avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitii Publice-Fisa de date.
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitii Publice-Fisa de date.

Buna ziua,am participat de curand la o cerere de oferta pentru achizitie lucrari de constructii,in fisa de date pusa la dispozitie pe seap,erea trecut ca si cont de garantie de buna executie un anume cont de la Trezorerie,dar ca si garantie de participare nu erea trecut nici-un cont,doar suma si modul de constituire a acestuia,mentionez ca in urma unei discutii telefonice cu autoritatea contractanta m-i s-a comunicat un anume cont de depunere garantie de participare,si cod fiscal necesar depunerii sumei respective in vederea constituirii garantiei de participare.La data deschiderii ofertelor,oferta mea nu a fost deschisa deoarece s-a consemnat in procesul verbal ca "nu a fost constituita garantia de participare in contul mentionat in fisa de date",precizez ca suma respectiva am depus-o in contul specificat de autoritate in urma discutiei telefonice.#-o .Intrebare mea este daca pot contesta asta La CNSC,si daca trebuie sa urmez anumiti pasi(art,OUG-uri),cred ca au facut o mare eroare,si mai mult asi fi fost castigator in urma evaluari preturilor.
*Mentionez ca suma respectiva este deja in contul autoritatii contractante pe care l-am aflat dupa discutia telefonica,apartinand acesteia.
Multumesc,si astept un raspuns urgent.
Daca dvs. ati constituit garantia de participare prin ordin de plata iar aceasta posibilitate nu a fost prevazuta in documentatia de atribuire, conform legii oferta poate fi de respinsa pe motiv ca nu a fost constituite in forma prevazuta in documentatie. daca insa o asemenea posibilitate a fost prevazuta in documentati insa doar contul nu a fost mentionat, aveti sanse de reusita. totusi, pt. viitor, atunci cand aveti neclaritati cu privire la regulile de desfasurare a procedurii, solicitati clarificari in scris, conform legii si nu telefonic pt ca sunteti in imposibilitate de a proba o asemena situatie.
Conform art.86, alin.1 din HG 925, GP se constituie prin virament sau SGB. Autoritatea nu poate restrictiona prezentarea GP la doar una din acestea si respingerea ofertei. Chiar daca nu s-a mentionat in Fisa de date, o oferta nu poate fi respinsa pe acest temei, pentru ca se incalca legea,
autoritatea nu are dreptul de a impune o anume forma a instrumentului de garantare (sa fie emis de o anumita banca, soc. de asigurare, sa nu limiteze instrumentul doar la scrisoarea de garantie). cf. art. 86 alin 5 din hg 925/2006 rezulta cu claritate ca ordinul de plata nu este asimilat unui instrument de garantare si tot conform acestui articolo asemenea posibilitate trebuie metionata in documentatia de atribuire.

art 86 alin 5 Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi numai dacă în documentaţia de atribuire este prevăzută această posibilitate, garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autorităţii contractante:
a) a unui ordin de plată sau a unei file cec, cu condiţia confirmării acestora de către bancă până la data deschiderii ofertelor;
b) a unei sume în numerar, în cazul în care valoarea garanţiei de participare este redusă ca valoare

nu exista temei legal si nici nu cred ca se poate vorbi de incalcarea principiului tratamentului egal in conditiile in care o asemenea regula nu are niciun impact asupra calificarii sau descalificarii unei oferte, conform reglementarilor legale. Mai mult, hg 1660/2006 face precizarea ca in cazul procedurilor integral online oferta se transmite doar in SEAP, deci rezulta ca un singur exemplar este suficient.

[Editat - timp de 30 de minute dupa publicarea mesajului aveti posibilitatea sa il completati / corectati folosind butonul Editeaza]
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
Ares-3, moderator
Garantia de participare se constituie prin:
- virament bancar sau
- instrument de garantare. (art. 86 alin. 1 HG 925/2006) sau
- pe cale de exceptie prin achitarea la casieria autoritatii contractante.

Viramentul bancar se face printr-un ordin de plata (in mod uzual).

De aici rezulta ca garantia de participare se poate depune prin virament bancar.

Opinia mea este ca este irelevant si in ce cont al autoritatii contractante a fost depusa garantia de participare, atata timp cat titularul contului este autoritatea contractanta.

Off topic: Vedeti si ca instrumentele de garantare pot fi de mai multe feluri...

O zi usoara
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
QTPie, utilizator
daca op este dovada pt. viramentul bancar atunci sunt de acord si cu opinia colegului

Alte discuții în legătură

Licitatie publica-garantie de participare danpopovici danpopovici Buna ziua, Am participat la o licitatie publica pentru atribuirea unui contract de servicii. Autoritatea contractanta a cerut o garantie de participare in ... (vezi toată discuția)
Garantie de participare licitatie teodor82 teodor82 Buna ziua. In cadrul unei licitatii organizate de catre RA-APPS se solicita o garantie de participare de o anumita valoare. Este legal ca un ofertant sa ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal deschidere oferte licitatie fara intocmirea anexei cu documentele de calificare Jurist TM Jurist TM Buna ziua, tuturor! Azi am primit procesul verbal de la sedinta de deschidere a ofertelor la o licitatie publica- cerere de oferta. La procedura au ... (vezi toată discuția)