avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizari, somaj tehnic, reducerea programului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizari, somaj tehnic, reducerea programului de lucru

Va rog frumos sa imi dati un sfat in urmatoarea problema: un angajator, societate pe actiuni, doreste sa faca o reducere a costurilor privind forta de munca, urmand sa aleaga cea mai potrivita varianta din cele enumerate mai jos. In acest sens, as dori detalii in privinta efectelor pe care le presupune fiecare din aceste variante si ce aspecte anume implica, pentru a lua cea mai eficienta decizie dpdv al costurilor, dar si cea mai "blanda" masura in privinta protectiei fortei de munca.

1. disponibilizari aferente unei concedieri colective, in procent de peste 10%
2. somaj tehnic
3. reducerea programului de lucru de la 8 la 4-6 ore, cu salariul aferent diminuat

Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
dana2space, utilizator
Cel mai recent răspuns: dana2space , utilizator 19:49, 8 Decembrie 2008
1. concediere colectiva ... trebuie indeplinita o anumita procedura prevazuta de Codul Muncii
Concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi dacă angajatorul are între 100 şi 299 salariaţi, sau cel puţin 30 salariaţi dacă angajatorul are cel puţin 300 de salariaţi.
În cazul concedierii colective angajatorul are obligaţia să iniţieze consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor şi să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu concedierea colectivă, în vederea formulării propunerilor din partea acestora.

2. somaj tehnic .... desi denumirea - dupa unii colegi - este o denumire comunista , este identificat prin intreruperea temporara a activitatii angajatorului. In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata intreruperii temporare salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

3. Este si aceasta o varianta ...
Parerea mea ... somajul tehnic.



Va multumesc mult domnule Elis, sunteti la fel de prezent si amabil, cum va stiam deja
Acum, daca vreti, sa intram putin mai in amanunt, si anume:
1. in varianta somajului tehnic, salariatului i se plateste o cota de 75% din salariul de baza, dar care este perioada maxima pt care se poate acorda somaj tehnic si cum se fac, in aceste conditii, viramentele catre stat? Procentele aplicate raman la fel? De cate ori se poate relua si la ce intervale de timp?
2. in varianta reducerii programului de lucru, sa zicem de la 8 la 6 ore, ce trebuie intocmit in afara de anexa la contractul de munca in care se specifica acest fapt, incluzand in mod obligatoriu si semnatura salariatilor carora li se aplica aceasta masura ?
3. In cazul disponibilizarilor, in ce situatii apare obligativitatea salariilor compensatorii? In acest caz este vorba de un SA, cu capital integral privat
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
dana2space, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic....ajutor....!!!! Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul somajului tehnic, contractul individual de munca se suspenda, angajatorul plateste 75% din salariul de incadrare. Ce se plateste (CAS, SOMAJ, CASS, ... (vezi toată discuția)
Dreptul angajatului cozma adriana cozma adriana care sunt drepturile unui angajat intr-o firma privata?...mai ales in situatia in care patronul reduce programul de lucru al angajatului...ce dezavantaje are ... (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru la -6 ore-cu reducerea nivelului de salarizare cristina_mihaela cristina_mihaela Unitatea in cadrul careia lucrez, invocand \" probleme financiare\"; doreste a reduce programul de lucru la 6 ore cu reducerea corespunzatoare a salariului; ... (vezi toată discuția)