avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren expropriat indirect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren expropriat indirect?

Situatia de fapt: terenul meu se afla in vecinatatea Aeroportului Cluj-Napoca, in zona 2 de protectie. Terenul este afectat de o servitute aeronautica. Autoritatea Aeronautica ofera un regim de inaltime pentru o eventuala constructie de maxim 2m, desi pe trenul alaturat au avizat 6m. Mai mult, odata cu proiectul dezvoltarii aeroportului, pe harta de urbanism terenul apare ca facand parte din perimetrul aeroportului. In realitate terenul se afla dispus la aproximativ 45 de grade fata de axul pistei, la mai bine de 200m de capul de pista, astfel incat este practic imposibil sa fie survolat de vreun aparat de zbor.
Mentionez ca terenul este intravilan, pretabil unor constructii de 1-2 etaje, eu dorind sa construiesc un camin de batrani. In conditiile expuse mai sus dreptul de folosinta asupra terenului este limitat pana la disparitie.
Incerc sa gasesc modalitatea prin care sa obtin despagubiri pentru aceasta limitare a dreptului de proprietate, pana acum ajungand la urmatoarele variante:
- o actiune bazata pe dreptul de servitute ce, in principiu, da dreptul proprietarului fondului aservit la despagubiri pentru lipsa de folosinta a imobilului sau;
- o actiune bazata pe faptul ca limitarea excesiva a dreptului de folosinta in acest caz echivaleaza cu o expropriere indirecta, facuta in afara legii, fara declararea utilitatii publice sau vreo justa si prealabila despagubire;
As dori sa supun subiectul analizei dumneavoastra si eventual sa gasim aprecierea justa a situatiei si a ceea ce se poate face. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tudor Birlea , utilizator 22:06, 1 Decembrie 2008
Tudor Birlea a scris:

Imi cer scuze, dar nu vad relevanta momentului constituirii servitutii, cu atat mai mult cu cat, fiind una legala, este irelevanta pozitia proprietarului fondului aservit. Pe de alta parte, corectati-ma daca gresesc, dar existenta dreptului de servitute nu stiu sa absolve beneficiarul acesteia de eventuale prejudicii aduse proprietarului fondului aservit.



Eu văd această relevanţă. Dacă aţi cumpărat un astfel de teren (grevat de servitute), nu vă puteţi îndrepta împotriva titularului dreptului de servitute. Ea vă este opozabilă şi sunteţi ţinut să o respectaţi. Ceea ce aţi putea face, în temeiul legii, este să vă îndreptaţi împotriva celui care v-a vîndut terenul, acela răspunzînd faţă de dumneavoastră pentru eviţiune. Spun aţi putea pentru că mă refer la cadrul legal general. În situaţia particulară pe care aţi expus-o, servitutea, aşa cum scriam anterior, este un drept real izvorît din lege, opozabil fără înscrierea sa în cartea funciară. Nu vă veţi putea prevala, faţă de Autoritatea aeronautică, de faptul că dreptul nu v-ar fi opozabil pentru că nu este înscris, după cum nu veţi putea invoca nici faţă de vînzător faptul că v-a ascuns existenţa unei servituţi.

Dacă terenul era gravat la data trecerii lui în intravilan, nu are nicio importanţă faptul trecerii sale la un alt statut de folosinţă. Servitutea era instituită la acea dată, aşa încît a afirma că, în lipsa servituţii, terenul ar fi fost construibil prin trecerea în intravilan şi de a trage de aici concluzia că în temeiul acestei susţineri aţi avea dreptul la despăgubiri nu are şanse de reuşită în instanţă.

Toate cele scrise pînă acum sunt doar speculaţii atîta vreme cît lipsesc cîteva elemente, esenţiale în aprecierea, din punct de vedere juridic, a şanselor unui asemenea demers.

Spuneţi că, în privinţa servituţii, legea nu stabileşte reglementări concrete.
Servitutea aceasta instituie obligaţia de a nu face. Dacă vă veţi interesa, există o reglementare care stabileşte, pe culoarul de zbor, înălţimea maximă pînă la care se poate construi pe acest culoar, în funcţie de distanţa dintre obiectiv şi capătul pistei de zbor. Acest drept de servitute afectează din acest punct de vedere, al înălţimii permise, chiar şi zona centrală a Clujului.

Eu nu caut piedici. Le scot doar în evidenţă pe cele existente, pentru a vă face o idee asupra şanselor de a cîştiga (sau a pierde) bătălia juridică pe care sunteţi gata s-o porniţi. Nefiind direct implicat şi neavînd nimic de cîştigat sau de pierdut, îmi permit să fiu obiectiv.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
themis, utilizator
Primo. Punerea in discutie a servitutii depaseste scopul ce mi l-am propus. Nimeni nu contesta existenta sau opozabilitatea sa. Ce ma intereseaza este felul in care pot demonstra ca servitutea impieteaza aspura patrimoniului meu in asa fel incat sa pot obliga beneficiarul ei sa ma despagubeasca.

Secundo. Servitutea limiteaza doar inaltimea constructiilor. Nu reglementeaza regimul terenului(construibil sau nu). Urbanismul dand posibilitatea de a construi, AACR stabilind pe concret, ex-post, inaltimile admisibile.

Terto. Este simplu de spus nu se poate, si de gasit motive de a renunta. Este complicat si cere efort sa gasesti solutii, mai ales in situatii ce la prima vedere par fara iesire. Ma prezint ca individ contra unei pleiade de autoritati deci oricine poate fi ferm convins ca am auzit suficiente argumente contra. Orice discutie pe tema deschisa nu is are rostul daca interlocutorul nu cade de acord cu mine cu privire la un singur element: existenta prejudiciului. Doar de aici poate porni o discutie utila in a gasi o solutie la situatia data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
Refuz aviz aeronautica pentru constructie in baneasa ContSters387144 ContSters387144 Buna ziua Am si eu o prima intrebare pe acest site. Am cumparat un teren in Piera chiar langa aeroportul Baneasa. Am luat urbanismul ca sa incep o ... (vezi toată discuția)
Cumpararea terenurilor intravilane de catre persoana juridica straina cu sediul secundar in ro popovici.andra popovici.andra As dori sa vad opinia dumneavoastra despre cumpararea de catre o persoana juridica straina cu sediul in Ro a terenurilor intravilane, si respectiv curti ... (vezi toată discuția)