avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Viza control financiar preventiv
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Viza control financiar preventiv

Buna ziua! Am nevoie de niste lamuriri la urmatoarele aspecte:
1. La o societate cu capital intregal de stat, la care Consiliul Local este actionar unic, este obligatoriu ca aceasta societate sa detina viza pentru control financiar preventiv?
2. In cazul in care este obligatoriu, cine este persoana din cadrul societatii care are dreptul de a avea stampila cu viza control financiar preventiv si daca persoana respectiva beneficiaza de anumite sporuri, facilitati acordate de lege ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: otilia13 , utilizator 14:33, 29 Ianuarie 2015
Consultati Ordinul 923/2014 – Normele privind exercitarea controlului financiar preventiv şi Codul specific de norme profesionale
[ link extern ]
1. Da, potrivit pct. 2.1 din anexa 1
"2.1. Entităţile publice, în înţelesul legii, la care se organizează controlul financiar preventiv sunt:
– autorităţile publice şi autorităţile administrative autonome;
– instituţiile publice aparţinând administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile publice din subordinea acestora;
– regiile autonome de interes naţional sau local;
– companiile sau societăţile naţionale;
– societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială deţine capitalul majoritar şi utilizează/administrează fonduri publice şi/sau patrimoniu public;"

2.Persoanele care exercita controlul financiar preventiv sunt desemnate de catre conducatorul unitatii, conform normelor:
"4.1. Controlul financiar preventiv se organizează, de regulă, în cadrul compartimentelor de specialitate financiar-contabilă. În raport cu natura operaţiunilor, conducătorul entităţii publice poate decide extinderea acestuia şi la nivelul altor compartimente de specialitate în care se iniţiază, prin acte juridice, sau se constată obligaţii de plată sau alte obligaţii de natură patrimonială.
4.2. Controlul financiar preventiv se exercită, prin viză, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate desemnate în acest sens de către conducătorul entităţii publice. Actul de numire, întocmit conform modelului din anexa nr. 1.2 la prezentele norme metodologice, cuprinde limitele de competenţă în exercitarea acestuia. Persoanele care exercită controlul financiar preventiv sunt altele decât cele care aprobă şi efectuează operaţiunea supusă vizei."

Multumesc!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza cfp MICU2015 MICU2015 Daca sunt loctiitor de viza CFP, Titularul fiind in concediu de odihna, imi pun viza si pe lucrarile pe care le-am intocmit eu(ordine de plata , restituiri) Va ... (vezi toată discuția)
Acordare viză cfp Ileana popa Ileana popa Bună ziua ! Vă rog să-mi precizați dacă legal, contabilul care semnează ștatele de plată poate să aibă și viza CFP ? sau această viză trebuie ... (vezi toată discuția)
Spor c.f.p. maria_mer maria_mer La cate persoane dintr-o institutie publica se poate acorda sporul C.F.P. Care sunt regulile pentru acordarea corecta a acestui spor? Multumesc. (vezi toată discuția)