avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... etapele urmarii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

etapele urmarii penale

Buna ziua

ma adresez dvs in calitate de faptuitor al unei cuze penale.
Doresc sa stiu care sunt etapele urmaririi penale?
-partea vatamata a intocmit un dosar(incluzand si expertize contabile) pe care l-a depus la Parchet.Mentionez ca eu nu am avut cunostinta de acest fapt si am aflat despre asta de la Politie
-am fost cautat de un agent de Politie la domiciliu care m0a invitat la Politie sa dau declaratii
-am fost la Politie,am dat decalratii si am intrebat ce urmeaza sa fac?!Politistul mi-a spus sa astept ca revine el cu un telefon
-acum am primit acel telefon(dupa 2 luni) si am fost instiintat telefonic ca s-a inceput urmarierea penala impotriva mea si ca sunt din nou invitat la Politie sa mi se spunacare sunt acuzatiile din dosar si sa mai dau o declaratie daca-mi metin cele declarate initial
-urmeaza sa merg la Politie pentru asta
-ceea ce mi se pare ciudat este faptul ca sunt deja urmarit penal si eu nici macar nu am fost audiat sau intrebat de catre procuror daca am ceva de mentionat
-din cate stiu eu rechizitoriul se citeste de catre procuror nu la Politie.
-exista un dosar penal al carui numar nici macar nu-l cunosc

Mi se pare cam suspect.

Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:09, 11 Mai 2012
A va prezenta capetele de acuzare, presupune ca va va fi prezentat materialul de urmarire penala.
Dupa ce veti lua la cunostinta despre materialul de urmarire penala, veti fi intrebat daca aveti de formulat cereri noi sau daca doriti sa faceti declaratii suplimentare.
Daca organul de cercetare penala va efectuat noi acte sau daca va schimba incadrarea juridica a faptei , va proceda din nou la prezentarea materialului de urmarire penala .
Aveti dreptul de a fi asitat de aparator la efectuarea acestei avitivitati.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Domnule,politistul inainte de a va audia era obligat prin lege sa va aduca la cunostinta dreptul la aparare pe care il aveti legal.Daca acesta nu a facut acest lucru si nu a fost consemnat acest lucru intru-un proces verbal sau in declaratiile dvs.,acele declaratii sunt nule de drept si de fapt.Ma refer la cele olografe scrise de dvs.Politisti nu inocmesc rechizitorii ei intocmesc referate de terminare a urmaririi penale in care propun intocmirea rechizitoriilor de catre procuror.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Dorel Dumitru, Alte profesii
nu mi-a spus decat ca ma sfatuieste sa-mi caut un avocat.Nu s-a consemnat nicaieri in scris acest lucru.
d_doruletu a scris:

Domnule,politistul inainte de a va audia era obligat prin lege sa va aduca la cunostinta dreptul la aparare pe care il aveti legal.Daca acesta nu a facut acest lucru si nu a fost consemnat acest lucru intru-un proces verbal sau in declaratiile dvs.,acele declaratii sunt nule de drept si de fapt.Ma refer la cele olografe scrise de dvs.Politisti nu inocmesc rechizitorii ei intocmesc referate de terminare a urmaririi penale in care propun intocmirea rechizitoriilor de catre procuror.

Sa stiti ca nu este chiar asa...
Tendinta este cu totul alta in general...
Mai intai il audiaza si apoi ii aduce la cunostiinta invinuirea...
Nu este legal asa...dar...se procedeaza si asa...
In mod special cand au avocati din oficiu.

Declaratiile olografe nu sunt nule de drept.
Este foarte greu de invartit situatia in acest sens in prezent intrucat au invatat si politistii cum sa faca...
In trecut mai greseau si ii prindea pe la instanta avocatul...

Dupa parerea mea este bine sa aiba avocat inca de la prima declaratie.
Daca nu procedeaza asa, procesul este adesea mai scump la avocatii care stiu ce au de facut in astfel de situatii deoarece totul devine mai complicat si este foarte greu de indreptat o prostie facuta de client...
Indiferent de actul prin care se consemneaza în scris începerea urmaririi penaleadiacent acestuia se consemneaza în scris ti aducerea la cunostinta persoanei în cauza a învinuirii si a dreptului la aparare.

Acest proces verbal trebuie sa contina datele organului de politie, locul în care se desfasoara activitatea, datele persoanei în cauza, învinuirea ce i se aduce, precum si urmatoarele aspecte:

· prevederile art. 6 C.P.P. privind dreptul la aparare si ca în tot cursul procesului penal pare dreptul sa fie asistat de un aparator (din oficiu sau ales);

· prevederile art. 143 alin.1 din Legea 281/2003 care modifica si completeaza Codul de Procedura Penala, referitor la faptul ca are dreptul de a nu face nici o declaratie, atragându-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit împotriva sa;

· daca întelege sau nu învinuirea ce i se aduce;

· daca doreste sau nu aparator

Dupa încheierea acestui proces verbal, deci dupa ce persoana în cauza ia la cunostinta de învinuire, un alt moment foarte important în desfasurarea urmaririi penale este luarea si consemnarea în scris de catre organul de urmarire penala a declaratiei verbale a persoanei în cauza, care între timp a dobândit calitatea de învinuit.

Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Dreptul de a fi reprezentat de un avocat. noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat. Sa zicem ca sunt implicat intr-un ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a da declaratie la politie honeybee honeybee Am fost citata intr-un un dosar penal si refuz sa ma prezint sa dau declaratie la politie. Care ar putea fi urmarile? (vezi toată discuția)
Procedura de urmarire penala gabrici gabrici daca impotriva mea s-a facut o plangere la politie la investigatii fraude, am fost la politie si am dat declaratie. dupa 7 luni m-au sunat sa ma duc inapoi sa ... (vezi toată discuția)