Am avut un proces cu "investitorul nr. 1" din Romania.In prima parte am castigat (letigiu de munca) dupa care au facut recurs si au castigat.Am facut si eu recurs (prin sindicat) la curtea de apel acum vreo 6 luni.De atunci liderul de sindicat nu mi-a mai dat nici un raspuns concret asupra dosarului, recomandand-umi sa astept ca ma va anunta e lde eventualele schimbari.Luna trecuta am ajuns din intamplare la curtea de apel si am aflat caprocesul s-a terminat in defavoarea mea tocmai din luna august ... vreau sa mentionez ca sindicatul chiar si luna aceasta adica Noiembrie mi-a spus ca procesul nu este nu este solutionat.Acuma pe mine ma intereseaza pot merge la CEDO si daca da unde as putea gasi un avocat care se ocupa de procesele acestea (exista asa ceva si in Constanta)
Sa incerc sa va pun putin in subiect.Am fost angajat al DMHI ( Daewoo Heavy Industrie Mangalia ) si am fost trimis in Koreea pentru formare personala.Acolo am realizat de fapt ca nu era nici o formare profesionala ci munca la negru.Am inceput sa pun intrebari si au reusit sa ma pacaleasca sa raman macar pentru diploma de absolvire al cursului ca ar fi recunoscuta in toata lumea.Pe parcurs situatia s-a agravat facunduse discriminari si incalcand-use foarte multe drepturi civile(omului).Am solicitat ajutorul ambasadei romane de la Seol si dupa ceva timp mai indelungat a venit ambasadorul care nici macar nu a avut buna vointa sa se prefaca interesat de conditile romanilor de acolo (macar sa vada conditile de cazare,hrana ... sau alte neplaceri care le-ar avea concetatenii ) si ne-a spus mai pe scurt ca "ne luptam cu morile de vant ca DMHI este investitorul numarul 1 din Romania.Tot atunci am aflat ca nu vom primi nici o diploma deoarece DMHI nu are incheiata nici o 'intelegere" cu Ministeru muncii,Ministerul invatamantutlui,Ministerul Administratiei... etc.Dupa plecarea ambasadorului situatia s-a agravat prin penalizarea si repatrierea romanilor pe diverse motive imaginare.Tin sa precizez ca repatrierea atragea dupa sine plata transportului si a altor cheltuieli efectuate de companie pentru aceasta formare profesionala fictiva.Am cerut "liderului" roman sa efectuez si pregatire practica si teoretica nu numai sa fac curatenie dupa altii. ( partea coreeana).M-au chemat intr-o sedinta si m-au intrebat daca vreau sigur asta dupa care mi-au zis:maine si poimaine esti absent si vei fi repatriat.Poti sa-ti faci bagajele".Si am fost repatriat.Precizez ca au avut grija sa-mi incheie cartea de munca cu indisciplina.
Odata ajuns in tara m-am adresat sindicatului si am inaintat o plangere catre Tribunalul constanta.Prima faza am castigat: acolo unde au fost anulate nenumarate parti , articole din contractul de munca si actu aditional de munca deoarece reiesea ca parata ar fi incheiat un contract de prestari servicii nu de formare profesionala.Tot atunci s-a mai precizat ca nu se putea desface cartea de munca cu indiscipla deoarece in actulu meu aditional unul dintre articole precizeaza ca trebuie sa urmez cu exactitate programul de pregatire teoretica si practica, si ar fi un nonsens atata timp cat contractul de munca este suspendat salariatul ar fi savarsit o fapta in legatura cu munca.
Dupa dentinta ( unde mi se dadeau toate drepturile banesti,reancadrarea si refacerea cartii de munca) au urmat o serie de recursuri in urma carora am pierdut exact ca si in cazul curtii de apel pe niste motive care mie nu mi se par realiste si care ma fac sa cred ca am fost sabotat de sindicat ... din mai multe motive : nu imi mai prezentau documentatia , ma tot puneau sa astept anumite hartii , nu m-au anuntat de finalizarea procedurii nici macar astazi chiar continua sa ma pacaleasca ca ar astepta niste hartii (dar eu personal am fost la Curtea de Apel si am ridicat inscrisurile cu sentinta )...Ba chiar sunt sigur ca trag de timp ca sa nu mai pot apela nici macar la CEDO deoarece mai este doar 1 luna din timpul legal in care pot face plangere.
Cateva dintre cauzele in urma carora am pierut ar fi :
- reancadrarea nu poate fi facuta deoarece CIM era pe perioada determina ( cat a tinut procesul 14luni ) si acesta a incetat
- Instruirea la locul de munca nu necesita teorie ( chiar si asa cine imi explica la locul de munca atata timp nu erau alti romani in echipa cu care lucram)
- salariatul pentru fapta ispravita nu poate raspunde disciplinar doar contractual
- actiunea mea in instanta a fost introdusa din temerea ca mi s-ar fi putut solicita cheltuielile care s-au facut de catre societate cu aceasta formare,neurmarind reintegrarea ( de mentionat ca mi s-au oprit bani pentru transport,vize,act de sedere ... )
ETC .
Acum tot ce ma intereseaza este cum as putea eu sa apelez la CEDO intr-o perioada cat mai scurta.Orice avocat poate depune aceasta plangere sau o pot face si eu pana ce reusesc sa gasesc un avocat care se ocupa de astfel de cazuri?Exista si avocati din oficiu la CEDO?
Multumesc !
Eu inca nu-s prea convins ca exista aici o incalcare a cedo...
Nu am inteles exact rolul sindicatului!
In fine... la cedo va puteti adresa si singur... exista modele de plangeri gramada pe internet (chiar si pe site-ul asta)
Insa n-ar fi rau sa intrebati totusi un avocat, care ar putea sa aprecieze in functie de toate datele cazului (eu marturisesc ca nu am inteles absolut totul, insa asta e doar o remarca personala) sansele.
Insa trebuie sa stiti ca avocatii care se pricep au muncit mult pana cand au ajuns sa se priceapa. Va spun asta ca sa nu fiti surprins de faptul ca o sa coste destul de mult...
Cheltuielile de traduceri in cadrul procesului propriu zis la cedo (daca se ajunge aici) nici nu le iau inca in considerare...
Am facut cererea catre CEDO.Dar totusi intrebarea mea este : plangerea mea cred ca vizeaza de fapt o societate mai mult , chiar daca acuz si nesolutionarea corecta a procesului din partea statului.Nu credeti ca era mai bine sa ma adresez CEJ ? Si daca am facut cererea cu 2 sapt. inaintea expirarii celor 6 luni mai am vreo sansa sa fie luata in consideratie l?
Atata timp cat ati trimis cererea in termenul de 6 luni, aceasta va fi luata in considerare de catre CEDO, iar dupa examinarea acesteia veti primi un raspuns.