avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata taxei judiciare de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata taxei judiciare de timbru

am facut recurs la o hatarare judecatoreasca intr un proces de stabilire a succesiunii unde sunt si eu si fratele meu in calitate de parati iar in calitate de reclamant este sotia tatalui.am primit citatie unde trebuie sa achit o taxa de timbru de 700 ron.eu am aceasta suma dar fratele meu care nu are nici un venit nu are de unde sa dea.ce trebuie sa faca in acest sens?daca el nu depune suma in termenul stabilit nu se mai judeca recursul?stima
@freeelis

cererea este adreseata catre presedintele instantei unde se judeca dosarul?se depune la registratura?unde pot gasi un model?

aceasta cerere de scutire trebuie depusa intrun anumit termen?
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Norma metodologică din 1999, pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru
...
Art. 12. - În cazul cererilor sau al acţiunilor introduse în comun de mai multe persoane pentru acelaşi obiect ori când obiectul este un drept sau o obligaţie comună, taxa judiciară de timbru se datorează în solidar.
...
@ loredana69

Instanța..........................
Secția..............................
Dosar nr. ….....................

DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnatul(a), …..............................., având CNP ......................,cu domiciliul în........................................................., reclamant(ă) în cauza ce formează obiectul dosarului nr. …........................., formulez prezenta

CERERE DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR

prin care vă rugăm să ne admiteţi cererea şi să dispuneţi scutirea mea de la plata taxelor judiciare de timbru (sau orice altă măsură de ajutor public judiciar raportat la speța dvs. și în conformitate cu prevederile OUG 51/2008 - spre exemplu reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita)

În fapt,......................... (trebuind să menționați starea dvs. din cauza căreia nu aveți posibilitatea financiară de achitare a taxei de timbru – cu titlu de exemplu aveți în vedere formularea prezentată), vă rugăm să apreciati că valoarea taxei judiciare de timbru în cuantum de …................. lei ce trebuie achitată, prezintă un nivel foarte ridicat, un nivel pe care nu-l pot achita datorită situaţiei veniturilor mele.

Veniturile reduse nu-mi permit a achita aceasta taxă în conformitate cu Legea 146/1997. Vă rog să observaţi că în acest moment venitul meu prezintă un nivel mic iar cuantumul cheltuielilor lunare pe care trebuie sa le suport sunt foarte ridicate. Vă rog să aveți în vedere că achitarea taxei de timbru de .............. lei nu se poate face fără a-mi periclita traiul de viață. Prin impunerea plăţii unei taxe judiciare de timbru de ............ lei de către mine ar însemna o pericilitare şi în achitarea datoriilor lunare (întreţinere, gaze etc.) şi imposibilitatea achiziţionării alimentelor.

Având în vedere lipsa veniturilor precum şi cuantumul ridicat al cheltuielilor pe care trebuie să le suport lunar, vă rog să dispuneţi admiterea cererii mele de ajutor public judiciar prin scutirea de plată a taxei de timbru. (sau orice altă măsură de ajutor public judiciar raportat la speța dvs.)

În drept, OUG 51/2008.

Anexez în copie: (va trebui să anexați inscrisuri doveditoare ale veniturilor dvs. si ale familiei dvs., precum si dovezi cu privire la obligatiile de întreținere sau de plată pe cale le aveți. De asemenea, cererea va trebui sa fie insotita si de o declaratie pe propria raspundere a dvs. in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni ati mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor. Aceasta declarție nu trebuie să fie acordată la notar!).

Vă mulţumesc.

______________________

(Numele și semnătura dvs.)

DOMNULUI PREȘEDINTE AL …...................(instanța la care vă judecați)
trebuie depusa intrun anumit timp sau pana la data recursului?
Parerea mea este alta: dvs. nu o sa realizati nimic cu cererea respectiva. Numai daca fratele dvs. este singurul care a exercitat calea de atac.
Cum taxele de timbru se datoreaza in solidar, daca dvs. aveti bani sa platiti taxa, nu are nici o relevanta faptul ca fratele dvs. nu are bani.
Si @Mili mai sus a incercat sa va spuna acelasi lucru.

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar bubutu2 bubutu2 Buna ziua! Daca am pensia pe caz de boala in cuantum de 870 lei si ajutor social de 260 lei,locuiesc impreuna cu sotia care este casnica,ce ajutor public ... (vezi toată discuția)
Taxe si timbre judiciare negut negut Fiind in virsta,va rog sa-mi spuneti de unde se pot cumpara timbrele si in ce locuri se pot plati taxele judiciare,pentru a rezolva cit mai aproape de ... (vezi toată discuția)