avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
ioanajm a scris:

......
3. D-voastra imi spuneati in convorbirile anterioare ca as putea intra in concediu prenatal inca din perioada valabilitatii contractului de munca, urmand ca mai apoi sa duc concedile medicale la Agentia de Somaj pentru calculare si plata, insa de la somaj mi s-a spus ca nu exista aceasta posibilitate, decat dupa ce intru in somaj, altfel exista "suprapuneri" si nu mai pot intra in somaj daca sunt deja in condediu prenatal; s-a schimbat ceva in acest sens sau m-au informat gresit cei de la somaj?

Nu este posibil,asa cum v-am spus si eu si cum de altfel v-au confirmat si cei de la Somaj.Daca ati intrat in c. prenatal inainte ca contractul dvs. sa expire de drept,concediile de maternitate dupa data de 31 august le prezentati in continuare in vederea platii Casei de Sanatate,si nu la somaj,deschiderea dreptului la somaj se face in acest caz doar ulterior terminarii c.m.
Cimul dvs.determinat a incetat in timp ce aveati contractul suspendat fiind deja in concediu prenatal.
In aceasta situatie,la dosarul de somaj se solicita de depus si un act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au foat suspendate raporturile de munca adica ,concret pe caz ,o adeverinta din care sa rezulte cand s-a incheiat c.de maternitate acordat.

Daca insa nu ati intrat in concediu prenatal pana la data de 31 august,atunci da,va prezentati la somaj,dupa aceasta data,(in 10 zile max.de la incetarea cim)va inregistreaza ,ulterior dvs.intrati in c.prenatal,prezentati concediul agentiei de somaj,aceasta il plateste si pe perioada in care va veti afla in c.m somajul se suspenda.Deci somajul plateste concediile de maternitate intr-adevar,dar doar in situatia in care acestea incep dupa data intrarii in somaj si nu inainte de deschiderea dreptului....
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
ContSters136493, utilizator
ondino a scris:

ioanajm a scris:

......
3. D-voastra imi spuneati in convorbirile anterioare ca as putea intra in concediu prenatal inca din perioada valabilitatii contractului de munca, urmand ca mai apoi sa duc concedile medicale la Agentia de Somaj pentru calculare si plata, insa de la somaj mi s-a spus ca nu exista aceasta posibilitate, decat dupa ce intru in somaj, altfel exista "suprapuneri" si nu mai pot intra in somaj daca sunt deja in condediu prenatal; s-a schimbat ceva in acest sens sau m-au informat gresit cei de la somaj?

Nu este posibil,asa cum v-am spus si eu si cum de altfel v-au confirmat si cei de la Somaj.Daca ati intrat in c. prenatal inainte ca contractul dvs. sa expire de drept,concediile de maternitate dupa data de 31 august le prezentati in continuare in vederea platii Casei de Sanatate,si nu la somaj,deschiderea dreptului la somaj se face in acest caz doar ulterior terminarii c.m.
Cimul dvs.determinat a incetat in timp ce aveati contractul suspendat fiind deja in concediu prenatal.
In aceasta situatie,la dosarul de somaj se solicita de depus si un act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au foat suspendate raporturile de munca adica ,concret pe caz ,o adeverinta din care sa rezulte cand s-a incheiat c.de maternitate acordat.

Daca insa nu ati intrat in concediu prenatal pana la data de 31 august,atunci da,va prezentati la somaj,dupa aceasta data,(in 10 zile max.de la incetarea cim)va inregistreaza ,ulterior dvs.intrati in c.prenatal,prezentati concediul agentiei de somaj,aceasta il plateste si pe perioada in care va veti afla in c.m somajul se suspenda.Deci somajul plateste concediile de maternitate intr-adevar,dar doar in situatia in care acestea incep dupa data intrarii in somaj si nu inainte de deschiderea dreptului....

Eu m-am interesat la somaj si mi s-a spus ca pot intra in concediu prenatal de la 1 august dupa care de la 1 septembrie ma prezint cu actele necesare la somaj de unde mi se va plati in continuare prenatalul, dar in loc de adeverinta ca sunt apta sa lucrez voi aduce ca sunt partial apta de munca. Am discutat cu d-na jurist de la ITM si la fel mi-a spus ca trebuie sa procedez.
Nu stiu pe ce s-a bazat d-na jurist de la ITM cand v-a informat astfel dar stiu cu siguranta ca conform prevederilor art. 38 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca , asa cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 17/ 2011:
(1) Indemnizatia de somaj se acorda de la data:
a. incetarii raporturilor de munca;
b. incetarii raporturilor de serviciu;
c. incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d. expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract;
e. incetarii calitatii de membru cooperator;
f. incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g. incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h. incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
j.ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k. incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l. expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m. absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);

In sensul celor precizate la lit.h,atunci cand se depune dosarul de somaj,pe langa actele cerute se solicita in cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora un act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au foat suspendate raporturile de munca sau de serviciu.
Fara acest act nu se prmeste dosarul....restul judecati dvs.
Adica daca ati intrat in prenatal in 1august,cim ul dvs. s-a suspendat,cu aceasta data,asa incat incetarea de drept in 31 august se va produce in perioada de suspendare,ca sa fiti inregistrata la somaj cu 1septembrie ar trebui sa prezentati o adeverinta din care sa rezulte data incetarii concediului de maternitate.
De la somaj mi s-a cerut si certificatul medical pe luna septembrie, in momentul in care voi depune dosarul, precum si o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt partial apta pentru munca si sa se mentioneze cate saptamani de sarcina am. Deci nu voi intra in somaj ci voi ramane in concediu prenatal care va fi platit de Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
botezmada, utilizator
1. Procedati asa cum vi s-a spus de la Agentia de Somaj.

2. Cand va inregistrati acolo prezentati certificatul de concediu de maternitate si o adeverinta de la medicul de familie in care sa se scrie ca sunteti gravida in luna...

3. Veti fi inregistrata la Agentia de Somaj dar indemnizatia de somaj o veti primi dupa ce se termina concediul de maternitate si apoi CCC.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)