avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am 42 ani si o vechime in munca de cca 23 ani.Sufar de o boala numita polichistoza renala, dobandita ereditar.Din acest motiv au aparut si alte complicatii gen:diabet zaharat gr.2, obezitate, hipertensiune arteriala, iar pentru a ramane in viata trebuie sa fac hemodializa, trei sedinte /saptamana a cate 270min/sedinta; Am descoperit ca am aceasta boala in anul 2000, in urma unui litiaze renale, blocaj pe ambi rinichi.
Din anul 2009, fac hemodializa, iar din acea data mi-a fost eliberat de comisia de handicap de pe raza careia imi am domiciliul un certificat de handicap gradul 1 grav cu isotitor, ce se reactualizeaza anual.
Avand in vedere starea mea fizica, si faptul ca nu pot sa mai merg la serviciu, am decis ca trebuie sa ma pensionez medical.
As dori daca se poate sa ma informez ce trebuie sa fac pentru pensionare, de care lege de pensionare este aplicabila in cazul meu, cu se poate calcula pensia pe caz de boala de care pot beneficia. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 25 Aprilie 2012
1. Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. Trimiterea catre medical specialist v-o da medicul de familie.

5. Va puteti documenta mai in amanunt citind:
- Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (art.68-82);
- HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (art.55-64).

Bun, in legea 263/2010 si in HG 257/2011, scrie de pensia de invaliditate, dar intrebarea mea era cum se calculeaza, in conditiile date cand am un certif.incadrare in grad de handicap emis de o comisie de specialitate:grad de hanicap -unu, cod boala -N18, cod handicap 2, deficienta functionala grava-cu asistent personal.
1. Pensia de invaliditate nu are legatura cu indemnizatia de handicap si cu handicapul propriu-zis.

2. Pensia se plateste de catre Casa de Pensii iar indemnizatia de handicap de catre Agentia de Plati si Inspectie Sociala.

3. Modul de calcul al pensie de invaliditate il gasiti in actele normative si articolele pe care vi le-am redat anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncadrare boli intr-un grad de invaliditate eagle_free eagle_free Buna ziua. Unchiul meu sufera de mai multe afectiuni si 1) vreau sa stiu daca se incadreaza intr-unul dintre gradele de invaliditate pentru pensie de ... (vezi toată discuția)
Incadrare pensie de invaliditate mihailaion mihailaion Va supun atentiei urmatoarea sesizare- contestatie: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)