avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,

Am si eu o nelamurire.

Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?

Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.

In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?

In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
In primul rand subiectul nu este pentru am luat o amenda, sau ca circul "pe naspa", este pur din curiozitate.
In al 2-lea rand sunt din Pitesti, deci fara RATB, vreau ceva sa fie general valabil.

Ideea este urmatoarea:

Nu sunt obligat sa ma legitimez si vreau sa cobor, sunt oprit si retinut cu forta si dus la capat.

Eu platesc amenda si pot depunde o plangere penala? corect?

Revenind la intrebarile mele:

Are drept un civil sa ma retina?
In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?
In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).

La intrebari este mai usor sa va raspund decat sa solutionam teoretic speta privarii de libertate:
Are drept un civil sa ma retina? - Se pare ca da, atat timp cat esti in mijlocul de transport proprietatea angajatorului acestuia si nu respecti legea (aka circuli fara titlu de calatorie valid). NU te pot retine in statie. Pot insa sa cheme prin telefon mobil un politist la capat de linie sau la orice statie de pe parcurs si astfel sa te retina.
In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori? - Da, dar este lipsita total de eficienta. Trebuie sa indici mijloacele de proba - in afara de martori care ar fi acestea?
In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire). - NU in mijlocul de transport in comun. DISCUTABIL in strada (de ce discutabil, deoarece controlorii isi cunosc bine meseria si vor depune ei plangere facand rost si de martori).

Revenind la punctul doi - plangerea - puteti sa depuneti aceasta plangere, daca vor primi NUP faceti si plangere privind solutia procurorului la judecatorie, iar daca si acolo pierdeti aveti 6 luni sa va adresati CEDO - chiar as fi curios ce ar avea Curtea de zis pe aceasta tema...
Ce articol din codu' penal le da dreptu sa ma retina intr-un loc fie el si mijloc de transport?

Exemplu ipotetic, iau pe cineva cu masina cu autostopu' si apoi nu mai vreau sa-i dau drumu, masina este proprietatea mea.

Pai aici e aici - acesta nu e un litigiu de natura penala.....de asta si suscita atatea discutii.
alexchiciu a scris:

Si ca sa ma contrazic eu pe mine, n-ar trebui sa te poata retine nici in mijlocul de transport, deoarece privarea de libertate poate actiona doar in cauzele penale iar nu in cele contraventionale!

Si eu m-am gandit la asta, dar in alt fel. Cum aducem noi aminte in procesele contraventionale de Anghel vs Romania si tot spunem ca CEDO considera contraventiile "acuzatii penale" cred ca am putea face si invers.
Cum in dreptul penal, in cazul infractiunilor flagrante ai dreptul de a prinde faptuitorul si a-l aduce in fata autoritatii (art. 465 al. 3 CPP), tot asa in domeniul contraventional in cazul in care prinzi contravenientul pot sa-l aduci in fata autoritatilor.
Parerea mea este ca in situatia asta nu este incalcat nici un drept al celui in cauza atat timp cat scopul "retinerii" este aducerea in fata autoritatii.
In schimb, cred ca este necesar un martor, cum a scris @Gabrielle mai sus.

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)