avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce lege se aplica?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce lege se aplica?

Ce lege se aplica in cazul pensionarii unui medic, codul muncii sau legea reformei sanatatii?
In caz de restructurare a activitatii unei institutii, se pensioneaza medicul la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare sau la varsta de 65 de ani?
Care este baza legala?
va multumesc pentru mesaje
Atentie,mesajul nu este offtopic si o sa-l reiau:

freeelis a scris:
"Acea parere nu constituie un izvor de drept ... prin urmare, ramane doar o parere"

Ca si a dvs. de altfel,atata timp cat legea nu s-a pronuntat pe acest aspect
Aveti o reglementare in care apare mentionat ca in cazul pensionarii medicului se aplica legea speciala si nu legea pensiilor?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Da, exista asa ceva ...
Care este acea reglementare mai exact?
@yas

Medicii, indiferent de sex, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta atunci cand implinesc varsta standard de pensionare de 65 de ani prevazuta la art. 385, alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Daca doresc si daca indeplinesc conditiile de varsta si stagiu prevazute de Legea nr. 263/2010 in functie de data nasterii, medicii pot beneficia de pensie anticipata si de pensie anticipata partiala.

Art. 385 din Legea nr. 95/2006 este o prevedere cu caracter special fata de prevederile cuprinse in Legea nr. 263/2010 care este norma-cadru in domeniul pensiilor, iar prevederile speciale deroga de la cele generale si se aplica intotdeauna cu intaietate.


@ondino

Ma scuzati, insa nu trebuie "sa se pronunte legea pe acest aspect" si nici nu trebuie sa existe "o reglementare in care apare mentionat ca in cazul pensionarii medicului se aplica legea speciala si nu legea pensiilor" asa cum gresit scrieti. Avem un sistem de drept guvernat de anumite reguli atunci cand interpretam legea civila.

Astfel, interpretarea sistematica a legii civile vizeaza determinarea domeniului de aplicare a unei dispozitii, plecand de la calificarea ei ca norma generala ori ca norma speciala, prin respectarea urmatoarelor doua reguli:
-norma generala nu deroga de la cea speciala: generalia specialibus non derogant;
-norma speciala deroga de la norma general: specialia generalibus derogant. In cadrul acestor reguli, norma generala reprezinta regula, iar norma speciala reprezinta exceptia.

Actul emis de Colegiul medicilor din Romania este foarte bine fundamentat, insa cei care l-au elaborat nu fac altceva decat sa interpreteze sistematic legea si sa ne spuna ca specialul deroga de la general si se aplica cu intaietate. Documentul, ca orice act intern, nu este opozabil tertilor, el este opozabil doar celor carora le este comunicat.

Alte discuții în legătură

Obligativitatea de a iesi la pensie - medic primar constantin.letitia constantin.letitia Buna ziua, Sunt medic primar - coordonator de centru si am fost somata de catre conducere sa imi depun dosarul de pensionare pentru limita de varsta, eu ... (vezi toată discuția)
Pana la ce varsta pot lucra farmacistii femei de circuit inchis ... Haimi Haimi Pana la ce varsta pot lucra farmacistii femei de circuit inchis (farmacisti de spital)? Mentionez ca in cazul de interes, contractul a fost prelungit prin ... (vezi toată discuția)
Munca dupa pensionarea la limita de vista de 65 a unui medic specialist SILVIA HORVATH SILVIA HORVATH Un medic specialist se pensioneaza 1 08.2011, la virsta de 65 ani, spitalul de unde s-a pensionat doreste sa continuie colaborarea cu domnia sa; = care sunt ... (vezi toată discuția)