avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,


Am si eu o nelamurire.


Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?


Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.



In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?


In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
PLAYBOY4EVER2009 a scris:
[...]mi-am facut biletul doar cand s-a urcat el.[...]DIN MOMENT CE AM AVUT BILET, NU TREBUIA SA MA FII LASAT IN PACE SI SA NU PRIMESC AMENDA? ESTE CORECT???

Foarte corect a procedat controlorul. Dvs. vi se pare ca ati procedat corect? Nu fata de controlorul respectiv care este un simplu angajat, ci fata de semenii Dvs., adica cei care calatoresc zilnic cu mijloace de transport in comun si care au cumparate bilete pe care le utilizeaza, nu le pastreaza in portofel intacte.:fight:
controlorul a fost vigilent ,depistandu-va intentia de a nu posta biletul ,avand timp de la urcare dar dtr ati acordat atentie inghetatei si nu sa va legalizati dreptul de a calatori , corect a procedat.
Eu de fiecare data am bilet,. Oricum in opinia mea ar fi mult mai simplu daca am plati direct la urcarea in mijlocul de transport in comun, dar trebuie sa ne gandim si la faptul ca sunt cetateni care ar pune viata soferului in pericol, ar distruge respectivele aparate de incasat bani s.a.m.d. Suntem sat fara caini!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Incredibil. Dintr-o intrebare simpla, ajungem sa dezbatem probleme de comportament social, iar majoritatea zice asa, dupa ureche, ba ca ar fi legal, ba ca nu prea ar fi. Or, in lumea reala, legea decide, nu parerea cuiva. Iar legea e clara in privinta acestei dezbateri. Este ilegal ca un controlor sa:

1. retina buletinul cuiva
2. sa retina o persoana, in autobuz, pe trotuar, la cinema, la circ sau indiferent unde.

Din cate stiu, avocatnet.ro nu este un site de socializare, ci de informare tehnica, in ceea ce priveste aspectele legale ale unor probleme care apar. O regula simpla este ca interesul fata de un subiect sa fie rezolvat prin lecturarea raspunsurirlor date in toate paginile acelui topic. De pilda, in acest caz, problema pare sa fi fost rezolvata dupa primele doua pagini, specialistii fiind de acord in ceea ce priveste modalitatea legala de tratare a situatiei cand un calator nu are bilet.

Cat priveste reactiile unora care mai ca i-ar linsa pe cei care nu au bilet validat asupra lor, ma intreb ce facem in cazul in care un calator pierde biletul pe care l-a compostat. Sunt asemenea cazuri. Sau al persoanelor care, nefiind din localitate, valideaza gresit si fara intentie biletul sau cartela.

Iar solutia care ar rezolva orice discutii referitoare la incidente de genul acesta ar fi adoptarea sistemul occidental in care accesul se face EXCLUSIV prin usa din fata, calatorul plateste CASH intr-o cutie transparenta aflata imediat la intrarea in autobuz (dar suma exacta, soferul nefiind casier) sau cu bilet introdus in aceeasi cutie, dupa care coborarea se face EXCLUSIV pe usa din spate.

La noi, e adevarat, ar fi nenumarate persoane care ar continua sa urce prin usile din spate. Dificila, aceasta dilema, dat fiind ca traim intr-o tara unde educatia civica lipseste cu desavarsire. Mai degraba asa ceva ar trebui pedepsit cu amenda.
Cu tot respectul , cred ca s-a ajuns la "extrapolari" inutile , fata de subiectul initial.
"Relatiile" unor persoane cu controlorii diferitelor societati de transport , nu cred ca privesc acest forum , decat in masura in care se poate discuta despre prevederi legale sau incalcari ale legii , putandu-se acorda totodata sfaturi utile unor persoane.

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)