avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche

Buna ziua.

Se implinesc aproape 2 luni de cand am acceptat functia de presedinte al blocului in care locuiesc (2 scari x 72 ap.) si am incercat sa ma familiarizez cu legislatia in vigoare, reglementari si atributii fara de care nu pot “conduce si gestiona” o masa de oameni carora (in mare parte) nu prea le pasa nici de drepturile si nici de obligatiile ce le revin in calitate de propietari.
In tot acest timp am studiat documentele puse la dispozitia noastra in prima pagina a acestei sectiuni si va transmit toata aprecierea mea pentru extraordinara munca pe care ati depus-o pentru buna informare a noastra. :bow: Daca nu aveam acele informatii, lista mea de intrebari ar fi cuprins cel putin 2 pagini.

Administrarea imobilului este realizata de o firma de profil de cca. 6 ani care are casier propriu angajat. Reprezentantul firmei (administratorul) a indeplinit, practic, atat functia de administrator cat si cea de presedinte pentru ca cei doi presedinti care s-au perindat de cand administreaza el imobilul nu faceau decat sa semneze acte pe care nici nu le-au verificat vreodata. Actele asociatiei au stat si sunt inca la administratorul pe care-l tratez cu un respect diminuat de la o zi la alta pentru ca orice document ii cer, pretinde ca nu are sau imi ofera copii xerox care nu au nici-o relevanta oficiala.

Dat fiind ca observ mai multe nereguli de la o zi la alta, va solicit sprijinul in situatiile de mai jos:
1. este adevarat ca toate documentele de constituire/carti imobil/cartea tehnica/rapoartele financiar contabile/extrasele de cont si altele asemenea care sunt ale asociatiei trebuie sa stea in arhiva asociatiei/la presedinte/comitet executiv?
2. in conditiile in care nu obtin documentele de consituire, cartea tehnica a imobilului, etc. (asociatia s-a constituit pe vechea lege 114) este posibil sa le reconstitui? Ce presupune acest lucru? Unde ma pot adresa?
3. cartile de imobil sunt si ele ratacite, nu se stie....pot completa altele noi avand in vedere ca s-au schimbat multi dintre propietari?
4. in listele de plata lunare exista sume care sunt deja prescrise. Putem decide (legal), comitetul, sa anulam acele sume pentru care nu consider ca este cazul sa-i mai chemam in judecata pentru a pierde si timp si bani avand in vedere prescrierea lor? Nu vad de ce ar trebui sa mai fie evidentiate in lista. Gresesc?
5. daca nu exista act aditional (nici macar in vreun PV al AG nu se mentioneaza) de majorare a tarifului perceput de administrator, facturile emise de el cu o suma diferita fata e contract sunt ilegale? Admin. imi spune ca exista da nu stie pe unde este...
6. nu exista nici contract de servicii de curatenie si acesta a facturat pana in luna martie (nu stiu de cand, din ce an/luna) servicii de curatenie care includeau salariul femeii de servici (angajata a lui) si cele necesare curateniei. Este ilegal, nu? Eu nu am ce sa reziliez acum pentru ca am angajat femeie de serviciu pe asociatie prin decizia AG. Admin. imi spune sa reziliez un contract imaginar :O
Intentia mea este colaborez in buna pace cu administratorul dar simt ca este deranjat de nevoia mea de ordine si implicare in a face ceea ce am fost pusa sa fac. Nepasarea celorlalti presedinti i-au permis sa faca diverse si simt ca ma percepe ca pe un ghimpe. Problema mea este sa fie totul in ordine si in conditiile in care sunt trasa de maneca de vreun propietar (sau de autoritati) sa pot spune cu fruntea sus ca lucrurile sunt in regula si imi asum responsabilitatea. Deocamdata n-am toate instrumentele de lucru dar cand le voi avea am sa dispun impreuna cu comitetul, un control financiar serios.

Desi mai am cateva intrebari si nelamuriri prefer sa le rezolv pe rand si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. care sper sa aiba o trimitere la textele de lege acolo unde este cazul.
Cu permisiunea moderatorilor, voi continua aceasta discutie pentru intrebarile la care mai caut raspunsuri.
Multumesc!
L.C.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator
Buna ziua,

Puteti sa ma ajutati cu articolul si legea in care se specifica faptul ca este nevoie de convocarea adunarii generale de 3 ori? Cea generala, ordinara sau extraordinara, oricare dintre ele.
Va multumesc frumos!
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Legea 230/2007
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Unii au auzit cate ceva dar...
Numai cu ocazia infiintarii asociatiei de proprietari, daca nu se intruneste cvorumul la prima, se convoaca a doua si-apoi a treia adunarea generala. Asa prevede HG 1588/2007
Art. 6. -
(5) Dacă nu este întrunit cvorumul prevăzut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007, o nouă convocare va avea loc, după cel puţin 5 zile de la data primei convocări. În cazul în care nici la a doua convocare nu se poate realiza acordul de asociere din lipsa cvorumului, se face o a treia convocare, după cel puţin 5 zile de la data celei de-a doua convocări. După a treia convocare a adunării generale de constituire, acordul de asociere se consideră realizat, sub condiţia exprimării voinţei de asociere, consemnată în tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

Apoi, cel putin odata pe an, obligatoriu in primul trimestru se convoaca adunarea generala anuala.
Daca nu se intruneste cvorumul la prima, se reconvoaca in maxim 10 zile si-acolo se iau hotarari indiferent de numarul celor prezenti, conf art. 23 din Legea 230/2007.
Asadar adunarile generale se reconvoaca o singura data. Desigur ca nu ne opreste nimeni ca dupa 2 saptamani, o luna sa convocam adunarea generala extraordinara, dar aceasta nu este reconvocare, ci convocare. Si-aceasta poate fi reconvocata in maxim 10 zile daca nu se intruneste cvorumul.
@thran
@adriantot
...Asadar adunarile generale se reconvoaca o singura data. Desigur ca nu ne opreste nimeni ca dupa 2 saptamani, o luna sa convocam adunarea generala extraordinara, dar aceasta nu este reconvocare, ci convocare. Si-aceasta poate fi reconvocata in maxim 10 zile daca nu se intruneste cvorumul.



Buna ziua.
Imi cer scuze ca nu am detaliat motivul intrebarii si consider ca va datorez explicatii. Timpul avut la dispozitie pe 13 iunie, a fost extrem de scurt asa ca astazi voi descrie putin situatia.
Am pus intrebarea de mai sus pentru faptul ca un avocat pe care l-am consultat, a mentionat acest lucru (3AG). M-am lamurit acum si intre timp si-a dat seama si avocatul respectiv ca era in eroare.

Faptul ca am convocat AG la ora 19.00 cu reconvocare in aceeasi zi la ora 20.00 in cazul in care nu se intruneste cvorumul necesar pentru a lua hotarari de extrema importanta pentru buna desfasurare a activbitatii asociatiei, a fost considerat ilegal de catre administratorul care si-a facut drum la mare cu familia chiar in ziua sedintei anuntata corespunzator, la avizier si in alte locuri vizibile, cu 10 zile inainte de ziua stabilita.
Am aflat ca nu vine la sedinta chiar in seara in care avea loc sedinta din spusele presedintei comisiei de cenzori, care incerca sa-l scuze...

Am stabilit un record in istoria blocului, am avut 28 de participanti (fara a mentiona ca unii au venit cu sotul sau sotia fapt care nu a fost luat in calcul la numaratoarea voturilor).
S-a hotarat cu majoritate de voturi rezilierea contractului cu administratorul si sesizarea organelor abilitate pentru a fi somat sa predea actele financiar contabile catre asociatie.
El contesta hotararea (verbal), pretinde ca am luat semnaturi de la oamenii care doar treceau prin scara blocului si acum adun semnaturi pe tabel nominal pentru rezilierea contractului desi acesta a fost reziliat deja de 2 ori (pe 30 mai conform conditii de reziliere din contract si la AG din 11 iunie)...

- La reconvocare, conform legii, se stipuleaza un maxim de 10 zile dar niciun minim, corect? Unde este ilegalitatea in faptul ca am facut reconvocarea la 1 ora distanta de convocare?
- In cat timp poate fi atacata hotararea AG? In ce fel si de catre cine?
- Adminsitratorul are dreptul sa organizeze sedinta? (am aflat ca organizeaza sedinta pe 19:-/)
Va multumesc din nou pentru tot sprijinul pe care mi-l oferiti si va urez o zi minunata!
Laura Ciobeica
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Administratorul nu are niciun drept sa convoace proprietarii in AG. Asta nu si-a inteles rolul nici pana acum, doamna. Rupeti-i afisul ala si linisiti proprietarii.
Faptul ca ati strans semnaturi si pe strada daca voiati, asta e treaba dv., ca presedinta, si a proprietarilor care doresc atat in AG, cat si trecand prin hol, cat si la usa apartamentului, atat dimineata, cat si la pranz sau seara sa vrea sa nu mai aiba de-a face cu acest administrator. E numai treaba proprietarilor.
Si nici macar nu trebuia stranse semnaturi. Comitetul executiv este suveran sa decida ce face cu angajatii sai, ii pastreaza, ii demite, le scade salariul sau li-l creste in limita anvelopei salariale, nu are administratorul drept la cuvant.

Deci, contestatia lui nu poate contine decat motivele pentru care este demis, nu cum este demis si de catre cine si cum s-au luat semnaturi si cum s-a facut AG sau de cate ori s-a reconvocat si cand s-a reconvocat. Asta nu e treaba lui. Punct.


Alte discuții în legătură

Proces verbal adunare generala asociatie de proprietari tudorflorin tudorflorin Va rog frumos sa ma ajutati cum trebuie intocmit un Proces verbal din timpul unei Adunari Generale Asociatie de proprietari . Cu multumiri anticipate (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)