avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile sotului la partaj- bun comun sau propriu ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile sotului la partaj- bun comun sau propriu ?

buna ziua.am o prietena care este casatorita de 23 de ani,nu este divortata dar este despartita in fapt de un an.in timpul casatoriei mai exact acum 10 ani,a cumparat un apartament pe numele sau.sotul nefiind coproprietar si neavind niciodata domiciliul la adresa unde se afla apartamentul.acum ea ar vrea sa stie daca in caz de divort sau partaj,apartamentul va face obiectul partajului.va multumesc !
Cel mai recent răspuns: comandantul , utilizator 12:29, 23 Aprilie 2012
Apartamentul, fiind bun dobandit in timpul casatoriei este considerat ca fiind bun comun. Astfel va face obiectul partajului, insa instanta va lua in considerare contributia fiecaruia la dobandirea bunului.
Codul civil:

Art. 339. - Bunurile dobândite în timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devalmasie ale sotilor.

Art. 343. - (1) Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
(2) Dovada ca un bun este propriu se poate face între soti prin orice mijloc de proba. În cazul prevazut la art. 340 lit. a), dovada se face în conditiile legii.

In cadrul procesului de partaj va trebui sa faca dovada ca apartamentul a fost cumparat exclusiv din fonduri proprii.
apartamentul a fost cumparat cu duoa credite care au fost facute insasi de proprietara pe numele ei,pentru unul dintre credite girind insasi cu apartamentul,iar o parte din suma a fost imprumutata de la mai multe persoane.ce se poate face in acest caz ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj la divort Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, va adresez niste intrebari din partea unei prietene: \"1. Sunt casatorita de 2 ani, alegand regimul matrimonial legal. In caz de divort, sotul ... (vezi toată discuția)
Masina cumparata in timpul casatoriei Carmen costa Carmen costa Buna ziua, fostul meu sot a deschis partaj, dintre care am avut si o masina in timpul casatoriei, el spune, cum ca e pe numele lui, eu nu am drept la acest ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau bun comun ? cezarad cezarad Am o intrebare legata de o anumita situatie de fapt. O persoana X este casatorita cu o alta persoana Y. Persoana X este administrator unic la o societate ... (vezi toată discuția)