului autorizat
Art. 32

Limitele exercitării uzului de armă

(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

(2) Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.
Art. 33

Obligaţii în cazul efectuării uzului de armă

(1) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite.

(2) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), precum şi în cea prevăzută la art. 27 alin. (4), organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul în care s-a făcut uz de armă, în condiţiile prevăzute la art. 32 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, în urma folosirii armei, au rezultat victime umane.

Problema e ca am fost chemat la politie pentru un control de rutina al tuturor detinatorilor de arme neletale din judet. Am fost intrebat daca am folosit arma. Pentru a nu intra in belele am decarat ( in scris ) pe proprie raspundere ca nu am folosit-o, neintelegand legea si nestiind daca asta e o fapta penala nedeclararea la politie. Am cautat regulamentul de aplicare al legii armelor si munitiilor , dar nu am reusit sa fac rost de el, deci nu am cum sa stiu ce e legal sau nu in cazul folosirii armei ne-letale.

Mentionez ca am studii superioare , dar nu in domeniul dreptului, va cer respectuos parerea in privinta acestei legi si cum are trebui sa ma comport pentru a nu savarsi o fapta penala.
Puteti gasi intreg continutul legii armelor si munitiilor pe acest site [ link extern ] /

Nu stiu daca acesta este forumul potrivit, imi cer scuze daca am postat intr-o categorie gresita.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
Utilizator_Arma_NEletala, utilizator
Am fost la politie insotit de un prieten politist si am intrebat care e situatia la seful armelor si munitiilor. Mi s-a spus ca sunt decat 2 tipuri de permise ( ca si coperta ) : tip A si tip B.
Tipul A este doar pentru cei care detin arme dar nu au dreptul sa le poarte si tipul B ( pe care il am eu) este pentru toti cei care au arme si le si poarta, indiferent de natura armei( letala sau neletala).
Im privinta categoriilor armelor din permis mi-a spus ca nu e nici un fel de problema pentru ca anexa veche din 2010 a fost folosita cand mi-a fost eliberat permisul. Cand voi schimba permisul peste cativa ani atunci imi va fi trecuta alta categorie. Deocamdata mi-a zis sa stau linistit ca nu e nici o problema si ca sunt in perfecta legalitate.
Buna seara, as avea si eu o intrebare si sunt in dubii, daca as achizitiona un pistol Ekol P29 [EDITAT] Imi cer scuze daca se crede a fi reclama, deci, il achizitionez de pe piata neagra, merg cu el la Armurier, este in regula, nu este cautat de politie...
1 pot sa-mi fac acte pe el daca e cumparat de pe piata libera ?
2 am nevoie de permis de port arma ?
3 daca o port la mine (in caz ca nu necesita permis port arma) in toc, acasa o tin inchisa in cutie este OK, fara a o scoate, ameninta, intimida persoanele din public ?
Ce am citit pe net este arma neletala .este cu gaz sau bile de cauciuc, va rog...cine are timp sa-mi raspunda ii raman dator. multumesc




[EDITAT] regulamentul forumului nu permite reclama - directa sau indirecta - fara acordul administratorului forumului - pct. 2.11. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
trope_doi, utilizator
Pentru a-l cumpara veti avea nevoie de acte.
Da, necesita permis.
Salut!

Trebuie facute acte pentru permisul de port arma la un asa pistol. Nu il puti cumpara fara sa ai aprobarea de la politie. Aprobarea de la politie se da dupa ce iti faci testele medicale si psihologice, dar si dupa ce ai platit niste taxe la trezorerie si ai demonstrat ca nu ai cazier fiscal si penal. Dupa ce ai cumparat arma ( avand la tine hartia de la politie) te duci cu ea la politie unde este inregistrata si ti se elibereaza permisul de port arma( in cateva zile). Dupa aceea poti sa mergi ce ea la tine oriunde daca nu e la vedere. In lege spune ca trebuie sa eviti "locurile aglomerate", dar cat timp nu scoti arma la vedere nu e o problema. De asemenea trebuie sa stii ca nu ai voie sa tragi cu ea decat in poligon sau in caz de auto-aparare ( daca te ataca cineva ). Din ce am inteles e un cosmar sa te judeci intr-un proces de auto-aparare, asa ca eu am de gand sa o folosesc numai in cazuri extreme, sau in cazul in care imi sparge cineva casa ( se poate demonstra mai usor ca erai in legitima aparare).

Pentru a cumpara si a doua arma te duci la politie si faci o cerere pentru o noua aprobare( aviz), fara sa mai platesti taxe si fara sa iti faci testele medicale din nou.

Tot de anul asta s-a impus ca ai voie sa cari asupra ta doar o singura arma. Pana acum era voie sa cari 2 ( asta e numarul maxim de arme pe care ai voie sa le detii).

Sper ca te-am lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii arma sport&agrement AlexX_M AlexX_M Buna ziua! Doresc de mult sa-mi achizitionez un pistol cu bile, din magazin, atat pentru linistea sufleteasca cat si pentru satisfactia ... (vezi toată discuția)
Regimul armelor si munitiilor florindr florindr Detin o arma neletala, cu aer comprimat. Am uitat sa-mi shimb permisul de arma in termenul legal de 5 ani. Mi-a fost intocmit dosar penal in temeiul art. 346 ... (vezi toată discuția)
Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)