buna ziua
Am si eu o intrebare: daca am lovit pe cineva pe trecerea de pietoni,o lovire usoara(aveam 20 km/h) si persoana respectiva nu a avut ceva grav,doar o zgarietura sa zicem,nu si-a rupt nimic,e ok ,dar acum ma da in judecata ,sustinand ca totusi a avut ceva,ce as putea sa patesc?am fost incardrat in art 184 al 1 si 3.ma intereseaza care sunt consecintele,si mai ales cam care ar fi amenda.mentionez ca nu aveam voie sa fac stanga acolo unde era trecerea ,deci nu aveam voie sa trec pe acolo.
In termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului trebuie sa formulati la politia rutiera plangere pentru loviri si alte violente,urmand ca apoi in functie de concluziile certificatului medico-legal,pe care il veti obtine de la medicul legist,sa se stabileasca incadrarea juridica a faptei,in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale acordate.
In momentul in care se va cunoaste incadrarea juridica,in functie de aceasta,se vor cunoaste si consecintele.
Infractiunea de vatamare corporala din culpa prespune lezarea unei persoane , care necesita cel putin 10 zile de ingrijiri medicale.
In atare situatie, actiunea penala e pusa in miscare la plangerea penala a partii vatamate.
Pana la citirea actului de sesizate ( rechizitoriul , care este si actul de inculpare) exista posibilitatea constituirii ca parte civile a persoanei care a suferit un prejudiciu, in vederea perceperii de daune materiale si morale.
Pana la concurenta valorii probabile, care e atestata de intinderea pagubei, justificata de inscrisuri , poate fi dispusa masura sechestrului asigurator, asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului.
Raspunderea penala e personala.
Sanctiunile prevazute de art. 184 sunt inchisoarea si amenda penala.
Poate fi dispusa suspendarea conditionata, daca n-a fost aplicata, anterior, pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni , iar instanta aprecieaza ca inculpatul isi poate remedia conduita fara privare de libertate.
Intrucat vi s-au adresat cuvinte ofensatoare, poate fi retinuta scuza provocarii. Asa cum a mentionat @rgabi mai sus, nu sunt intrunite conditiile legitimei aparari , in sensul respingerii unui atac imediat, injust, direct cu o aparare proportionala acestuia.
Insa , dat fiind pericolul social redus al acestei fapte, partile litigante se pot impaca (total , definitiv si neconditionat ), pana la ramanerea definitiva a hotararii, chiar in apel sau recurs.
In acest fel, este inlaturata raspunderea penala si nu va exista nicio mentiune in cazierul juridiciar .
Buna ziua!
Prin martie am fost batut de vreo 6 indivizi,si ca urmare am avut fractura dubla de mandibula si lipsa 3 masele.Am primit certificat medical de 55 de zile pe care l-am atasat dosarului de la politie.Abea acum o luna politistul ce se ocupa de caz a dat drumul dosarului,si cica ar fi ajuns la procuror.De atunci nu mai stiu nimic de el.Ce trebuie sa fac?Sa angajez un avocat sa se instiinteze de dosar?
Ce pedeapsa pot primii agresorii,si vreau sa stiu sigur daca o sa imi recuperez banii de spitalizare si de operatii pentru ca e o suma destul de mare??
Multumesc anticipat
Este recomandabila,daca aveti posibilitati materiale,angajarea unui avocat care sa va faca aparile ,sa va sustina in mod profesionist cauza.
Este vorba despre vatamare corporala,astfel cum este prevazuta de art.181 c.pen,pentru care cel/cei vinovati/i pot primi o pedeapsa cu inchisoarea ,intre 6 luni si 5 ani.
Partile se pot impaca,iar impacarea acestora ,inlatura raspunderea penala..
Dvs.trebuie,cu avocat sau fara,sa va constituiti parte civila impotriva vinovatului cu sumele de bani care reprezinta medicatia,tratamentuele,refacerea dvs,transportul la si de la unitatea spitaliceasca,etc
Dvs.trebuie sa faceti dovada cu acte(bonuri,facturi,retete,etc)cu privire la aceste cheltuieli si cu martori,eventual cu expertiza medico-legala.
De asemeni data v-ati aflat in concediu medical,puteti solicita sa vi se plateasca contravaloarea diferentei dintre banii primiti ca salariu,daca ati fi muncit si banii primiti in cadrul concediului medical.
Pastrati toata bonurile si actele justificative ale cheltuielilor ,pe care trebuie sa le depuneti in copii la dosar,pentru ca cererea dvs de despagubiri,va fi admisa in masura dovedirii cheltuielilor efectuate.
Puuteti de asemeni sa solicitati daune morale si sa cereti contravaloarea suferintei dvs ca urmare a loviturilor primite.
Daunele morale nu sunt cuantificabile,deci dvs veti solicita o suma ,iar instanta se va pronunta asupra cuantumului acesteia.
Vatamare corporala
claudiuRr
Totul s-a intamplat in fata unei discotecii unde un prieten de-al meu era agresat de mai multi tineri printre care si patronul discotecii, eu m-am bagat pentru ... (vezi toată discuția)
Codul penal
Ruff
Buna ziua!
Am fost implicat intro altercatie in care au mai fost implicati inca 5 persoane ,am batut o persoana care a venit neinvitata la o petrecere si ... (vezi toată discuția)