avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... iarna....mai multi someri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

iarna....mai multi someri

situatia este urmatoarea:
societatea isi intrerupe activitatea pe timp de iarna incepand cu 22.12. salariatii urmand a-si efectua zilele de CO restant pe 2008..dupa care vor fi trimisi in somaj pana la primavara. Daca deciziile de concediere se emit dupa terminarea CO, cand se poate da preavizul.....mai clar, se poate suprapune perioada de preaviz cu cea de concediu de odihna?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:00, 10 Martie 2009
pot sa dau un exemplu: Dl "X" a primit pe 24.11...previzul care mentiona faptul ca va fi concediat datorita conditiilor meteo... dar dupa expirarea zilelor de concediu neefectuate...asta insemnand 15 ianuarie 2009, ori termenul de preaviz expira pe 22.12
Este gresita acea instiintare, nu are cum sa fie concediat din acuza conditiilor meteo :hm:
Pe perioada preavizului se poate lua CO, astfel incat la terminarea CO sa se termine si termenul de preaviz.
CO neefectuat se poate compensa in bani la incetarea c.i.m.
Este foarte ciudata aceasta practica. Oare alte motive nu puteau gasi de trecut pe acea instiintare decat conditiile meteo?
Societatea unde eu lucrez are si 2 santiere si nu a fost oprita activitatea in nici o iarna.
Sunt tare curioasa ce ar spune cei de la Inspectia Muncii daca ar vedea aceasta instintare pe care apar conditiile meteo nefavorabile ca motiv al concedierii.
Ca este ciudata sau nu o decizie manageriala este o tema de libera discutie. Avand in vedere activitatea preponderent sezoniera din constructii activitate ce depinde in foarte mare masura de conditiile meteorologice, conditii care pot fi un motiv pertinent pentru concedieri in acest domeniu. Cimentul se toarna pe o anumita temperatura, la fel si tencuiala..........ect.
Problema este ca un concediu de odihna nu se mai efectueaza dupa data concedierii. Daca preavizul inceteaza in data de 22.12.2008 cu data de 23.12.2008 se incheie CIM, iar c.o. ramana neefectuat si se compenseaza in bani. Nu se poate acorda c.o. unor persoane care sunt concediate decat compensat.Indiferent de faptul ca ati scris in instintarea de preaviz ca CIM inceteaza dupa efectuiarea c.o. nu puteti aplica aceasta prevedere fiind ilegala. Legea spune ca CIM inceteaza dupa efectuarea preavizului.
Daca doreati ca salariatii sa beneficieze de c.o. in timpul cat erau angajati, acesta trebuia acordat interior preavizului sau in timpul in care se deruleaza acesta.Inteleg ca doriti sa mentineti activitatea pana la 22.12, avnd front de lucru. in caz contrar acordati c.o.iar zilele care raman neefectuate pana la 22.12 comensatile in bani, sau comensat in bani in totalitate este singura solutie legala.
Acum aveti un preaviz adus la cunostinta salariatilor ,data incetarii CIM este 23.12, data la care puteti emite deciziile de concediere.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Am inteles.

Alte discuții în legătură

In timpul efectuarii c.o. se poate da preaviz de concediere? comercial comercial Ma aflu in urmatoarea situatie : sunt in C.O. pe anul 2010 si am fost instiintat (deocamdata verbal) ca urmeaza sa primesc preaviz de conciedere de 20 ... (vezi toată discuția)
Preaviz,concediere colectiva la cfr marfa dreptaciul dreptaciul Incepand cu data de 11 ian 2010 sunt in concediu de odihna pe anul in curs.Daca dupa aceasta ,si in timpul concediului meu de odihna , la societatea la care ... (vezi toată discuția)
Co anuleaza previzul? gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, Sunt angajata de 4 ani la o firma SRL cu contract pe perioada nedeterminata, iar zilele trecute seful m-a anuntat ca vrea sa schimbe \"echipa\" ... (vezi toată discuția)