Am avut un proces cu "investitorul nr. 1" din Romania.In prima parte am castigat (letigiu de munca) dupa care au facut recurs si au castigat.Am facut si eu recurs (prin sindicat) la curtea de apel acum vreo 6 luni.De atunci liderul de sindicat nu mi-a mai dat nici un raspuns concret asupra dosarului, recomandand-umi sa astept ca ma va anunta e lde eventualele schimbari.Luna trecuta am ajuns din intamplare la curtea de apel si am aflat caprocesul s-a terminat in defavoarea mea tocmai din luna august ... vreau sa mentionez ca sindicatul chiar si luna aceasta adica Noiembrie mi-a spus ca procesul nu este nu este solutionat.Acuma pe mine ma intereseaza pot merge la CEDO si daca da unde as putea gasi un avocat care se ocupa de procesele acestea (exista asa ceva si in Constanta)
E adevarat, dar daca nu respecta termenul de 6 luni deja isi creaza singur probleme.
E ca si cum s-ar lega la cap fara sa il doara.
Sa vedem ce motive ar avea.
Poate ca nici nu are motive pt CEDO.:confused:
Pe langa respectarea termenului de 6 luni , ar trebui sa vada si care sunt drepturile şi libertăţile prevăzute de Convenţie incalcate prin pronuntarea acelei hotarari. Cererea este considerată vădit nefondată, dacă se dovedeşte absenţa unei violări a Convenţiei, astfel încât cererea va fi respinsă ca inadmisibilă.
In mod absolut ca daca nu s-a incalcat niciun drept fundamental cererea va fi respinsa.
Eu studiez jurisprudenta CEDO si o raportez la cazurile mele concrete.
Sunt multi oameni care nu cunosc conceptul de drepturi si libertati fundamentale.
Si foarte multi care nu inteleg conceptul datoarita faptului ca acesta este foarte abstract.
In afara de un singur caz nu am intalnit nicio instanta care sa ignore CEDO.Culmea este ca a fost ceva de curand dar s-a remediat violarea in recurs.
Fara avocat ii va fi greu sa inteleaga si sa motiveze cat mai convingator in drept.
De asemenea, o alta problema este ca daca un avocat nu intelege conceptul de care am amintit mai sus ii va fi foarte greu sa poata face o motivare in fapt si corelata in drept pe prevederile conventiei.
Cred ca tocmai de aceea a venit userul sa intrebe.
Problema nu este ignorarea jurisprudentei CEDO, ci faptul ca in ţara noastră nu există nici un sistem de transmitere – dezbatere a jurisprudenţei Curţii în viaţa judiciară , singura metodă fiind publicarea numai a deciziilor contra României în Monitorul Oficial al României.
În activitatea sa semicentenară, Curtea europeană a dezvoltat o jurisprudenţă deosebit de importantă privitoare la îndeplinirea obligaţiilor asumate de statele semnatare ale Convenţiei - în prezent toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei – de respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale pe care ea le garantează, la care se adaugă, evident, cele garantate de protocoalele ei adiţionale. Dispoziţiile lor nu pot fi interpretate şi aplicate în mod corect decât prin raportare la această jurisprudenţă.
Ai dreptate Elis.
In Romania o vreme instantele erau mirate daca invocai jurisprudenta CEDO care viza alte state decat tara noastra.
Poate ca nici nu aveau conostiinta de existenta acelor hotarari.
Totusi, in prezent exista lucrari care pot edifica in mod suficient juristii.
E adevarat ca pana sa poti afla de o hotarare a Curtii poate dura ceva timp dar te poti informa si pana sa fie traduse si in limba romana.In general avocatii pot proceda asa si nu neaparat instantele.
In privinta instantelor daca un avocat invoca o aparare bazata pe CEDO indiferent de ce stat este vorba instanta trebuie sa aiba in vedere acea aparare si sa motiveze cu privire la ea.