avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent

Buna seara,

La avizierul scarii s-a afisat lista de mai jos, cuprinzand o serie de penalizari din anul 2005 pana in 2012. Astfel de liste au aparut si la celelalte scari din bloc si urmeaza sa apara si la restul blocurilor ce apartin de asociatie.

[ link extern ]

Unii vecini, care au datorii mai mari, au primit o somatie de plata, atasata mai jos.

[ link extern ]

Este legal sa se ceara penalizari din 2005? Nu s-au prescris de ceva vreme? Inteleg sa se aplice penalizari pentru ultimii trei ani, dar nu in halul asta.

Mentionez faptul ca respectivele penalizari nu au fost afisate niciodata la avizier, noi afland abia acum de ele, in contradictie fix cu legea 230/2007, la care face trimitere respectivul avocat.

Tot in aceeasi lege, se mentioneaza faptul ca penalizarile nu pot fi mai mari decat suma datorata, insa se poate vedea din tabelul afisat ca acest lucru nu s-a respectat.

Ce pasi ar fi de urmat? Ce ne sfatuiti sa facem?

Intentionam sa actionam asociatia in judecata, insa dorim sa cerem lamuriri inainte de asta: sa se efectueze o serie de controale de la primarie (pentru a verifica asociatia) si sa ni se arate registrul cu hotararile luate de catre asociatie.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Pagubit2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:51, 5 Ianuarie 2013
@mirusaby
Cand sustineti ca listele sa fie avizate de o persoana abilitata va referiti la cenzor/comisie de cenzori?
Asociatia dvs nu detine cenzor/comisie de cenzori care sa verifice lunar ,pentru legalitate documentele in baza carora se calculeaza obligatiile individuale de plata?
In situatia in care exista discordante intre valorile impuse in lista de plata si fisa calcul penalitati,in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 ,contestati la presedintele de asociatiei de proprietari valorile impuse
Presedintele detine obligatia sa va raspunda in termen de 7 zile
Daca va confruntati cu dezinteres sau refuz de raspuns ,sesizati oficial serviciul specializat din primarie
@Pagubit2010,
Pe documentele prezentate de dv prin lincurile postate, nu rezulta ca penalizarile ar fi din 2005.
In notificarea-somatie se vede clar ca sunt debite din ultimii 3 ani, ca penalizarile sunt jumatate fata de debite, ca sunteti invitati la asociatie sa achitati sau sa incheiati o intelegere, o esalonare a datoriilor...
Prezentandu-va acum si luandu-va un angajament scris cu esalonarea platii o sa platiti doar acea suma modica pentru formularea somatiei de catre avocat. Daca ajungeti sa fiti actionat in instanta o sa vi se ceara in instanta cheltuieli de judecata iar onorariul avocatului va fi de 10 ori mai mare.
Asa ca mergeti la asociatie, esalonati si achitati treptat datoria.

@mirusaby,
Deoarece nu ati avut cenzor pana acum, este posibil ca penalizarile sa fi fost gresit calculate pana la intrarea in functie a actualului cenzor. Acesta are dreptul si obligatia sa verifice si sa aduca corectii acolo unde s-a gresit. Tineti cont totusi de faptul ca nu ajungeati in situatia de a plati penalizari daca ati fi achitat lunar cotele de intretinere.
Acum puteti sa solicitati explicatii administratorului si cenzorului cu privire la modul de aplicare a penalizarilor. Daca o sa va lamureasca si o sa considerati ca este corect, o sa platiti. Puteti sa discutati intr-o adunare generala, toti proprietarii si sa hotarati efectuarea unei expertize extrajudiciare cu un expert contabil membru CECCAR. Dar va costa si trebuie sa-l platiti.
Daca nu platiti, ajungeti sa fiti actionati in judecata de asociatie si-acolo puteti solicita instantei un expert care sa recalculeze penalizarile. Numai ca tot restantierul va trebui sa suporte si aceasta expertiza la care adaugati si alte cheltuieli de judecata (onorariu avocat), pe langa debitele si penalizarile stabilite in instanta.
@adriantot

Dumnevoastra nu ati observat coloana Pen. Aug 2005 - Mar 2012 din primul link? Eu de acele penalizari vorbesc.

Exista trei chestiuni de lamurit:
1. Pe ce baza se cer penalizari vechi de patru-sapte ani?
2. De ce acele penalizari nu au fost afisate la avizierul scarii la momentul respectiv? Nu contest faptul ca au fost sau nu facute, dar cum sa stie oamenii de ele si sa le achite din timp (la cateva luni distanta de exemplu) daca nu s-a anuntat? Au trecut atatia ani, de ce s-a mers pe burta ca sa se adune sume de ordinul miilor de lei?
3. Cum este posibil sa apara aceste penalizari acum, in conditiile in care anul trecut am tras gaze separat alaturi de alti vecini din scara si avem hartii care atesta faptul ca NU figuram cu datorii la intretinere?

Ceea ce am pus in al doilea link este o somatie primita de o vecina. E adevarat ceea ce ati scris vizavi de acele sume, insa mai avem vecini care au primit astfel de somatii si sumele sunt mult mai mari, singura diferenta fiind in ceea ce priveste sumele, formularea fiind identica. Nu am avut alte somatii la indemana si am pus-o pe aceea.

Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Pagubit2010, utilizator
Da, acum am observat rubrica penalizarilor cu intervalul 2005-2012. Sa incerc la cele intrebate:
1. Penalizarile se cer pe baza sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv si se pot solicita pentru orice perioada. Nu exista vreo prevedere care sa limiteze in timp solicitarea penalizarilor. Este adevarat ca penalizarile se limiteaza la maxim debitele asupra carora s-au calculat. Adica nu pot fi penalizari mai mari decat restantele. Apoi, in anumite situatii, instanta poate sa considere prescrise datoriile mai vechi de 3 ani.
2. Concret de ce aceste penalizari nu au fost afisate pe listele anterioare, poate stie administratorul, presedintele sau cenzorul dumneavoastra.
Noi putem presupune sau mai cunostem cazuri cand s-au intamplat asemenea lucruri.
De exemplu in asociatia noastra era acum vreo 15 ani un administrator care nu stia sa calculeze penalizarile si nici altcineva nu se implica. Constatandu-se ca restante erau, ca furnizorii ne calculau penalizari..., comitetul executiv a apelat la o firma de contabilitate care a calculat penalizarile pe ultimii 3 ani. S-au calculat si s-au afisat pe lista asa cum este la dumneavostra: penalizari septembrie 1997-august 2000. Apoi dupa 2 ani iar a aparut pe lista rubrica penalizari septembrie 2000-august2002 si ultima de acelasi fel pana in 2003. Apoi, schimband administratorul, acesta le calcula si afisa lunar.
3. Concret va poate explica cineva din conducerea asociatiei dumneavoastra. Ce explicatii aveti de la administrator, presedinte sau cenzor?

Cu privire la notificare-somatie, repet, este in regula si va permite sa rezolvati prin intelegere cu asociatia asa cum va si invita in acea scrisoare.
Daca mergeti la mediere sa intrebati cine a hotarat sa se aplice sistemul de penalizari si incepand de cand. Unele asociatii ajung in instanta si cer penalizari in baza unei decizii a comitetului executiv. De cand functioneaza asociatia voastra, cand a fost infiintata , de ce nu s-a aplicat sistemul de penalitati pana acum , in actele de infiintare exista prevazut vreun sistem de penalizare, ati semnat vreodata acordul de asociere si ati fost de acord cu sistemul de penalitati, ati semnat ceva cu ochii inchisi si nu ati citit ce scria acolo ?.

Parerea mea este sa convocati o adunare generala si sa va alegeti alta conducere pentru ca aceasta care exista acum nu va mai reprezinta interesele. Daca schimbati conducerea, o sa vedeti ca si avocatul cel infingaret o sa dispara.Va garantez ca in viitor nu o sa mai intervina niciodata unde nu ii fierbe oala.

Alte discuții în legătură

Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)