avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,

Am si eu o nelamurire.

Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?

Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.

In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?

In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
Ce simplu ar fi totul, daca transportul in comun ar fi organizat (asa cum spunea cineva mai sus) ca in Canada, UK, HK. Platesti la urcarea in autobuz. Nu ai bani, nu te poti urca. Simplu si eficient. Nu s-ar mai circula fara bilet. Nu ar mai fi controlori. Politia nu ar mai fi deranjata pentru blatisti. Regiile de transport ar fi arhi-multumite de deverul lor. Am avea conditii mai bune de transport (asta ar fi doar o speranta, ca in Romania s-a dovedit ca nu tot ce e frumos afara, merge la fel si inauntru)
Se considera a nu fi lipsire de libertate in mod ilegal numai atunci cand toti calatorii au fost de acord sa insoteasca soferul care a deviat de la traseu! Cine are certitudinea ca soferul nu simuleaza o predare a unui infractor la sectia de politie? Amtoate motivele sa ma tem pentru viata mea. Un descreierat poate lua un autobuz intreg de ostatici sub un pretex credibil, nu-i asa? Nimeni nu poate fi fortat sa ramana in autobuz! In cazul in care calatorului nu i se permite coborarea din autobuz atunci cand soferul a deviat de la traseu, ESTE lipsire de libertate. Poate astepta imobilizat pe partea dreapta a carosabilului, sosirea interventiei de la politie --- [...] Elementul material al laturii obiective se poate realiza atât printr-o actiune (faptuitorul închide persoana într-o încapere împiedicând-o astfel sa se deplaseze, sau o urca într-un vehicul, silind-o sa se deplaseze) [...]
@danydo
Incalcarea proprietatii intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu art. 192 CP. Calatoria fara bilet nu este infractiune. Daca actionati sub falsa impresie ca sunteti acoperit de art 465 alin (3) CPP atunci sunteti pe cale sa realizati un eventual concurs real de infractiuni, adica lipsire de libertate si ceva de la art 180-184 CP. Art 465 s-a aplicat in cazul lui becali cand i-au furat aia masina pentru ca furtul de autoturism este incriminat in art. 208 CP. In acest caz dumneavoastra veti raspunde penal!

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
ma bucur , subiectul ia amlpoare si poate constituii un tratrat de conduita civica - juristprudenta . bafta in ideii .
Ca să lămurim situația privind controlorii din mijloacele de transport în comun:
1. Nu am văzut niciun controlor în ținută tip.
2. Toți controlorii care prindeau pe cineva fără bilet îl dădeau jos din autobuz, și nu îl lăsau să plece (aceasta deja se numește privare de libertate, din moment ce tu ca reprezentant al instituției pe care o reprezinți, ai părăsit incinta, practic numai ai niciun drept să reții pe cineva, corect?)
3. Dacă am introduce un sistem de plată direct la șofer, astfel s-ar elimina mica înțelegere dintre blatist și controlor și în al doilea rând controlorii ar fi trecuți pe linie moartă, deoarece nu ar mai fi nevoie de ei. În concluzie așa ceva nu vom vedea prea curând pe la noi, poate peste vreo 50-100 de ani.
Controlorii nu au dreptul sa perchezitioneze persoane!
Controlorii, neavand calitatea agenti de ordine publica, nu au dreptul sa perchezitioneze persoanele care refuza sa se legitimeze.
Nici controlorii si nici conducatorul mijlocului de transport in comun nu au dreptul legal de a retine persoane.
Daca controlorul pune mana pe dumneavoastra, va blocheaza drumul prin orice mijloc sau solicita nedeschiderea usilor in statie , atat acesta (cat si eventual soferul) comit/e infractiunea de sechestrare de persoane fara drept si poate face obiectul unei plangeri penale
De asemenea, controlorii nu au dreptul sa abuzeze verbal calatorii , inclusiv pe cei fara bilet, nu au voie sa intimideze, sa ameninte sau sa injoseasca calatorii in public.
Ei au doar dreptul sa ceara legitimarea pentru a intocmi procesul verbal de amenda.
Daca exista refuz de legimare din partea calatorului, au doar dreptul de a apela la organele de ordine daca acestea sunt disponibile.

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor – actualizata la data de 27.04.2007 stipuleaza necesitatea existentei unui singur martor care semneaza eventualul proces verbal de contraventie

Art. 19.(1) din OG nr.2/2001 :

" Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod."

Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)