avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victime, vatamare din culpa, NUP - se mai ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victime, vatamare din culpa, NUP - se mai suspenda/anuleaza permisul?

daca in urma unui accident de circulatie au rezultat victime , politia face incadrarea de vatamare din culpa, procurorul pe baza probelor si/sau expertizei tehnice considera ca soferul este nevinovat si da solutia de NUP si nu trimite dosarul in instanta, soferului i se mai suspenda sau anuleaza permisul de conducere?
~ Conținut șters la cerere ~
eu vroiam sa subliniez ca permisul nu a fost retinut de catre politie si nu a fost eliberata nici dovada inlocuitoare.. in plus, politia nu a trimis nicio adresa prin care sa se solicite predarea permisului de conducere. de cate ori a fost chemat ptr cercetari la politie nu s-a cerut predarea permisului. i s-a pus in vedere sa sa "inteleaga" cu persoana care a necesitat 10-12 zile de ingrijiri medicale, ptr a nu trimite dosarul mai departe la parchet. s-a facut expertiza judiciara pe care am contestat-o de acum un an si de atunci nicio stire, nici de la politie si nici de la parchet. am discutat cu persoana in cauza care nu ar avea decat pretentia de a i se achita cheltuielile medicale. si i-am spus ca acestea vor fi platite de catre compania de asigurari numai in cazul in care instanta stabileste vinovatia.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
cyan, moderator
Buna ziua, socrului meu i s-a retinut permisul dupa ce a avut un accident cu un biciclist, mai exact socru meu vroia sa intre intr-o parcare si se afla pe banda 1 a dat semnal dreapta si cand sa intre in parcare biciclistul a intrat in el, in urma evenimentului rutier biciclistului i-a intrat ghidonul in zona pelvisului si a fost transportat la spital unde a stat internat de joi pana luni. Politia i-a retinut carnetul pentru art.54/1 din codul rutier dar in schimb i-a dat o dovada de circulatie pana la solutionarea cazului. Acum va intreb pe dvs daca procuroarea ii da NUP ii mai suspenda carnetul? Tin sa precizez ca si biciclistul are partea lui de vina deoarece nu era pista pt biciclete, nu avea vesta reflectorizanta.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
O zi buna!
Faptul ca biciclistul nu circula pe o pista de biciclisti si nu avea vesta reflectorizanta nu poate avea nicio relevanta in aprecierea culpei biciclistului ci respectarea regulilor de circulatie.

Biciclistul era obligat sa circule pe pista de biciclisti numai daca drumul era prevazut cu asa ceva :
Art. 160. – (1) Bicicletele si mopedele, atunci când circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(3) Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulatia altor participanti la trafic pe pista pentru biciclete.

iar purtarea vestei reflectorizante este obligatorie in anumite conditii

Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:
r) sa circule fara a purta îmbracaminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lasarea serii pâna în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusa;

In vederea stabilirii vinovatiei partilor se face o expertiza tehnica judiciara auto in care sunt stabilite mai multe obiective, dinamica accidentului, posibilitatea evitabilitatii accidentului, viteza, directiile de deplasare, daca trebuia acordata prioritate biciclistului, s.a.m.d. depinde ce obiective sunt stabilite de procuror.

Nu ati dat prea multe amanunte cum s-a produs accidentul, cine in cine a intrat, cum se circula, etc. ptr ca daca conducatorul auto vroia sa schimbe directia de mers spre dreapta trebuia sa se asigure iar daca biciclistul venea din spate (nu a depasit biciclistul?) acestuia i se poate pune in sarcina neresctarea art. 51 din OUG 195 adica poate si culpa comuna.
Art.51. - Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

dar toate aceste aspecte se pot lamuri in cuprinsul expertizei judiciare auto.

Si daca e cu alcoolemie mai ai drept de conducere?

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului utilizatorDragos utilizatorDragos Buna ziua , sunt cercetat pentru fuga de la locul accidentului , eram intr-o localitate si un biciclist nu a vazut ca eram in depasirea lui si a incercat sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis auto RaluAlexCip RaluAlexCip Pe 04 noiembrie am intrat cu masina intrun taxi care a franat brusc la trecere. In taxi o doamna a acuzat dureri cervicale, a venit salvarea, la spital nu a ... (vezi toată discuția)