avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "Somaj tehnic"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Somaj tehnic"

Stiamate Doamne, Stimati Domni

Sunt angajata la o firma de constructii, care din cauza crizei aparute pe piata a intrat in incapacitate de plata. Directorii unitatii din acest motiv vor sa suspende activitatea firmei pe o perioda, adica, cum spun ei, o sa ne puna in concediu fara plata. :(

Care sunt drepturile angajatului intrun astfel de caz?

Va multumesc pentru ajutor.



Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:37, 24 Martie 2009
Una este concediu fara plata si alta este somajul tehnic .... ;)
pe perioada CFP nu veti primi niciun ban .... pe cand, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
1. Ce inseamna exact "se vor afla la dispozitia angajatotului"?
Trebuie sa vina totusi la munca putand fi pusi sa faca altceva sau inseamna ca stau acasa dar pot fi rechemati oricand pentru reluarea activitatii?
2. In CCM la nivel de unitate este prevazut ca cei aflati in somaj tehnic primesc 75% din salariul de baza cu conditia prestarii de activitati utile societatii si numai in cazul in care societatea dispune de fonduri pentru aceasta............
Si acum vine cireasa... In cazul imposibilitatii asigurarii acestei cote din salariu sau a refuzului de a presta munca la care este solicitat salariatul poate opta intre intrarea in CFP sau desfacerea contractului de munca+somaj... Stati ca nu s-a terminat... urmeaza si frisca... In cazul in care salariatul ramane la domiciliu va fi remunerat cu doar 50% din salariul de baza...

Voi ati mai intalnit asa ceva?
Adica esti in somaj tehnic dar primesti 75% din salariu daca prestezi activitati utile societatii (habar n-am ce... vopsesti garduri, plantezi pomi...) - asta au inteles ei din "ramanerea la dispozitia societatii".... Nu vrei sa prestezi si stai acasa - ori intri in CFP, ori pleci in somaj, ori primesti doar 50%......

E legal?
Daca asa este prevazut in CCM la nivel de unitate si a fost aprobat de Directia de Munca si Protectie Sociala atunci trebuie sa va conformati. CCM este legea partilor (angajator/salariati).
Daca exista asemenea prevederi in CCM la nivel de unitate aveti posibilitatea sa contestati acle CCM in instanta pentru ca se incalca dispozitiile legale in acest domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic - pasi de urmat ami_ru ami_ru Societatea la care lucrez intampina probleme financiare din lipsa comenzilor. Doresc sa stiu in amanunt cum se procedeaza in cazul SOMAJULUI TEHNIC. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Cfs sau intrerupere activitate cu 75% 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua Am si eu urmatoarea problema: Societatea la care lucrez doreste sa trimita salariatii in CFS fara a fii platiti in nici un fel pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Cum procedez atunci când sunt în ºomaj tehnic? doina136 doina136 Pe perioada şomajului tehnic, dacă angajatorul îmi cere, sunt obligat să merg la ... (vezi toată discuția)