Ce lege se aplica in cazul pensionarii unui medic, codul muncii sau legea reformei sanatatii?
In caz de restructurare a activitatii unei institutii, se pensioneaza medicul la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare sau la varsta de 65 de ani?
Care este baza legala?
freeelis a scris: "Acea parere nu constituie un izvor de drept ... prin urmare, ramane doar o parere"
Ca si a dvs. de altfel,atata timp cat legea nu s-a pronuntat pe acest aspect
Aveti o reglementare in care apare mentionat ca in cazul pensionarii medicului se aplica legea speciala si nu legea pensiilor?
Medicii, indiferent de sex, beneficiaza de pensie pentru limita de varsta atunci cand implinesc varsta standard de pensionare de 65 de ani prevazuta la art. 385, alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Daca doresc si daca indeplinesc conditiile de varsta si stagiu prevazute de Legea nr. 263/2010 in functie de data nasterii, medicii pot beneficia de pensie anticipata si de pensie anticipata partiala.
Art. 385 din Legea nr. 95/2006 este o prevedere cu caracter special fata de prevederile cuprinse in Legea nr. 263/2010 care este norma-cadru in domeniul pensiilor, iar prevederile speciale deroga de la cele generale si se aplica intotdeauna cu intaietate.
@ondino
Ma scuzati, insa nu trebuie "sa se pronunte legea pe acest aspect" si nici nu trebuie sa existe "o reglementare in care apare mentionat ca in cazul pensionarii medicului se aplica legea speciala si nu legea pensiilor" asa cum gresit scrieti. Avem un sistem de drept guvernat de anumite reguli atunci cand interpretam legea civila.
Astfel, interpretarea sistematica a legii civile vizeaza determinarea domeniului de aplicare a unei dispozitii, plecand de la calificarea ei ca norma generala ori ca norma speciala, prin respectarea urmatoarelor doua reguli:
-norma generala nu deroga de la cea speciala: generalia specialibus non derogant;
-norma speciala deroga de la norma general: specialia generalibus derogant. In cadrul acestor reguli, norma generala reprezinta regula, iar norma speciala reprezinta exceptia.
Actul emis de Colegiul medicilor din Romania este foarte bine fundamentat, insa cei care l-au elaborat nu fac altceva decat sa interpreteze sistematic legea si sa ne spuna ca specialul deroga de la general si se aplica cu intaietate. Documentul, ca orice act intern, nu este opozabil tertilor, el este opozabil doar celor carora le este comunicat.