avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Superiorul a sesizat comisia de disciplina pentru ca ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Superiorul a sesizat comisia de disciplina pentru ca mi-am dus matusa la spital

Buna ziua, sunt functionar public si mi-a fost facut un referat si propusa pentru comisia de disciplina de sefa mea de serviciu. Tot sefa mea este si sefa comiiei de disciplina. Prima intrebare are voie sa fie in comisia de disciplina in acest caz?
De ce mi-a facut referat, am o matusa de 74 de ani caruia ia fost rau si a trebuit sa merg cu ea la spital la bucuresti noi fiind din provincie. Dimineata la ora 8 eram in camera de garda si am considerat sa dau un sms unei colege pt a anunta si imediat cum am putut mi-am sunat si sefa. Sa suparat si nu mi-a aprobat cererea de concediu pt acea zi si am fost trecuta o zi nemotivata luna trecuta. Acum ma cheama si in comisia de disciplina. Eu nu am intrat deloc in posesia acelui referat nici nu stiu ce a scris in el. Sa merg in fata comisiei insotita de un avocat sau singura?
eu vorbeam aici de abaterea disciplinara, incercand sa fiu cat mai impartial( fara sa ma las dominat de sentimente). restul....e frunza verde...poate sa-l aduca si pe avocatul poporului si pe cumatru-su...chiar si pe matusa beteaga... ca tot abatere disciplinara se numeste.... si crede-ma ca sunt presedintele unei comisii de disciplina...iar avocatii, ma lasa rece. :)
Stati, domnule Calinescu, ca eu spuneam altceva. Si eu am fost presedinte al comisiei de disciplina, dar nu ne povestim aici amintirile (eu am povesti de groaza de spus despre sesizari facute din razbunare si despre infractiuni ingropate la comisia de disciplina).

Aici avem o singura absenta nemotivata. Exista literatura juridica garla potrivit careia discutam despre abatere disciplinara atunci cand fapta este savarsita in mod repetat, sistematic. Este veche aceasta interpretare si o cunosc tocmai pentru ca a trebuit sa rezolv ifosele unor sefi care, iata, se suparau pentru ca nu erau ei sunati si faceau sesizari la comisia de disciplina.

Ganditi-va ca, daca s-ar primi o alta interpretare a dispozitiilor legale, maine ati putea sesiza comisia de disciplina cu privire la toti functionarii publici din institutia in care lucrati. Nu exista functionar public care sa nu aiba o lucrare nerezolvata iar termenul de rezolvare sa nu fi trecut de foarte mult timp.

Aici nu este vorba despre cat de mult ne impresioneaza sau nu un avocat, ci despre garantarea dreptului constitutional la aparare. In acest sens a a fost adoptata HG nr. 1344/2007. In HG nr. 1210/2003 nu exista dispozitie in sensul in ca functionarul public are dreptul sa fie reprezentat si stiu foarte bine ce discutii au fost pe tema aceasta pentru ca atunci eram presedinte al comisiei de disciplina.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
sa ne intelegem....n-am contestat faptul ca functionarul public are dreptul de a fi asistat de avocat, in cele mai multe cazuri, e chiar indicat,da' scria careva pe aici ceva de genul "sa fie asistata de avocatul sau, mai ales ca poate in acest mod ii mai da peste nas sefei ca nu e singura pe lume".
o singura abatere sau mai multe...tot abatere disciplinara se numeste, si se sanctioneaza conf. legii nr.188/1999....sau nu, functie de gravitatea faptei, consecintele abaterii, etc.
sigur....ar fi de-a dreptu' haios ca pentru o zi lipsa, fp sa fie sanctionat disciplinar cu mai mult decat " mustrare scrisa", in conditiile in care, absenta n-o facut decat sa sape 2-3 riduri pe fata sefei...
despre ifosele sefilor....stiu prea multe, si nu fac nici obiectul topicului...dar, am putea deschide un nou topic, intitulat "bancuri administrative" unde sa adunam toate gherlele din administratia publica :)) io cred ca ar face furori....
In acelasi timp trebuie sa recunoastem ca tot mai multi functionari publici sunt victimele superiorilor doar pentru ca nu se pricep la fel de bine sa intimideze si sa se foloseasca de orice chichita legislativa, ba mai mult sunt ocoliti si de colegi doar pe considerentul ca nu sunt agreati de sefi. Desigur d.na avea obligatia de a-si anunta superiorul ca are o problema, daca nu cumva ii scrie acest lucru si in fisa poastului , cum nu a facut acest lucru, vina e impartita. Ba mai mult de ce nu a sunat primarul nicidecum colega. Ma rog aici e discutabil gestul. In momentul de fata in administratie nu se mai cauta profesionisti ci doar supusi fideli ori membri de partid. Daca d.na nu se simte in stare sa se reprezinte singura e bine de stiut ca poate sa apeleze si la serviciile avocatului(daca si-l permite) iar cand am afirmat ca -ii mai da peste nas sefei ca nu e singura pe lume- ma gandeam la sefii care fac din orice un motiv de sanctionare crezand ca daca esti un simplu functionar nu poti sa iei atitudine. Ei daca te prezinti cu un avocat vede ca nu esti singura, chiar daca o lasa rece ai gasit o metoda de aparare si poate te mai lasa in pace, cel putin pentru moment. Din pacate unii cand ajung sefi isi cam uita de omenie, in cazul de fata motivul sanctionarii e destul de pueril, dupa parerea mea.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Destituirea din functia publica mariana c mariana c Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public? Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul ... (vezi toată discuția)
Detasare - absente nemotivate bryan bryan Va prezint urmatoarea situatie; un functionar public este detasat de institutie, ia act de acest lucru insa nu se prezinta, la locul de munca , dupa o ... (vezi toată discuția)
Cum se sanctioneaza absentele nemotivate? ellena ellena Conform carei legi sint sanctionate absentele nemotivate, ma refer la personalul bugetar/functionari publici? Si cine stabileste la cite absente nemotivate ... (vezi toată discuția)