avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura Fiscala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura Fiscala

Ca si persoana fizica, membru intr-o asociatie de proprietari pot sa cer factura fiscala in care sa imi apara detaliat costurile pe care le am de platit ( cost lunar+ cost consum apa+ penalizari)? Daca raspunsul este afirmativ vreau si un articolul din lege care imi da acest drept.
Multumesc.
Conform Normelor Metodologice din 19 decembrie 2007de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aveti dreptul sa vedeti factura si schema de impartire a costurilor acesteia (pe persoane sau cota indiviza) catre toti propietarii, respectiv catre dvs. Faceti cerere scrisa catre presedintele asociatiei de propietari care are obligatia sa va raspunda in termen de 7 zile de la solicitare.

ART. 12
Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de
proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a
asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei
pentru care au fost construite;
f) să îşi închirieze proprietatea, fără a fi afectate

[ link extern ]
Accesati forumul "Asociatii de propietari" pentru multe alte informatii referitoare la diverse probleme si situatii des intalnite in cadrul asociatiilor de propietari:
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Cred ca dvs.faceti o confuzie grava in ceea ce priveste utilizarea expresiei "furnizor de servicii".
Mai intreb o data. De ce pentru persoanele juridice din asociatie se emite factura, iar catre mine persoana fizica nu?
Asociatiile de Proprietari pot emite facturi, dar nu au aceasta obligatie.
Documentul care tine locul facturii in cazul Asociatiilor este lista de plata. Studiati OMF 1969, anexa 2.

Persoanelor juridice le emite factura pentru a nu le da copii dupa fiecare lista sa o prinda la documente in contabilitate. In cazul restului de membrii fiind persoane fizice nu le-ar trebui facturi sa puna nicaieri.

Desigur, nu vad incapatanarea de a nu va emite factura si Dvs daca altora (juridicele) le emit.
Pot fi mai multe considerente de ei stiute. Poate nu dispun de un program specializat care sa genereze acele facturi, si atunci cum ar putea ei sa emita 200-500 de facturi pe luna "de mana", daca ar cere toata lumea, cand deja toate informatiile se prelucreaza in lista de plata?

Eu emit persoanelor juridice in AS mea facturi cu o singura explicatie "cote intretinere luna x" si valoarea. Fara alte detalieri. Cine vrea detalieri are note de consum, fisa apartamentului, etc.

In mod normal listele de plata au aceste informatii direct pe ele: coloana de consum apa in mc, coloana de valoare apa in lei, coloana de cheltuieli administrative, coloana de cheltuieli pe beneficiari, coloana de fond rulment, coloana/ coloane de alte fonduri, coloane de restante cu sau fara detaliere pe celelalte coloane etc.
Desigur are si centralizatorul cu facturile asociatiei: factura apa, factura gaze, factura caldura, factura salubritate, cu cost pe unitate (mp/ persoane/ ap/ mc etc.)

Discutati calm cu conducerea AS, si poate vor vedea punctul Dvs de vedere in a obtine factura. Sau cereti un raport de nite de consum sau fisa apartamentului Dvs.

Asociatia de proprietari, asa cum s-a spus mai sus, poate emite factura oricarui proprietar persoana fizica sau juridica. Noi avem persoane juridice care solicita factura dar si persoane juridice carora le este suficienta chitanta. Unele persoane juridice mai solicita din cand in cand si o copie a listei de plata. Ca asociatie, ne conformam, intocmim si eliberam asemenea documente fara probleme.
Avem si cateva persoane fizice care solicita foarte rar factura, majoritatea multumindu-se numai cu chitanta. Aceste persoane fizice solicita factura pentru ca le este necesara in contabilitatea firmei lor care are sediul social in apartament si-si deconteaza cheltuielile sau anumite cheltuieli. Nu ne opune, nu facem din acest lucru un motiv de discutie, ci eliberam factura si gata.
Dar in toate cazuriile facturam sumele conform listei de plata, sumele sintetice si nu intram in analitic. Adica "cheltuieli intetinere luna februarie", "cheltuieli intretinere luna martie" ..., si nu defalcam pe factura cele 8-10 sau 20 de cheltuieli din care s-au obtinut sumele pe luna respectiva. Acestea se gasesc pe listele de plata.
Avem totusi o exceptie. Un singur proprietar persoana juridica, ce are chiriasi o institutie de stat, ne solicita lunar factura separat pentru consumul de apa si separat pentru toate celelalte cheltuieli trecute pe lista de plata. Ne conformam si acestei cereri, fiind logica deoarece apa o refactureaza la randul lor in totalitate acelei institutii iar din celelalte cheltuieli doar o parte conform contractului dintre ei.
Toate aceste sunt firesti si logice.
Dar daca ar apare un proprietar cu pretentia sa i se elibereze lunar factura care sa cuprinda toate amanuntele, fiecare suma asa cu este pe lista de plata, fiti sigur ca nu i-am indeplini cererea. Nu are decat sa-si cumpere facturier, sa-si intocmeasca singur asemenea factura conform listelor de plata afisate si administratorul ar semna fara probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzurile presedintelui si administratorului de bloc denisee denisee Buna ziua. As dori sa fac o plangere pentru presedintele blocului si o plangere pentru administratorul blocului....as vrea sa stiu cui trebuie sa ma adresez. ... (vezi toată discuția)
Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca ... (vezi toată discuția)
Este corect sau nu cum s-a calculat apa? angelica82 angelica82 Buna ziua,am o nelamurire cu privire la lista de intretinere .Pe lista de plata apare la apa rece suma de 834 iar pe factura este 1548.Pe lista de plata apare ... (vezi toată discuția)