Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
t.simona a scris:
[Parerea mea este ca nu va poate obliga nimeni sa dati acea declaratie chiar daca ar fi fost in avantajul dvoastra. Legea spune numai ca acea declaratie este obligatorie pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Puteti verbal argumenta ca ati mai beneficiat de facilitatile acestei cote reduse sau ca doriti sa beneficiati de ea in viitor (cit o mai tine legea), facilitatile se acorda numai pentru o singura locuinta.
cand am vb cu reprezentantul lor de la juridic despre acest lucru le-am explicat ca pot sa zis ca am mai beneficiat sau ca vreau sa imi pastrez acest drept in viitor intrucat nu s-a discutat despre acest lucru de la inceputul negocierilor. mi s-a raspuns ca sa merg sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca am mai beneficiat de acest tva pentru a o avea ei la dosar. asta iar nu mi-a palcut intrucat legea nu prevede acest lucru.
Este clar: legea nu poate modifica clauzele contractuale, ele se pot modifica numai cu acordul partilor.
Constructorii care au prevazut ca pretul include tva nu au avut de unde sa stie ca se va modifica vreo cota de tva pina la data transferului dreptului de proprietate, nu au inscris aceste clauze cu rea credinta in contracte.
Cumparatorii, la acel moment, au considerat ca pretul si celelalte conditii contractuale sunt OK, au semnat, deci au fost de acord. [...] Juridic cred ca nici nu ar fi putut sa prevada recalcularea TVA ...
Singura problema este ca legea nu a prevazut detaliat toate cazurile existente
Parerea mea este ca cei care au inclus tva in pret nu au dreptul la nici o restituire din partea constructorilor.
Legea asa cum este, daca sunt indeplinite conditiile, inclusiv declaratia notariala, permite constructorilor majorarea valorii fara tva si micsorarea valorii taxei astfel valoarea totala (bruta) raminind nemodificata.
Cumparatorii au fost de acord cu un pret pe care l-au considerat corect si nu vor achitata nici un ban in plus.
Eu cred ca in niciun contract comercial, de vinzare cumparare nu sunt 3 parti, ci numai 2.
Cumparatorul (indiferent ca este persoana fizica sau nu) nu plateste tva si nici un alt fel de impozit, ele sunt incluse in pret.
Nimeni n-ar trebui sa-si justifice pretul in fata cumparatorului (cite taxe plateste, cit cistiga), aici intervine cerea si oferta si "legile" pietei libere.
Cit este cota de tva nu priveste cumparatorul in acest caz, ci numai pe vinzator.
Nu este legiferat modul de stabilire al pretului in contracte
si ma repet: nimeni nu stie in momentul in care incheie un contract daca se va modifica sau nu cota de tva in viitor.
Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale.
Magda Staicu a scris:
Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .
Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.
LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva
Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.
Deci factura finala nu se face la cursul din data emiterii facturii finale, ci se insumeaza valorile avansurilor la cursurile de la data avansurilor cu valoarea ultimei rate (daca exista) la cursul din data facturarii, din care se vor scadea sumele in lei ale avansurilor asa cum au fost ele facturate. Se pot face facturi separate sau se pot inscrie 2 pozitii pe factura finala: prima cu + cu suma mai sus mentionata iar alta cu - suma in lei a avansurilor facturate.
Succes celor care nu ati procedat asa.