avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs ICCJ

Imi explica va rog si mie cineva cum de anumite dosar, gen 278^1 ajung sa se judece cu recurs la ICCJ?

[ link extern ]
Nu orice cauza ajunge la ICCJ. Depinde de infractiune si de calitatea persoanei.
Secţiunea I
Competenţa după materie şi după calitatea persoanei

Art. 29

Competenţa Curţii Supreme de Justiţie

Curtea Supremă de Justiţie:

1. judecă în primă instanţă:

a) infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi europarlamentari;

b) infracţiunile săvârşite de membrii Guvernului;

c) infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale;

d) infracţiunile săvârşite de membrii Consiliului Superior al Magistraturii;

e) infracţiunile săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

f) infracţiunile săvârşite de mareşali, amirali, generali şi chestori;

g) alte cauze date prin lege în competenţa sa;

2. ca instanţă de recurs, judecă:

a) recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate, în primă instanţă, de curţile de apel şi Curtea Militară de Apel;

b) recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate, ca instanţe de apel, de curţile de apel şi Curtea Militară de Apel;

c) recursurile împotriva hotărârilor penale pronunţate, în primă instanţă, de secţia penală a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum şi alte cazuri prevăzute de lege;

3. judecă recursurile în interesul legii;

4. abrogat;

5. soluţionează:

a) conflictele de competenţă în cazurile în care Inalta Curte de Casatie si Justie este instanţa superioară comună;

b) cazurile în care cursul justiţiei este întrerupt;

c) cererile de strămutare.

d) alte cazuri anume prevăzute de lege.
@olimpia_ilie, intrebarea mea a fost alta, ca de citit stiu si eu sa citesc ce anume judeca ICCJ.
Ai uitat sa precizezi ca ICCJ judeca si cauze civile, nu doar penale.

Interventie moderator

@Zocor, va rog sa renuntati la remarci facute cu scopul de a jigni participantii la discutie.Limitati-va la comentarii ce privesc strict subiectul .Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

V-am raspuns exact la intrebarea pe care ati pus-o. Nu dvs. alegeti instanta ci competenta acestora este reglementata de lege. Din moment ce va aflati pe un forum de drept penal, in mod normal, veti primi raspunsuri ce tin de domeniul dreptului penal, nu al celui civil, in consecinta nu am uitat sa precizez nimic.
Pt alte raspunsuri detaliati nedumerirea dvs. ca noi nu avem de unde sa ghicim ceea ce doriti sa aflati.
exista o hotarire pina in acest moment de contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art 386 alin 1 lit c si d cpp ,in cazul pronuntarii unei solutii prevazute de art 278/1 alin 8 lit b cpp .
adica este pina acum vreo solutie atacata a art 278 /1 ,impotriva ordonantei procurorului
in care avocatul sa cistige impotriva procurorului ?
Nu are cum să existe o asemenea hotărâre, câtă vreme hotărârea instanţei este definitivă .
Aici nu este vorba despre câştigarea sau pierderea în calea de atcac, ci de faptul că cererea nu poate fi admisibilă, ea va fi respinsă ca fiind inadmisibilă, deci nu admisă şi soluţionată pozitiv sau negativ.

Alte discuții în legătură

Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Contestatie nup liliaxinte liliaxinte Acum 3(trei ani) mi-a fost talharit apartamentul in care locuiesc. In acelasi timp au fost sparte mai multe apartamente in zona. Mi-au fost furate mai multe ... (vezi toată discuția)
Pot ataca in instanta rezolutia procurorului de n.u.p? Traian ionescu Traian ionescu Am facut o plangere de abuz in serviciu .Procurorul , fara sa ma audieze macar a dat n.u.p..Am contestat la superior.Mi s-a respins.pot s-o atac in instanta? ... (vezi toată discuția)