Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Am si eu o intrebare....ati vazut cumva vreun antecontract incheiat intre o persoana juridica (constructor) si o persoana fizica in care sa se defalcheze separat TVA-ul (adica, pretul este de xxx euro din care xxx euro reprezinta tva-ul)?....eu stiam ca doar intre 2 persoane juridice se aplica formularea cu valoarea TVA-ului specificata separat.....or daca este asa ce peroana fizica mai poate beneficia de TVA-ul redus?.....deoarece se pare ca legea a foat data pentru a se ajuta persoanele fizice, nicidecum constructorul.
Magda Staicu a scris:
Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .
Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.
LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva
Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.