avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor control finaciar preventiv
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

control finaciar preventiv

La un serviciu nou infiintat in cadrul unei primarii, exista un contabil si un casier pe perioada determinata , cine pune controlul preventiv??????
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 14:10, 18 Mai 2012
Cititi Ordinul nr.522 din 16.04.2003
Pot fi numite, în vederea exercitării controlului financiar preventiv propriu, persoanele care sunt angajate ale entităţii publice sau, după caz, au capacitatea legală de a încheia un contract pentru îndeplinirea acestei atribuţii şi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au numai cetăţenie română şi domiciliul în România;
cool.gif cunosc limba română, scris şi vorbit;
c) au capacitate deplină de exerciţiu;
d) au o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
e) au studii superioare economice sau juridice. Prin excepţie, când nu există persoane cu pregătire superioară care să îndeplinească prezentele condiţii, pot fi numite pentru exercitarea controlului financiar preventiv propriu şi persoane cu studii medii de specialitate economică;
f) au o vechime efectivă în domeniul finanţelor publice de minimum 3 ani, în cazul instituţiilor publice, şi de minimum 3 ani în domeniul financiar-contabil, în cazul celorlalte entităţi publice;
g) nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni care le-ar face incompatibile cu exercitarea acestei activităţi;
h) prezintă minimum două scrisori de recomandare.
Persoanele care exercită controlul financiar preventiv propriu sunt, de regulă, numite din cadrul compartimentului financiar-contabil, putând însă face parte şi din alte compartimente de specialitate; persoanele respective trebuie să fie altele decât cele care efectuează operaţiunea supusă vizei.

Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Buna ziua
pot sa fac contrac de prestare serviciu cu cine autorizat, pentru exercitarea controlului financiar ?
Nu. In norme se precizeaza ca trebuie sa fie persoane din cadrul institutiei :

PARTEA B: Controlul financiar preventiv propriu
4.Organizarea controlului financiar preventiv propriu
4.1.Controlul financiar preventiv se organizează, de regulă, în cadrul compartimentelor de specialitate financiar-contabilă. În raport de natura operaţiunilor, conducătorul entităţii publice poate decide extinderea acestuia şi la nivelul altor compartimente de specialitate în care se iniţiază, prin acte juridice, sau se constată obligaţii de plată sau alte obligaţii de natură patrimonială.
4.2.Controlul financiar preventiv se exercită, prin viză, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate desemnate în acest sens de către conducătorul entităţii publice. Actul de numire, întocmit conform modelului din anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, va cuprinde limitele de competenţă în exercitarea acestuia. Persoanele care exercită controlul financiar preventiv sunt altele decât cele care aprobă şi efectuează operaţiunea supusă vizei.

Ordinul 522/2003 este publicat in M.Of.320/13.05.2003

Ordonanţa Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv - republicata in M.Of.799/12.11.2003

Edit later:

Insa se practica incheierea de contracte de prestari servicii pentru externalizarea acordarii vizei de CFP.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control financiar preventiv anca91 anca91 Este legal ca intr-o scoala contabilul sef sa efectueze si controlul financiar preventiv? (vezi toată discuția)
Spor c.f.p. maria_mer maria_mer La cate persoane dintr-o institutie publica se poate acorda sporul C.F.P. Care sunt regulile pentru acordarea corecta a acestui spor? Multumesc. (vezi toată discuția)
Viza control financiar preventiv otilia13 otilia13 Buna ziua! Am nevoie de niste lamuriri la urmatoarele aspecte: 1. La o societate cu capital intregal de stat, la care Consiliul Local este actionar unic, este ... (vezi toată discuția)