avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA SRL neplatitor TVA inregistrat in ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

SRL neplatitor TVA inregistrat in ROI

SRL platitor de TVA lunar in 2010, cifra de afaceri pentru 2011 de 9000 Euro, inregistrat in ROI cu achizitii intracomunitare in valoare de 6000 Eur in 2011, a solicitat scoaterea din evidenta TVA cu 096 in februarie 2012.Incepand cu 1 martie 2012 SRL este neplatitor de TVA conform deciziei trimisa prin posta de DGF. In luna martie are achizitie intracomunitara -factura fara TVA de la platitor de TVA din Germania, in valoare de 2000 Eur. Care sunt declaratiile pe care ar fi trebuit sa le depuna pentru luna martie 2012? Societate ar fi trebuit sa renunte la ROI incepand cu data de 1 martie 2012? Trebuie sa depuna declaratia 301 si sa achite TVA aferent acestei achizitii?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 16:05, 18 Mai 2012
Va pot preciza pasii facuti intr-o situatie aproape identica. In momentul renuntarii la calitatea de platitor TVA, trebuia sa fiti radiat din ROI ptr. codul fiscal al firmei. Se depune documentatia pentru o noua inregistrare in ROI, in urma careia veti primi un alt cod fiscal,diferit de cel al firmei,pe care il veti folosi numai pentru operatii intracomunitare. Urmare a unei operatii intracomunitare aveati obligatia depunerii declaratiei 390, care se depune lunar, in luna in care aveti operatii intracomunitare. Practic pentru operatii comerciale interne veti folosi codul fiscal initial, iar pentru operatii intracomunitare pe cel primit dupa inscrierea in ROI.




Declaratia 390 a fost depusa, doar ca la ghiseu am fost intrebata si de decontul de tva. As fi avut obligatia sa depun si 300 ori 301? Inteleg din raspunsul d.voastra ca ar fi trebuit sa renunt la ROI prima data, cu 095 si sa ma inscriu din nou dupa ce nu as mai fi fost platitor de tva?
conform art. 158^2, alin. 10 din codul fiscal, organul fiscal competent va radia din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari:
c) persoanele înregistrate conform art. 153 sau 153^1 care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii.

trebuia sa solicitati inscrierea in scopuri de tva pentru achizitii intracomunitare (153^1) si o noua inscriere in ROI.
practic insa nu ati gresit cu nimic intrucat achizitia nu depaseste plafonul de 10.000 euro si nu aveati nicio obligatie in acest sens, livrarea fiind taxabila germania, nu in romania (greseala este a furnizorului ca nu a verificat codul).
deci parerea mea este ca nu trebuie sa depuneti nici decl. 390 si nici vreun decont de tva (301).

cred ca nu am fost destul de clara... In acest moment in ROI sunt activ chiar daca nu mai sunt platitor de TVA in Romania... Cred ca tocmai aceasta este problema. Furnizorul din Germania a verificat inainte sa intocmeasca factura fara TVA si codul meu este valid. Cred ca aveam obligatia sa renunt mai intat la Registrul operatorilor intracomunitari si abia dupa aceea la sa renunta la calitatea de platitor de TVA.. Nu as vrea sa aduc vre-un prejudiciu firmei din Germania...
am inteles de la serviciul de asistenta contrib. ca, in martie 2012 ar fi trebuie sa primesc factura cu TVA din Germania, sa declar 301 si sa achit TVA-ul pentru aceasta factura emisa dupa pierderea calitatii de platitor de TVA.
pai daca primeati factura cu tva din germania, de ce sa mai platiti si in romania?
operatiunea se taxeaza o singura data.
e vina oranului fiscal ca nu v-a radiat din ROI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar sorion61 sorion61 Vreau sa infiintezt o firma de consultanta IT si sa ofer consultanta IT unei firme din Germania. Trebuie sa ma inregistrez ca platitor sau neplatitor de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)