avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declinare de competenta in favoarea Tribunalului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declinare de competenta in favoarea Tribunalului Bucuresti

Solutie: declina cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti - Secţia civlă .Cazul se judeca la Arad.Caz:-anulare act emis de autorităţi publice locale 4890
Materia juridicã: Contencios administrativ şi fiscal
Intrebare:ce sa inteleg ca instanta de la trib.Arad nu este in masura sa ia o decizie?sau?Multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: cristiano73 , utilizator 19:04, 6 Iunie 2012
Avand in vedere modificarile art. 159 Cod procedura civila precum si faptul ca este vorba despre competenta teritoriala alternativa iar dvs. ati investit instanta de domiciliu cu solutionarea cauzei, Tribunalul Arad nu avea voie sa invoce din oficiu exceptia necompetentei teritoriale si sa decline judecarea cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti.

Aveti o posibila solutie: atunci cand dosarul ajunge la Tribunalul Bucuresti, puteti invoca exceptia necompetentei teritoriale si puteti solicita ca dosarul sa fie declinat, spre competenta solutionare, Tribunalului Arad. Poate reusiti sa generati un conflict negativ de competenta intre cele doua instante. Conflictul negativ de competenta apare atunci cand doua sau mai multe instante s-au declarat necompetente de a judeca aceeasi pricina, declinandu-si reciproc competenta.

Daca Tribunalul Bucuresti va admite exceptia, va constata ivit conflict de competenta, va suspenda si va inainta dosarul Inaltei Curti de Casatie si Justitie care este instanta competenta sa solutioneze conflictul. ICCJ va stabili, prin hotarare irevocabila ce este regulator de competenta, care este instanta competenta sa judece cauza in fond.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pt.sfat.Am sa astept termenul dat de catre Tribunalul Bucuresti,dupa care consultanduma cu avocatul am sa iau sper decizia corecta.Sunt mai nestiutor in ale avocaturii si va rog sa imi spuneti care este avantajul sau dezavantajul daca ascult sfatul dumneavoastra.Va multumesc de ajutor.
cristiano73 a scris:
Ajungand la aceasta situatie mai exact la Tribunalul Bucuresti sunt convins in proportie de 90 la suta ca nu mai am nici o sansa , (...)

V-am dat aceasta solutie pentru ca am remarcat fraza de mai sus.

Avantaj: cauza poate fi solutionata in fond de Tribunalul Arad. Parerea mea este ca in mod sigur ICCJ ar dispune acest lucru, insa este bine sa fim rezervati cand este vorba despre solutiile instantelor. Dezavantaj: solutionarea unui conflict negativ de competenta dureaza.
Va multumesc pt.raspuns si am sa iau in considerare cele spuse de dumneavoastra.
Buna din nou.Comentati dumneavoastra asta ca eu am luat 2 sanaxuri.Luat in evidenta la Tribunalul Bucuresti pe 25.03.2012,nu am avut nici o instanta iar termenul este pe 04.09.2013.Este posibil asa ceva?Se mai poate face ceva ca sa nu astept pana atunci?Sau trebuie sa fac ceva cerere pt a fi judecata cauza mai repede?Din cauza ca sunt alegerile si ma judec cu" Primarul Municipiului Bucuresti"am primit asa un termen?Vb. mea ajung la CEDO.....Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Ce inseamna ? - ce a dispus instanța de judecată oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Ieri managerul institutiei in care lucreaza sora mea a avut un proces. La Termenul de judecata din ziua de ieri s-a discutat ... (vezi toată discuția)
Se poate? qwerta qwerta Am 2 intrebari: -La cit timp se succed termenele.care sunt termenele rezonabile conf legii, intr-o cauza in contencios atit timp cit ,,Art. 17. - (1) Cererile ... (vezi toată discuția)
Competenta instanta Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Dacă o instanţă ddmite excepţia necompetenţei teritoriale pusă în discuţie din oficiu şi declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea ... (vezi toată discuția)