avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari intretinere din 2005 pana in prezent

Buna seara,

La avizierul scarii s-a afisat lista de mai jos, cuprinzand o serie de penalizari din anul 2005 pana in 2012. Astfel de liste au aparut si la celelalte scari din bloc si urmeaza sa apara si la restul blocurilor ce apartin de asociatie.

[ link extern ]

Unii vecini, care au datorii mai mari, au primit o somatie de plata, atasata mai jos.

[ link extern ]

Este legal sa se ceara penalizari din 2005? Nu s-au prescris de ceva vreme? Inteleg sa se aplice penalizari pentru ultimii trei ani, dar nu in halul asta.

Mentionez faptul ca respectivele penalizari nu au fost afisate niciodata la avizier, noi afland abia acum de ele, in contradictie fix cu legea 230/2007, la care face trimitere respectivul avocat.

Tot in aceeasi lege, se mentioneaza faptul ca penalizarile nu pot fi mai mari decat suma datorata, insa se poate vedea din tabelul afisat ca acest lucru nu s-a respectat.

Ce pasi ar fi de urmat? Ce ne sfatuiti sa facem?

Intentionam sa actionam asociatia in judecata, insa dorim sa cerem lamuriri inainte de asta: sa se efectueze o serie de controale de la primarie (pentru a verifica asociatia) si sa ni se arate registrul cu hotararile luate de catre asociatie.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Pagubit2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:51, 5 Ianuarie 2013
Cred ca intuiesc ce s-a intamplat. Spun asta pentru ca nu ne povestiti exact reactia presedintelui si, mai ales, ce este acea "hartie" de la furnizor cu penalitatile calculate asociatiei.
Deci:
- furnizorii calculeaza penalizari la facturile neachitate in timp sau la partiale neachitate;
- plata acestor penalizari la un anumit termen adeseori si, in special, la furnizorii de agent termic sau apa, nu este impusa asa cum sunt facturile de baza. Pentru aceste penalizari nu se percep penalizari si ele pot sa zaca in contul asociatiei si sa nu fie platite ani de zile.
- la un moment dat insa, atunci cand furnizorii isi mai mobilizeaza fortele din cauza necesarului de cash, cotrobaie prin conturile clientilor si scot la iveala penalizarile. In acest moment trimit instiintari de plata a acestora.

Ma gandesc ca este cazul acesta.
Asociatia ce face? Ce poa' sa faca? Sa se uite si ea in urma si sa descopere cine, cum, cat si cand a fost restant si sa imparta aceste penalizari.
Faptul ca presedintele asociatiei, administratorul, au crezut ca acele penalizari nu s-ar mai plati niciodata deoarece cineva le va considera perimate, a facut ca la vremea respectiva sa fi uitat ca au o asemenea datorie la furnizor si, in consecinta, nici ca si-au mai facut problema cine dintre locatari ar mai avea ceva de plata, ca penalizari.
Cu alte cuvinte nu si-au batut capul sa imparta ceea ce venea luna de luna ca penalizare de la furnizor, considerand din motive de ei stiute, pe principiul "strutului care isi baga capul in nisip sa treaca pericolul", ca nu vor avea de dat nimic la furnizor si deci nici pe locatari nu i-au "taxat" la timp.
In fata inexorabilei evidente, au fost pusi in situatia sa calculeze si sa va puna pe liste aceste penalizari.
@elga50

Inainte de toate, doua completari. Nu stim ce este acea hartie prezentata la avizier, dar am ales sa o adaug la "probe", ca poate aveti dumnevoastra o idee. Eu ce pot intelege este faptul ca asociatia are de platit o suma insemnata si penalizari de doua ori pe atat.

Reactia presedintelui nu o cunosc in afara de cateva intamplari povestite de ai mei, eu nediscutand personal cu dansul. El sustinea ca toata lumea stia de penalizari, desi mi se pare hilara situatia. *editare* El nu ne-a instiintat, ca trebuia sa stim noi de penalizari si a adaugat ulterior ca nu trebuie sa ne facem probleme, ca le putem achita in rate.

Revenind la penalizari, acum ce este de facut? Oalele se sparg tot in capul nostru si persoanele care au pus umarul la aceasta situatie vor scapa nepedepsite? Nu se poate face ceva impotriva lor? Chiar nu au nicio raspundere, nicio parte din vina? Desigur, avem de gand sa cerem schimbarea lor, ca daca se intampla o data, cine poate garanta ca nu se va repeta aceasta experienta de vis? Insa in afara de asta, ce-am mai putea face impotriva lor? Mi se pare o neglijenta prea mare. Pe banii nostri.

Imi mentin ideile mentionate anterior, sa cerem foaia de calcul, sa vina apoi control de la primarie si eventual sa dam asociatia in judecata, ca mi se pare singura varianta pe care o (mai) avem.

Daca aveti alte sfaturi care ne-ar fi de folos, le asteptam cu interes.

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
Pagubit2010, utilizator
Nu mai stiu ce sa mai fac si ce sa mai cred...am impresia ca in Galati e asa tara lu papura voda cu aceste asociatii...nimeni nu controleaza pe nimeni...e o harababura generala...

La noi de exemplu s-a mers pe premiza ...las ca aici in acest bloc..locuiesc oameni cu potential financiar (sa zic asa), e o zona de centru si nimeni nu sta sa verifice ce plateste ...si iata ca in momentul in care s-au mai trezit cate unii ca mine sa ceara anumite explicatii ...a explodat bomba ....si uite-asa a inceput razboiul care nu se mai termina....
Acum asteptam cu nerabdare acea expertiza contabila (care se pare ca , cu mari insistente se va efectua) poate ne va lumina...

Oricum toate sfaturile si discutiile sunt constructive si multumim...tuturor...




Buna ziua,

Sa va spun ce s-a mai intamplat intre timp. Am dat asociatia in judecata, de curand a avut loc al treilea termen, avocatul asociatiei adaugand o serie de documente, pe care le puteti consulta la adresa:
[ link extern ] /

Imi cer scuze daca ordinea documentelor nu este corecta.

Pe scurt, cateva idei:
- asociatia a recunoscut ca nu a afisat nimic vizavi de penalitati pana in luna martie a.c.
- organul de control a primariei a dispus asociatiei sa ceara penalitati mai vechi de trei ani => este posibil asa ceva?
- parintii au fost acuzati, citez "[...] reclamantele din prezenta cauza au achitat cheltuielile de intretinere la intervale mari de timp, chiar si dupa un an de zile"; din cate am inteles de la ai mei, avem facturi lunare
- confom HG. 1588/2007, art. 17, alin 9, membrii comitetului executiv pot fi trasi la raspundere pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu => cum se poate face asta?

Repet, din cauza faptului ca ei nu au fost in stare sa afiseze o simpla lista cu penalitatile, s-a ajuns in situatia prezenta. Daca le-am facut, le platim, dar nu din 1900 toamna pentru ca niste cascati n-au stiut sa ne anunte, cu toate ca au fost intrebati verbal si, mai mult, cand am tras gaze in toamna trecuta nu au fost niciun fel de probleme.

In fine, daca instanta hotaraste sa platim, vom plati. Singura mea pretentie ar fi sa plateasca si ei, pentru ca asa ar fi corect, nu-i asa?

Cine doreste informatii despre proces: 15045/233/2012 Judecatoria Galati.

Astept cu interes mesajele dumnevoastra.
In prima pagina a topicului notificarea adresata dvs. de catre acel avocat nu spune nimic despre penalitatile anului 2005. Daca o sa va cheme in judecata si o sa aminteasca de penalitatile anilor 2005, unde credeti ca o sa puna valoarea penalitatii pe un centralizator de calcul debit si penalitati ?.In capul listei nu ?. Adica se cere un sold de penalitati. Din dreptul carei sume debit ?. Daca ar exista vreun debit , acesta ar trebui sa fie prescris deci si accesoriul se prescrie dupa el.

Asteptati sa fiti chemat in judecata.

Alte discuții în legătură

Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)