avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

persoana fizica autorizata

in cazul unui salariat care a lucrat ca PFA timp de 5 ani, aceasta perioada constituie vechime in munca pentru stabilirea sporului de vechime, intr-o societate care acorda acest spor?
multumesc
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 15:09, 27 Noiembrie 2009
1. Nu se procedeaza ca la impozitul pe venit.
2. Dvs. va asigurati la Pensii pe ce suma doriti si in functie de aceasta suma se calculeaza punctul de pensie (nu are legatura cu veniturile reala ale dvs. pe care le declarati la Fisc).
3. PFA sunt obligate sa incheie contract de asigurare cu Casa de Pensii, persoanele fizice numai daca vor, asa cum v-am spus in mesajul precedent.
tudorvaleriu a scris:

2. Dvs. va asigurati la Pensii pe ce suma doriti si in functie de aceasta suma se calculeaza punctul de pensie (nu are legatura cu veniturile reala ale dvs. pe care le declarati la Fisc).
3. PFA sunt obligate sa incheie contract de asigurare cu Casa de Pensii, persoanele fizice numai daca vor, asa cum v-am spus in mesajul precedent.

buna ziua,

ma intereseaza si pe mine chstiunea...
nu imi e clar UNDE pot plati o contributie pentru pensie.....sunt pensionara precum poate va mai amintiti...de la 1 sept 2009.

si...doresc sa continui o plata din venituri proprii....inteleg ca se poate..

nu am PFA...nu am nici o forma oficiala de munca.....contract sau vreo conventie....etc...

locuiesc in sect 1....conteaza ? n stiu adresa exacta unde as putea continua cotizarea....pentru ca in timp sa am o pensie mai decenta...

va rog sa imi confirmati daca aceasta contributie lunara, despre care face vorbire doamna traducator...are vreo legatura cu contributia pentru pensia privata....deshi am nteles bine cred.....ca NU...

si mai am o nedumerie....ref la contributia pt sanatate....eu daca sunt deja pensionar de la 1 spet 2009...nu cred ca mai am vreun avantaj cotizand in continuare...pt sanatate
poate am citit printre randuri si nu am aprofundat?

mii de multumiri si

respect=D>
tied
Stimata Doamna,

Sfatul meu este sa nu mai contribuiti nici ptr pensie nici ptr sanatate. Sincer, nu va ajuta la nimic.

Oricum, plata din venituri proprii, chiar daca ati dori sa o faceti, este destul de mare si nu merita. Pe cuvant!

Daca doriti sa va mai cresteti pensiutza va recomand sa incheiati, daca puteti, un contract de munca cu o firma. Din cate imi aduc aminte aveti si autorizatie de traducator. Voila!
Un CIM, chiar si pe perioada determinata, va va ajuta sa va recalculati pensia.

Va doresc sanatate si multi ani de pensie!
tied a scris:

tudorvaleriu a scris:

buna ziua,

ma intereseaza si pe mine chstiunea...
nu imi e clar UNDE pot plati o contributie pentru pensie.....sunt pensionara precum poate va mai amintiti...de la 1 sept 2009.

si...doresc sa continui o plata din venituri proprii....inteleg ca se poate..

nu am PFA...nu am nici o forma oficiala de munca.....contract sau vreo conventie....etc...

locuiesc in sect 1....conteaza ? n stiu adresa exacta unde as putea continua cotizarea....pentru ca in timp sa am o pensie mai decenta...

va rog sa imi confirmati daca aceasta contributie lunara, despre care face vorbire doamna traducator...are vreo legatura cu contributia pentru pensia privata....deshi am nteles bine cred.....ca NU...

si mai am o nedumerie....ref la contributia pt sanatate....eu daca sunt deja pensionar de la 1 spet 2009...nu cred ca mai am vreun avantaj cotizand in continuare...pt sanatate
poate am citit printre randuri si nu am aprofundat?

mii de multumiri si

respect=D>
tied

va sarut doamna,

merci de sfat...

inteleg si banuiam ca o contributie pt pensie...nu mai ridica mult o pensie in timp...

ma gandeam si eu....c.a poate nu merita, nu?
mai bine ma bucur de ce mai pot munci in afara pensiei...

la aceasta angajare de care sugerati......ar fi o idee....dar si in acest caz.....merita financiar sa cotizez in continuare pt pensie....si ma ajuta in timp sa imi rotunjesc o pensie amarata de profesor?...

poate DA...
cu respect=D>

tied
Am si eu o intrebare . Pt pfa cum se calculeaza cei 30% la pensii? la venitul declarat la fisc? exista o suma minima ce se poate trece in contractul cu casa de pensii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa am carte de munca annypetean annypetean Buna ziua, am o problema si as vrea sa o rezolv dar nu prea stiu de unde sa incep. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati. Nu am carte de munca si as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj si contract de mandat cristicros cristicros Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de ajutorul de somaj daca inchei un contract de mandat si realizez venituri pe baza acelui ... (vezi toată discuția)
Plata contributii sociale dupa somaj brezan brezan Buna ziua. La sfarsitul lunii octombrie mi se termina perioada de somaj.Nu am gasit loc de munca si as dori sa cotizez in continuare pentru pensie. Va rog ... (vezi toată discuția)