avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

persoana fizica autorizata

in cazul unui salariat care a lucrat ca PFA timp de 5 ani, aceasta perioada constituie vechime in munca pentru stabilirea sporului de vechime, intr-o societate care acorda acest spor?
multumesc
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 15:09, 27 Noiembrie 2009
Gabriela Pintea a scris:

Daca si-a achitat impozitul si contributiile obligatorii, perioada in care a fost PFA se adauga la stagiul realizat.


buna ziua

am aceeashi intrebare si eu....daca devin PFA....pot plati contributie de sanatate si pt pensie si mi se considera vechime in munca in cartea de munca?

sunt profesoara de enegleza si traducator autorizat si doresc sa muncesc ca PFA, sa abandonez sistemul de invatzamant de stat si sa platesc taxele si obligatiile necesare....mai am 2 ani pana la pensie....am 57 de ani si 32 de ani vecnime in cartea de munca.

Citesc insa undeva ca profesorii NU au dreptul sa devina PFA.....este adevarat? de ce?

citez: "
Nu pot face parte din categoria PFA nici arhitectii, asistentii sociali, auditorii financiari, avocatii, consilierii juridici, consultantii fiscali, psihologii, medicii, notarii publici, politistii, actorii, profesorii, insotitorii sau asistentii maternali."

multumesc anticipat

freeelis a scris:

Nu are nicio tangenta achitarea impozitului cu stagiu de cotizare .... Potrivit Legii nr.19/2000, constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.



da, impozitul nu are legatura
Dar PFA trebuie sa faca asigurare in sistemul de pensii si avem in lg 19 urmatoarea reglemenatre:

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:@
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Ca urmare stagiu de cotizare pentru pensie se poate realiza si in alte forme decat contract individual de munca.

Diferenta este intre ce inseamna satgiu de cotizare pentru pensie si ce inseamna vechime in munca.

Vechimea in munca inradevar este data de conrtactele de munca, si cu atat mai mult sporul de vechime este subsidiar doar unui contract de munca.
Buna ziua,
Doresc sa obtin autorizatie de traducator pentru a putea lucra pe cont propriu. Intrebarea mea este: perioada cat lucrez ca traducator autorizat se pune la socoteala la calcularea pensiei? (cu taxele aferente platite, bineinteles). Trebuie sa devin PFA neaparat? Se poate lucra ca traducator autorizat si fara sa fiu PFA?
De fapt, pe scurt: cum trebuie sa procedez ca timpul cat lucrez ca traducator autorizat sa conteze la pensie, sa nu se considere perioada nelucrata? Care sunt taxele pe care trebuie sa le platesc si unde?
Nu am inteles exact care este diferenta intre stagiu de cotizare, si vechime in munca, si in ce fel afecteaza una si cealalta pensia.
Va multumesc.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. Nu trebuie sa fiti neaparat PFA.
7. In acelasi timp puteti sa incheiati si contract de asigurare si cu Casa de Sanatate unde contributia lunara este de 10,7%.
8. Diferenta dintre vechimea (VM) in munca si stagiul de cotizare (SC) este ca in SC intra si perioade care nu constituie VM (perioada de somaj indemnizat, perioada in care aveti contract de asigurare cu Casa de Pensii etc.)
Aha, am inteles: in stagiul de cotizare intra de exemplu Concediu Ingrijire Copil, care insa nu se pune la vechime in munca. Dar perioada de lucru ca traducator autorizat sau PFA se pune la vechime?
Daca am inteles eu bine, contributia la asigurarile sociale nu trebuie sa fie procent din toata suma castigata in luna respectiva?( Sau suma asigurata e totuna cu suma castigata?) Nu se procedeaza ca la impozitul pe venit?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Roxie, utilizator

Alte discuții în legătură

Vreau sa am carte de munca annypetean annypetean Buna ziua, am o problema si as vrea sa o rezolv dar nu prea stiu de unde sa incep. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati. Nu am carte de munca si as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj si contract de mandat cristicros cristicros Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de ajutorul de somaj daca inchei un contract de mandat si realizez venituri pe baza acelui ... (vezi toată discuția)
Plata contributii sociale dupa somaj brezan brezan Buna ziua. La sfarsitul lunii octombrie mi se termina perioada de somaj.Nu am gasit loc de munca si as dori sa cotizez in continuare pentru pensie. Va rog ... (vezi toată discuția)