avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anrp
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anrp

Am un dosar la anrp bucuresti in baza legi 10 pentru despagubiri pt o casa si teren am citit noul proiect pe care vrea statul sa l impuna,cu despagubiri pt 15 la suta pe o perioada de 12 ani!!! vreau sa stiu daca nu accept noua lege si dau statul in judecata ce sanse am? si cat ar dura procesul ? trebuie sa dau statul la cedo,sau pe instantele din Romania? multumesc
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 14:38, 30 Aprilie 2012
Stimat forumist,

Vă înteleg pe deplin nelămuririle dvs, dar, din păcate, este prematur să fie abordat subiectul acesta, deoarece:

1. În acest moment noua lege nu există;

2. De altfel, extrem de importantă în problema restituirilor, este atitudinea CEDO după expirarea termenului de gratie acordat României, în procedura-pilot declansată împotriva Statului.

Hotărârile în care a fost deschisă această procedură au devenit definitive la 12 ianuarie 2011, iar termenul de gratie acordat Statului este de 1 an si 6 luni de la definitivare lor. Până la epuizarea amintitului termen, nu putem cunoaste pozitia CEDO fată de proiectele de restructurare a procedurilor de restituire, în sensul în care acestea sunt satisfăcătoare, ori încalcă dreptul de proprietate în continuare.

Probabil că, după acest moment, vor fi două mari posibilităti:

- să se aplice noua lege si CEDO să fie de acord, în acest caz nemaiputând exista discutii;

- CEDO să nu considere satisfăcătoare măsurile Statului Român, iar toată justitia să fie bulversată, cum s-a mai întâmplat, de respectivele schimbări legislative, cu posibile urmări: invocarea în mod prioritar a Conventiei, exceptii de neconstitutionalitate, din nou un val de aplicatii CEDO...etc.

Consider, deci, că discutiile pot fi pornite după aceste momente - intrarea în vigoare a modificărilor, punctul de vedere al CEDO.

Cu stimă.

Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
andreigrigoriu, moderator
Am si eu un dosar la ANRP ,pe legea 290 ,am dat statul in judecata ,am castigat si fondul si recursul .Din pacate nnu pot pune in executare deocamdata pentru ca de 3 luni nu au avut timp sa redacteze sentinta.In cazul in care aceasta redactare mai intarzie si apare noua lege considerati ca dosarul meu va fi supus noilor reguli sau ramane valabil;a sentinta data ?
multumesc de raspuns sper ca legea cu 15 la suta din despagubiri sa nu intre in vigoare! dar la noi totul este posibil....nu stiu ce va mai fi probabil trebuie sa dau in judecata anrp altfel mai stai sa astepti mult si bine sa primesti ceva.
Sunt si eu la stadiul de recurs in procesul cu ANRP pe legea 290 si la fond a durat 3 luni pana am primit hotararea si asta fiindca am facut hartie scrisa la judecatorie si am sunat de nenumarate ori la arhiva.Dupa ce am amenintat ca fac reclamatie la CSM ,am primit Hotararea ,fix intr-o saptamana....Asa ca,daca mai castigam recursul dorm la Curtea de Apel,dar nu ma las:(
Am revenit,caci doresc sa-i transmit un mesaj dnului avocat care a raspuns mai sus:atitudinea dvs.mi se pare ,fara suparare,caci este parerea mea,destul de ignoranta.Ce daca este doar un proiect de lege?Este evident ca ceva o sa trebuiasca sa prezinte guvernul la CEDO,poate se va mai umbla la procentul de 15%,sau poate la timpul de acordare,dar ideea e clara:nu sunt bani si ca sa nu intre tara in colaps,nu dam mai nimic.A se citi:a luat cine trebuie,deci prostimea poate fi limitata,in timp si spatiu,ca oricum asa este si mai avem si girul cedo(care dupa mine este doar o adunatura de babe si mosnegi obositi,care trebuie sa mai ia niste bani de undeva si care,vazand un numar mare de dosare,gata,au obosit si ''recomanda''lucruri care un guvern nesimtit ca al nostru abia le astepta pentru a-si face dreptate sie insusi....
Nu vad de ce cei de la cedo ,sau unde scrie ca cei de la cedo ar putea sa nu fie de acord cu masurile luate de statul roman,atata vreme cat chiar ei au recomandat aceste masuri care le vor aduce rezultatul asteptat:dosare putine si trai nineaca!
Iar discutiile pe marginea proiectului ar fi interesante pentru ca am putea intelege mai bine ceea ce ne poate astepta in conditiile in care legea va intra in vigoare in aceasta formula.
Daca si dvs ati avea de luat ceva de la anrp,ati fi foarte interesat sa intelegeti acest proiect,caci eu care am o suma mare de primit de 5 ani si pentru care ma judec de un an jumate,sunt curioasa ce interpretare da un specialist,de ex.art.4 din proiect,coroborat cu art.8 si 9.
Si o intrebare pentru emiliflor:in ce oras ati avut proces si la dvs.cat a durat?

Alte discuții în legătură

Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, Am si eu o problema.:( In 25.11.2009 am castigat la Tribunalul Bucuresti (pe fond) un proces cu ANRP-Legea 290/2003.:D In 30.12.2009 ANRP a ... (vezi toată discuția)
Contestia in anulare+cheltuieli de judecata wap54 wap54 1. Dragii mei ce ma sfatuiti in acest mod(pe aceasta cale), va dau detaliile sa puteti analiza, am depus cerere si dosar pe Legea 290/2003, la prefectura, ... (vezi toată discuția)